UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-02-16 20:00

Magasan a csúcs fölött

Az alapvetően a gátfutást favorizáló 16 éves egri atléta, Szeles Bálint jócskán megjavította a hatpróba országos ifjúsági csúcsát a hét végén Budapesten rendezett összetett bajnokságon. Az eredmények még őt és edzőjét is alaposan meglepték.

reb Nem öttel, nem tízzel, hanem százhúsz ponttal, 4492-re tornászt a hatpróba ifjúsági fiú fedett pályás csúcsát Szeles Gábor. Az Egri Városi Sportiskola atlétája az összetett ob-n sokkal jobban teljesített, mint azt várta volna.
szeles_balint
szeles_balint
– Ahogy az általában bevált, korábbi edzője, Fejes Péter többpróbára készítette Bálintot, így aztán egyáltalán nem idegen tőle a műfaj – jelzi az edző, Petrovai József. – Ugyanakkor különösebben nem technikáztunk, így aztán jócskán meglepett, hogy ennyire jól teljesített minden számban. A nyár eleje óta a korábbi heti három edzést öt, valamivel hosszabb tréning váltotta fel, ám még ezt nézve is kalaplengetést érdemel, hogy öt számban egyéni legjobbat ért el, míg a hatodikban, a 60 méter gáton beállította a maga legjobbját. Csak a miheztartás végett: ezer méteren például több mint húsz másodperccel futott jobban, mint korábban bármikor. – Amikor a kétnapos versenybe kezdtünk, még nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerül a viadal – veszi át a szót a 16 éves atléta. – Aztán az első nap végén éreztem, hogy ebből egész szép eredmény sülhet ki. Talán a legjobban a súlylökő eredményemen lepődtem meg, de azt sem vártam, hogy ennyivel gyorsabban teljesítem az ezer métert. Őszintén örülök neki, hogy országos ifjúsági csúccsal sikerült nyernem hatpróbában, mert így látszik, nem csak egy versenyszámban vagyok jó.
szeles_balint02
szeles_balint02
Persze azért a hangsúly továbbra is a gátfutáson van, elvégre ebben a műfajban tervezik kivívni a részvételt az ifjúsági világbajnokságon. A sportok királynőjével négy-öt éve megismerkedő fiú kezdetben inkább a magasugrásban jeleskedett, ám aztán edzésen és versenyen is kitűnt, hogy „nem is olyan lassú”. A szerény önjellemzés tökéletesen leírja Szelest, akitől távol áll bármiféle allűr: az edzője szerint visszafogott és fegyelmezett. Ahogy mondja, ritka az olyan 16 éves fiú, aki mindenre figyel, amit a mestere mond, ráadásul a hallottakat mindenáron igyekszik követni, nem kell neki semmit többször mondani. A gátfutás fél-háromnegyed éve szerepel a repertoáron. „Összetett szakág, gyorsnak, ruganyosnak és robbanékonynak kell lenni”. Az „azért szereti, mert nagy benne a kihívás?" kérdésre igen a válasz. Petrovai szerint felesleges a budapesti kimagasló eredményből bármire következtetni, hiszen apró sérülés is elég, hogy elillanjon hónapok, évek kemény munkája. Ettől még tény, hogy Szeles céltudatos, és nagy jövő előtt áll: a tanulás mellett az atlétikának rendel alá mindent. Bizakodva várhatják a szabadtéri szezont, hogy minél előbb megfuthassa a világbajnoki szintet. Csak a gátakkal ne gyűljön meg a baja: ifjúságiként 91 centis akadályok felett kell átrepülni, amelyek idővel 99-re, majd 106-ra emelkednek. Ahogy persze az ifjú gátas is nőne. Szó szerint és átvitt értelemben is: egyre magasabbra.