UtánpótlásSport
2024. július 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2013-10-21 10:40

Jól fest az új kapitány

A szövetség elnöksége Danó Károlyt, a Ferencvárosi Evezős Club edzőjét választotta az utánpótlás szövetségi kapitányának. A szakvezető szívesen beszélt honlapunknak a terveiről, de kiderült az is, mivel foglalkozik szabadidejében.

Szegő Tibor A kapitányi pályázatot azért írták ki, mert korábban a felnőtt és az utánpótlás-korosztály felügyelete egyaránt Ficsor Lászlóhoz tartozott, ami túl nagy terhet rótt rá. Maga kérte, hogy a két funkciót válasszák külön. Ficsor így a felnőttekért, Danó az utánpótlásért felel a jövőben, egyben vezetőként koordinálja a Magyar Olimpiai Bizottság Bajnok, Csillag és a Sport XXI. programjához kapcsolódó feladatokat. – Hogy talált rá a sportágra?
Danó Károly
Danó Károly
– Focistaként kezdtem a Fradiban, majd a Csepelben, később kezdtem járogatni a Dunához, ami nem volt nagy távolság, mert pesterzsébeti vagyok. Először a kajakozást próbáltam ki, aztán 1974 táján kezdtem evezni. Az eredmények akkor kezdtek jönni, amikor a Ferencvárosi Evezős Clubhoz kerültem. – Mikor kezdte az edzősködést? – A kilencvenes évek elején a Honvédban foglalkoztam először utánpótlással, majd 1992-ben az MTK-ban kaptam komoly feladatokat. – Hogy lehetett ebből megélni? – Sehogy. Mellette fitneszedzőként dolgoztam, de csináltam más egyebet is. Az evezés maga a szerelem. Először középfokú edzői végzettséget szereztem, majd elvégeztem a Testnevelési Egyetemet. – Mi a véleménye a mai utánpótlásról? – Szűk a bázis, ahonnan meríthetnénk. Sokkal több fiatal evezősre lenne szükség. A sportág ismertségét kellene javítani, de a mostani helyzet visszavezethető az eredményekre, illetve azok hiányára. Nyilván a három világbajnoki cím, amelyet ebben az évezredben szereztünk sokat számít, ám miután olimpiai sportág a mienk, a közvélemény ötkarikás helyezésekben, érmekben mér...

2013-as eredmények az ifjúsági korosztályból Ifjúsági Európa-bajnokság, Minszk. Jenei Domonkos, Priváczki Ákos (7.hely), Bakaity Attia, Krenák Mihály (8. hely), Bertus Kitti (12. hely), Preil Vivien, Szomják Fruzsina (10. hely). Jeunesse Kupa, Luzern. Szegedi Tamás (1. hely), Bertus Kitti (3. hely), Bedők Gergely, Pásztor András (4.hely), Vancsura Bodó, Balogh Dávid, Pistár Miklós, Saáry László (7. hely). Ifjúsági világbajnokság, Trakai. Priváczki Ákos, Jenei Domonkos (9. hely), Bakaity Attila, Krenák Mihály (11.hely), Kovács Zsófia, Bük Viktória, Horváth Kitti, Adonyi Sarolta, Furdek Mária, Polivka Dóra, Papp Dóra, Krajcár Lilla, korm: Balázs Luca (8. hely).

– Jövőre Jeunesse-kupa, Európa-, majd világbajnokság és olimpia lesz az ön felügyelete alá tartozó korosztályban. Mire számíthatunk? – A versenyzők zöme elsőéves ifi, tehát a célokat így kell kitűzni. Ennek ellenére az ORV és a Jeunesse-kupa egészen jó eredményeket hozott. Ha az utóbbi éveket nézem, szép sikereket értünk el korosztályos világversenyeken. Az idei év talán nem volt annyira fényes, de a korábbiak igen. Meg kell találnunk a megfelelő egységeket, és akkor nem lesz gond. – Felfigyelt arra, hogy tehetséges lányaink sorra kapják az ajánlatokat tengerentúli egyetemektől, és néhányan már ott tanulnak, versenyeznek? – Tendenciáról van szó. Fiúkat nem keresnek, de a női szakágban szükségük van képzett evezősökre. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, hiszen a lehetőséggel, hogy ott élhet, tanulhat,  diplomát szerezhet, sportolhat, nem vagyunk képesek versenyezni.

Danó Károly egyedül pályázott a szövetségi kaptányi posztra, és ez a tény indíthatja meg a hajóját az új célok felé. A sportág összezárt mögötte. Gratulálnak neki, bíztatják, reménykednek benne, bíznak tudásában, profizmusában. 2015-ben Magyarország rendezheti a Jeunesse-kupát, 2016-ban pedig az ő keze alól kikerült sportolók (is) alkothatják a riói olimpiára készülő csapatot.

Danó Károly festménye
Danó Károly festménye
– Mit vállalt a pályázatában? – A korábban elért szakmai sikerek tartását, a sportág népszerűsítését, de mindenképpen a bázis, az utánpótlás bővítését. Tudom, nagyon nehéz, hiszen sok sportág toboroz manapság, de meg kell próbálni. – Milyen viszonyban van a korábbi kapitánnyal? – Edzői pályafutásom úgy kezdődött, hogy 1992-ben éppen Ficsor Laci hívott az MTK-hoz, amikor a barcelonai olimpiára készült a versenyzőivel. Azóta ismerjük egymást, remek a kapcsolatunk. – Mikor kezdett festeni? – Gyermekkorom óta rajzolok, festek. Az utóbbi időben a Budai rajziskolába jártam, festő szakra. Komolyabban nyolc éve foglalkozom vele, és nagyon élvezem. Volt már kiállításom, és rendeltek is képeket tőlem, bár mostanában kevesebb időm jut erre, s ahogy elnézem a jövőt, ez a helyzet nem is fog változni...