UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-02-07 14:14

A csúcsokon túl

Február 17-én adják át „Az év műhelye”-díjat, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-elismerés tizenkét tavalyi nyertese közül érdemelhet ki valaki. Honlapunk sorozatban mutatja be a győzteseket, harmadikként a Sportország SC rövid pályás gyorskorcsolya-szakosztályát.

Munkatársunktól Liu Shaolin Sándor tavaly márciusban olyat tett, amit magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó még soha: világbajnoki címet nyert. A Sportország SC 18 esztendős versenyzője a törökországi junior vb-n 500 méteren bizonyult a legjobbnak, 1000 méteren bronzérmes lett, míg a 3000 m-es váltó tagjaként ezüstéremmel térhetett haza. A négyes tagjai a klubtársai voltak: öccse, Liu Shaoang, Varnyú Alex, valamint a saját nevelésű, jelenleg Tatabányán versenyző Béres Bence.
liu_shaolin_sandor_illyes_tibor
liu_shaolin_sandor_illyes_tibor
Vagyis semmi meglepetés nincs abban, hogy a szakosztály a 2014. márciusi sikerei nyomán elnyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu közös elismerését, „A hónap műhelye”-díjat. Az SPSC 2009 óta foglalkozik a short trackes fiatalok nevelésével, azóta vezeti a szakosztályt Bánhidi Ákos. Tavaly vitathatatlanul felért a csúcsra, hiszen nemcsak márciusban, hanem egész évben szállította a szebbnél szebb eredményeket, melyek közül csak a legfontosabbakat vesszük sorra. Valósággal tarolt az országos juniorbajnokságon, hiszen kilenc arany- (Szigeti Dóra, Márffy Mór Dominik, Kovács Kitti, Talabos Attila, Kovács Kornél, Liu Shaoang, serdülő lány és fiú 2000 méteres váltó, valamint a junior férfi 3000 méteres váltó), négy ezüst- (Dobrán Fanni, Sirály Farkas, Sziklási András, Varnyú Alex) és három bronzérmet (Dobrán Flóra, Bácskai Sára Luca, Nemes Krisztián) szerzett. A felnőtt viadal is hasonlóan eredményesre sikerült: Liu Shaolin Sándor magyar bajnok lett, Bácskai Sára Luca pedig a harmadik helyet szerezte meg és az egyesület versenyzői alkották a 3000 méteres győztes váltót mindkét nemben. De a szakosztály nemcsak a hazai mezőnyt uralta: Kovács Kitti és Liu Shaoang is a dobogó tetejére állhatott a junior Európa-bajnokságon, előbbi két bronzot, utóbbi pedig egy ezüstérmet is begyűjtött. Bácskai Sára Luca három második helyezéssel tért haza, és egy harmadik Kovács Kornélnak is jutott.
liu
liu
A felnőtt kontinenstornán Kónya Zsófia képviselte juniorkorúként a Sportországot, egyéni összetettben hatodik lett, amellett tagja volt a bronzérmes 3000 méteres váltónak, ahogy a téli olimpián is, ahol hatodik helyezést értek el. A junior-világbajnokságról sem tértek haza üres kézzel: Liu Shaolin Sándor összetettben a dobogó legalsó fokára kapaszkodott fel, a váltóval pedig eggyel feljebb lépett. A sikernek részese volt Varnyú Alex és Liu Shaoang is. Ezen kívül még számos Világ Kupa-érem gazdagította a szakosztály 2014-es évét, valamint az a – nem éppen elhanyagolható – tény, hogy Liu Shaolin Sándor minden létező junior és felnőtt országos csúcsot megdöntött. Nem meglepetés tehát, hogy a Sportország SC „Az év műhelye”-díj egyik várományosa. Február 17-én minden kiderül. A győztesről ITT számoltunk be, az átadóról készült videós összefoglalót ITT találja.