UtánpótlásSport
2024. július 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2012-06-12 12:02

Lila volt az idény

Jóllehet az országos leánybajnokságokban a lényegi kérdések már a korábbi fordulókban eldőltek, a végeredményre a hét végi záró körig kellett várni: az Újpest mindhárom korosztályban diadalmaskodott.

UP-info Az ifjúsági korcsoport kiegyenlített mezőnyében egyenletesen teljesítettek Kumi Zsófiáék, egyetlen vereségüket meglepő módon a 7. helyen záró egriek ellen szedték össze, de a többi rangadójukat mind megnyerték. Utoljára a Szentessel csaptak össze, amely egy hazai kétgólos győzelemmel az élre állhatott volna, viszont a lehetőség kapujában megremegtek a kezek: Miskolczi Kittiék bizonytalan támadójátéka mellett az Újpest 10-7-re győzött. A lilák csapatként nőttek a többiek fölé, hiszen meglepő módon sem a góllistán, sem az összesített ponttáblázatban nincs játékosuk az első tízben! Harmadik helyen Illés Anna vezérletével a BVSC végzett, amely bár rendre kiváló védekezést mutatott be, időnként hiányzott néhány gól.
Serdülőben a BVSC és UVSE csapata emelkedett ki a mezőnyből. Kettősük párharcából az erős '95-ös kezdősorral rendelkező Újpest 100%-os teljesítménnyel került ki győztesen. Az ősszel idegenben három góllal győztek a találkozó felét gólerős centerük nélkül játszó vasutasok ellen, majd a bajnokságról döntő margitszigeti visszavágón az utolsó negyedben kétgólos hátrányról fordították meg a mérkőzést Sikter Diáék. Az őszi eredmények után némi meglepetésre a Honvéd Polo odaért a harmadik helyre, leszorítva a tavasszal bizonytalankodó Szentest.
A gyermek korosztály furcsa versenykiírással indította a szezont: az ősszel még nem volt egyértelmű a tavaszi rájátszás menetrendje. Végül úgy alakult, hogy az alapszakaszban szerzett pontokat hozták magukkal a részvevők a hatszereplős ráadásra, de így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a toronymagasan legjobb két alakulat már nem játszott egymással, s emiatt szinte formalitássá váltak az utolsó összecsapások. Őszi háromgólos győzelmével, majd az utolsó pillanatokban döntetlenre mentett visszavágóval itt is a Kuna Szonja vezette UVSE diadalmaskodott.
A BVSC hiába támaszkodott a gól- és ponttáblázatokat első helyen záró Ritz Anna játékára, védekezésben volt rés a pajzson. Ritz a gyermekbajnokság mellett a serdülőbajnokságban is a legjobb mutatókkal rendelkezik csapatából. A korosztály harmadik helyén a csoportját magabiztosan nyerő, de két riválisánál jóval kisebb termetű, fiatal játékosokból álló Szentes végzett Tóth Csenge vezetésével. Meglepő módon a számtalan korosztályos (sőt felnőtt) válogatott játékost felvonultató Dunaújváros mindhárom bajnokságban a vert mezőnyben végzett. Játékuk könnyen kiismerhető volt, ráadásul hiába lőttek rengeteg gólt a felsőbb korosztályokban, majdnem ugyanannyit kaptak is.

A leány országos bajnokságok végeredménye. Ifjúsági: 1. UVSE 39 pont, 2. Szentesi VK 36, 3. BVSC-Zugló 28, 4. Honvéd Polo 20, 5. Dunaújváros 18, 6. Szeged 16, 7. ZF-Eger 9, 8. Honvéd Pesterzsébet 0. Serdülő: 1. Újpest VUSE 48, 2. BVSC 42, 3. Honvéd Polo 31, 4. Szentesi VK 31, 5. Dunaújvárosi VSI 21, 6. Eger 18, 7. Honvéd Pesterzsébet 17, 7. ASI DSE 6, 8. Szeged 0. Gyermek: 1. Újpest VUSE 28, 2. BVSC 25, 3. Szentes 18, 4. Honvéd Polo 9, 5. Kecskeméti SI 9, 6. tatabányai Vízmű 0.

Ezzel az idei klubszezon lezárult, de szeptemberben a '93-asoknak rendezett junior Eb-n, decemberben pedig a '94-esek ifjúsági világbajnokságán szurkolhatunk a lányoknak. Egyik csapatnak sem lesz könnyű, pláne nem rövid útja: előbbi az oroszországi Cseljabinszkba repül, utóbbi egészen Ausztráliáig. A tavalyi U20-as vb-n ezüstérmes csapat több tagja Londonban szerepel az ötkarikás játékokon. Hogy pontosan kik, az június végén derül ki, amikor Merész András szövetségi kapitány csapatot hirdet. Reméljük, az elmúlt évekhez hasonlóan szépen szerepelnek majd a lányok valamennyi fronton, és harcban lesznek az érmes helyezésekért!