UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-02-20 15:48

Budapest beugrik?

Guadalajara visszalépése miatt akár felcserélődhet az 2017-es junior úszó-világbajnokság és a 2021-es vizes-vb időpontja, amennyiben a több mértékadó szakportál szerint Budapest ugrana be a mexikói város helyett.

reb/MTI Néhány napja jelent meg a hír, hogy a megfelelő anyagi források hiánya miatt a mexikói Guadalajara visszalép a 2021-es vizes-világbajnokság megrendezésétől. Már ezt hallva bevillanhat a magyar sportkedvelőknek a 2012-es Európa-bajnokság vagy a 2014-es junior nyílt vízi úszó vb. A londoni olimpiai előtt nem sokkal Antwerpen tett le házigazdai szándékáról, tavaly pedig Eliat politikai okok miatt (háborús övezetté vált a térség) adta át a rendezési jogát.
gyarfas_tamas03_szakajozsef
gyarfas_tamas03_szakajozsef
Előbbi esetben Debrecen, utóbb Balatonfüred ugrott be. A 92, illetve 40 napos felkészülési időt követően tető alá hozott, magas színvonalú szervezés elkápráztatta az európai és a világszövetség illetékeseit. Nem véletlen, hogy ismét Magyarország, egészen pontosan Budapest lehet a megmentő, csakhogy a korábbiakkal ellentétben a hazai szövetség vezetője, Gyárfás Tamás nem csapna le azonnal a lehetőségre. Érthető, hiszen éppen a 2021-es vizes vb-jegyében hívott életre átgondolt és hosszú kifutású rendszert a hazai szervezet. A Jövő bajnokai-program keretében támogatott és menedzselt fiatalok éppen a budapesti csúcseseményre érhetnének be, ráadásul pontos ütemterv szerint haladhatnának. Hódmezővásárhely 2016-ban korosztályos Európa-bajnokságot rendez, Balatonfüred ettől az évtől rendre nagyszabású nyílt vízi Világ Kupa-viadal helyszíne. A 2021-es világesemény főpróbája pedig az addigra megépülő csodauszodában tartandó junior-úszóvilágbajnokság lenne, 2017-ben. Érvek is szólnak a vállalás mellett, amelynek azonban a kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság és a legfelső sportvezetés támogatását is élveznie kell.
uszodakomplexum
uszodakomplexum
– Az állandó bizonyítani akarás, hogy pezseg a vérünk - kezdi a felsorolást Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke. – Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László, Bernek Péter vagy a nyíltvízi úszóink, Risztov Éva, Olasz Anna, a többi úszócsillag csúcsformája, a vízilabda-válogatottak nagy ereje; az addigra felépülő új csodálatos uszoda... Jelentős szempont a napirenden lévő olimpiai pályázat is, hiszen ha Budapest 2017 júliusában ilyen nagyságú, az egész világ figyelmét kiváltó eseményen remekel, az komoly tényező lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberi döntésekor is. Számos szempontot kell azonban mérlegelni. Minden részlet a helyén kell, hogy legyen, kezdve a parkolóktól, a kiskereskedelmi egységeken és a megfelelő megközelítésen át egészen a méltó környezet kialakításáig. Summázva: semmiképpen sem szabad felhevülten fejest ugrani. Gyárfás – aki a FINA alelnöke és a LEN kincstárnoka egyben – mindenképpen igényt tart a nemzetközi szövetség ajánlatára, hogy milyen mértékű egyedi kedvezményt jelentene Budapestnek, amennyiben felcserélnék a junior- és a felnőtt vizes vb időpontját. – Csak valamennyi részlet alapos ismerete és mérlegelése tudatában tennék egyáltalán javaslatot a hazai döntéshozóknak a rövid időn belül várható hivatalos megkeresésre.