UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-02-20 09:55

Foglalkozása világbajnok?

A felnőtt fedett pályás Európa-bajnoki szereplést „futná ki” magának a gátas Szűcs Valdó a hét végén, az országos atlétikai bajnokságon, Budapesten. Nyáron, szabadtéren pedig élete első világverseny-döntőjére hajt. Érzi magában az energiát.

reb Hét centiméter – ennyi a különbség a junior (99) és a felnőtt (106) gátfutók által használt sportszer magassága között. Bár a majdnem két méterre nőtt Szűcs Valdónak nem okozott különösebb gondot átállni egyikről a másikra, két héttel ezelőtt, a linzi viadalon meglehetősen fájdalmas mementót szedett össze. Minden remekül haladt, a szakág két hazai klasszisával, Baji Balázzsal és Kiss Dániellel futott finálét, ráadásul egyéni csúcsot ért el. Csakhogy – szakszóval élve – az áthúzó lábát alaposan beverte a gátba, és csak a két társ szörnyülködését látva vette észre, hogy ömlik a térdéből a vér.
szucs_valdo_zaol_katona_tibor
szucs_valdo_zaol_katona_tibor
– Már begyógyult a seb, de ha rosszul veszem a magasságot, még fáj. Sebaj, legalább emlékeztet, hogy nem engedhetem lógni a lábamat – válaszolja kedélyesen a Zalaegerszeg gátasa. Ha hiszünk neki, a hét végén, a budapesti ob-n apró rontást sem engedhet meg magának 60 méteren, a tét ugyanis a március eleji, prágai fedett pályás Európa-bajnoki szereplés. Dobogót jelentő, jó időre lenne szüksége ahhoz, hogy életében először felnőtt-világversenyen futhasson. – Szerencsére, jól sikerült a felkészülés, formában vagyok. Persze, nagyon jó futásra van szükség, hogy sikerüljön indulási jogot szereznem. Szerencse is kell hozzá, és persze, hogy fejben, erőben is a maximumot hozzam. Érzem magamban szétáradni az energiát, remélem, a verseny napján is így lesz. Ha minden összeáll, lát lehetőséget arra, hogy rajthoz álljon Prágában, utánpótlás-korú atlétaként azonban nem fogalmaz meg konkrét célokat az Eb-re. Annál inkább a júliusi, tallinni U23-as kontinensviadalra, ahol élete első világverseny-döntőjére hajt. Elősegítheti az idei jó szereplést, hogy márciusról áprilisra fordulva több mint két hetet tölt ciprusi edzőtáborban, Kiss-sel és Bajival. – Először ráztam a fejem, amikor hallottam, hogy Cipruson készülünk. Kérdeztem az edzőmet, Kámán Ferencet, miért nem Tatán, ahol szoktunk. Utána mondta el, hogy velük gyakorolhatok, akkor persze kedvet kaptam. Mindketten kedvesek, segítőkészek, szoktak tanácsot adni. Azért némi rivalizálás is van köztünk, de ez jót tesz nekem: sokat fejlődhetek mellettük. Szükség is van erre, hiszen aki már kilenc évesen azt kérdezi édesanyjától, van-e olyan foglalkozás, hogy világbajnok… – Igaly Diánát néztem a televízióban, akkor győzött Athénban. Nem tudtam, hogy olimpián, ezért tettem fel így a kérdést anyukámnak. Ő azt felelte, van. Akkoriban már atletizáltam, talán ezért sem a sportlövészet lett az utam. Tudom, nem egyszerű műfajt választottam, mert a sportágban elég nehéz kimagasló eredményt elérni, de minél nagyobb a kihívás, annál nagyobb a dicsőség.

Szűcs Valdó idén érettségizik, és határozott elképzelései vannak a jövőjéről. Már beadta jelentkezését a Bristoltól nagyjából húsz kilométerre található bath-i egyetemre. Nagynénje ott él, nyáron már eltöltött egy hetet a dél-angliai városban, ahol nagy örömmel látják. Mestere, Kámán Ferenc is támogatja az ötletet, sokkal inkább, mintha valamelyik egyesült államok-beli intézmény ösztöndíját fogadta volna el.