UtánpótlásSport
2024. július 5.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius U18-as fiú vízilabda-világbajnokság, Buenos Aires
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2012-06-12 19:51

Acélbikák a jégen

Toborzójával már az új szezonra hangolt a Dab.Docler: a szakvezetés dunaújvárosi jég hiányában Budapestre, a Tüskecsarnokba hívta azokat a tehetségeket, akik augusztusban már „acélbikaként” lépnének a jégre.

eFBé Néhány nap múlva lezárul a jelentkezés a következő évad utánpótlás-bajnokságaira. A csapatok már neveztek, néhány kérdés azonban még eldöntetlen, így például a ligák lebonyolítása is változhat. Dunaújvárosban a serdülő és az ifjúsági bajnokságra alakulhat a megerősített csapat – már az első toborzás után jók erre az esélyek, mondta honlapunknak Szakács Ferenc, a Dab.Docler utánpótlásáért felelős vezetőedzője. – Felemásra sikeredett a toborzás: nem volt a legszerencsésebb az időpont, hiszen a szövetség hátvédtáborával ütköztünk. Természetesen az sem volt ideális, hogy nem a saját pályánkon fogadhattuk az érdeklődőket. Ami viszont mindenképpen jó, hogy megmutathattuk magunkat és így is sikerült néhány új játékost szerezni a következő idényre. Egyelőre annyit árulhatok el, hogy az ország minden részéből érkeznek fiatalok az Acélbikákhoz: a jégen is többen voltak, de a toborzó óta telefonon is kerestek már. – Az U14-estől az U18-as korosztályig célozták meg a tehetségeket, a kisebbek között ezek szerint jól állnak? – Szerencsére igen: a szupermini, a mini és az előkészítő korosztályokban létszámot és tudást tekintve is jók a mutatók. A kisebbek esetében az újvárosiakat és a környékbelieket célozzuk meg a Learn to Play-módszerrel. A lényeg, hogy megszeressék a játékot. Aztán majd 13-14 éves koruktól kezdve ha úgy gondolják, komolyabb szinten folytatva az eredménycentrikusabb jégkorong felé fordulhatnak.
– Április óta akadémia-jelleggel működik a klub utánpótlása. Csak nevében, vagy felépítésében is? – Minden szempontból: a Dab.Docler Akadémián a kollégiumi elhelyezéstől az iskoláztatásig mindent próbálunk profi módon megoldani. A versenyeztetés tekintetében végre hosszú idő után arról beszélhetünk, hogy jó irányba mozdult el a régóta húzódó jégpálya-üzemeltetési kérdés. Nyilván nagymértékben befolyásolja majd az egész klubban folyó tevékenységet, hiszen közel sem mindegy az, hogy egy profi csapatnál októbertől márciusig van jégre lépési lehetőség, vagy augusztustól áprilisig. – Hogy alakul a nyári program? – A felsőbb korosztályok az átlagnál kevesebb szünetet kapnak, június tizenötödikétől lesz háromhetes pihenőjük. Azt követően a serdülőkkel indul a munka, a kölyökkorosztály egy héttel később érkezik, majd utána jönnek a még kisebbek. Az ígéret szerint augusztus elejétől jégen lehetünk, ennek megfelelően építettük fel a nyári programot. Egész napos edzőtáborral nyitunk július közepétől, majd a csapat egyik szponzorának a szabadidőközpontjában töltünk egy hetet, kiváló körülmények között. – Melyik korosztályos bajnokságban várható az előrelépés a fiatal acélbikáktól?
– A kölyökkorosztállyal kell kezdenem, amely egy „lyukas” évjárat, így a Ferencvárossal indítunk közös csapatot. Az ifjúsági bajnokság az, amelyben a komolyabb előrelépést várom. – Gondolom nem csak a csapattól, hanem a lebonyolítástól is… – A tavalyi szezonban talán én voltam az egyetlen edző, aki komolyabban bíráltam a pontvadászat lebonyolítását. Kevés meccset játszottak a csapatok, egész decemberben szünet volt, aztán a végére meg összezsúfolódott minden, ami a játékosok teljesítményének a rovására ment. A meccshiányt véleményem szerint az U18-as válogatott gyenge világbajnoki szereplése is mutatja…
Az új idényre rendeződni látszanak a feltételek. Összeültek az edzők és szerintem hatékony programot dolgoztunk ki. Tíz-tizenkét csapat lesz, köztük az ISK-HSC Csíkszereda biztosan, vélhetően a Crvena Zvezda is jöhet. A selejtezőkör után két ötösre, vagy hatosra bomlik a mezőny, ahol a középszakasz négy körből fog állni, azt követi a rájátszás. Ez nagyjából negyven meccset jelent csapatonként, ami már komolyabb szám. Ehhez adódnak a junior bajnokság meccsei – ide az ifik közül sokan fel fognak játszani. Sajnos az nem minden egyesületnek adatik meg itthon, hogy külföldre vihesse a junior csapatait…

Külföldön az U20-as csapatok Három együttes – ami tulajdonképpen négy – játszik a 2012/13-as szezonban külföldön. Az EBEL indulás feltétele a Sapa Fehérvár számára az, hogy a sorozat korosztályos pontvadászatában csapatot indítson, így tehát a fehérvári ördögök a junior EBEL-ben kergetik a korongot. A szlovák 1. ligába nevezett a MAC, valamint az Újpest-Vasas közös csapat is – valamennyi hetente legalább két mérkőzést játszik majd.