UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Karate

2015-02-05 20:46

Kisebb csodára várva

Nagy létszámú, harminc fős magyar karateválogatott vesz részt péntektől vasárnapig a zürichi kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságon. A parádés lisszaboni szereplést követően „kisebb” csodával számolnak.

reb – Bárcsak tévednék, de naiv sem akarok lenni – kezdi az esélylatolgatást Büchler Zsolt szövetségi kapitány a zürichi kadet, ifjúsági és U21-es Európa-bajnokság előtt. Bizonyos szempontból nincs könnyű helyzetben a szakember, hiszen a társaság jelentős része egy éve, Lisszabonban szinte elérhetetlenül magasra tette a lécet az egy arany-, egy ezüst- és kilenc bronzéremmel.
boussebaa_aicha03
boussebaa_aicha03
Büchler épp ezért nem ábrándozik arról, hogy megismételhető a teljesítmény. Csak az előző évhez képest hangozhat meglepőnek, hogy öt-hat éremmel, azaz kisebb „csodával" számol. Persze, teszi hozzá, egyáltalán nem bánná, ha tévedne. Amennyiben az esélyesek névsorát és a fiatalok korábbi teljesítményét nézzük, könnyen rácáfolhatnak a karatékák péntektől vasárnapig. A kadetek között szép reményekkel vág neki a versenynek Czagány Dóra, juniorban pedig a fiatalabbak közül két Eb- és egy vb-arannyal „fellépő” Boussebaa Aicha. A juniorok sorában egyébként is sok a tehetség, nem lenne meglepő a jó szereplés. Az U21-esek között pedig olyan, a korukhoz képest rutinos, sokat sok szép sikert elérő sportolók lépnek a tatamira, mint Hárspataki Gábor vagy Szegedi Döme. Utóbbi nemrég úgy nyilatkozott a honlapunknak, hogy mindenképpen aranyérmet vár magától az utolsó korosztályos megméretésén. A kumite, azaz a küzdelem mellett a katában is eséllyel szállnak harcba a magyarok. Pedig a formagyakorlatban nehéz az éremszerzés, ám Büchler szerint az U21-es Nagy Botond erre is képes lehet. Mi tagadás, a fiatalok jó szereplése segítene még jobban a karatéra irányítani a figyelmet. Az korábbi évek felívelése, és az hogy a 2020-as tokiói olimpián minden korábbinál nagyobb eséllyel pályázik a sportág a programra kerülésre, felkeltette az érdeklődést. A „pénzcsapok” azonban így sem nyíltak meg. Bár a szövetség minden megtesz, sokan így is önköltségből utaztak el az Európa-bajnokságra. A szervezet a korábban már érmet szerzők költségeit teljesen, a helyezettekét részben fedezi, ám a többiek saját zsebből finanszírozzák a részvételt. A magyar Eb-csapat Zürichben Kadet: Bánovics Dóra (kata), Modos Melinda (47 kg), Mihaller Zsófia (54 kg), Czagány Dóra (+54 kg), Forgács Tamás (kata), Vécsei Balázs (52 kg), Falusi Marcell (57 kg), Előd Máté (63 kg), Erdős Martin (70 kg), Kandev Angel (+70 kg) Junior: Kiss Réka (48 kg), Lakatos Nóra (53 kg), Boussebaa Aicha (59 kg), Mihály Péter (kata), Havasi Olivér (55 kg), Hübner Dániel (61 kg), Tamás Ferdinánd (68 kg), Ludwig Róbert (76 kg), Hönin Ádám Buda (+76 kg). U21: Sterck Laura (kata), Palkovits Nikolett (50 kg), Vajda Lilien (55 kg), Győriványi Renáta (61 kg), Juhász Bernadett (68 kg), Nagy Botond (kata), Kardos Tamás (60 kg), Szegedi Döme (67 lg), Hárspataki Gábor (75 kg), György Dániel (84 kg), Paksi Péter (84 kg).