UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-02-24 21:17

Bravúr, érem nélkül

Érem nélkül zárta a kadetek versenyének első napját a magyar csapat a maribori vívó Európa-bajnokságon. A leány kardozók mezőnyében Bérczy Dorottya és Kelecsényi Mirabella is nyolc közé jutott. A fiú tőrözők között Bellovicz Gábornak a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

UP-info A szövetség tájékoztatása szerint kedden igencsak zord idő köszöntött Mariborra. Persze ettől még lehetett volna wifi a szállodában, ami valljuk be, manapság nélkülözhetetlen szolgáltatás. Megjegyzem, az Eb honlapján is akadtak gondok délelőtt: az eredmények egyszer csak eltűntek, de legalább mire az egyenes kieséses szakasz következett, ismét elérhetővé váltak. Mondjuk – ha már az oldal szerkesztői megígérték –, ki lehetett volna tenni az élő közvetítés elérhetőségét. De egye fene, magam is megtaláltam végül a csatornát a YouTube-on.
Bellovicz Gábor Fotó: BIZZI
Bellovicz Gábor Fotó: BIZZI
Éppen akkor, amikor a kadet tőrözők viadalában Bellovicz Gábor pástra lépett a holland Gianco ellen a nyolcaddöntőben. A magyarok közül ő jutott a legtovább. A hazai ranglista vezetője, Mészáros Tamás a csoportkörben hat meccséből négyszer is 5-4-re kapott ki, így a 64 közé kerülésért is vívnia kellett. A többiek a főtáblán folytatták a versenyt, ami Frühauf Benjáminnak annál tovább már nem is tartott: 15-13-ra kikapott a későbbi bronzérmes holland De Ruitertől. Bencze Attila és Mészáros Tamás a 32 között fejezte be a viadalt. Bellovicz viszont sikerrel vette a kört: 15-13-ra nyert a török Menkürrel szemben. A nyolc közé jutás azonban csak vágy maradt, még úgy is, hogy az ellenfél 13-4-es vezetésénél sem adta fel, s feljött 14-10-re. Ezután már csak Gianco talált, így 15-10-re győzött. Bellovicz a 14. helyen végzett, az Európa-bajnok az olasz Dal Santo lett.

Eredmények. Kadet fiú tőr egyéni Európa-bajnokság, Maribor, 94 induló. A csoportmérkőzéseken: Bencze Attila 4 győzelem/2 vereség, Frühauf Benjámin 3/2, Bellovicz Gábor 3/3, Mészáros Tamás 2/4 (valamennyien továbbjutottak). A 64 közé jutásért: Mészáros-Starc (szlovén) 15:8. A 32 közé jutásért: Bellovicz-Szuliosz (görög) 15:8, Bencze-Vella (német) 15:11, Mészáros-Candescu (román) 15:14, Frühauf-De Ruiter (holland) 13:15. A 16 közé jutásért: Bellovicz-Menkür (török) 15:13, Mészáros-Wojtkowiak (lengyel) 9:15, Bencze-Crnjak (belga) 11:15. Nyolcaddöntő: Bellovicz-Giacon (holland) 10:15. Végeredmény: 1. Dal Santo (olasz), 2. Vetrov (orosz), 3. Hecher (francia) és De Ruiter (holland), …14. Bellovicz Gábor, …22. Bencze Attila, …31. Mészáros Tamás, …49. Frühauf Benjámin.

A leány kardozók délután kezdték a versenyt. Kern Bianka, Papp Borbála és Bérczy Dorottya öt győzelemmel közvetlenül a 32 közé jutott, ahová nem sokkal később Kelecsényi Mirabella is megérkezett. Papp kivételével mindannyian sikerrel vették a kört, s ekkor már az is biztossá vált: lesz magyar a nyolc között. Kern és Kelecsényi ugyanis egymás ellen vívott a nyolcaddöntőben. Utóbbi már 8-2-re vezetett, amikor honfitársa összekapta magát és feljött 12-11-re. A fordításra azonban már nem jutott ereje, így Mira 15-11-re behúzta a meccset.
Bérczy Dorottya Fotó: BIZZI
Bérczy Dorottya Fotó: BIZZI
A negyeddöntőben a versenyben első helyen kiemelt és későbbi győztes orosz Nyikityinával találkozott, és sokáig úgy tűnt, esélye sem lesz megközelíteni. De 13-9 után mindezt meghazudtolva egyenlített. Kár, hogy az utolsó két találat már nem az övé lett, így a nyolcadik helyen végzett. Az Eb-újonc Bérczy Dorottya azzal a francia Querolival találkozott a nyolcaddöntőben, aki három napja még Gentben vívott felnőtt Világ Kupán. Meglepetésre a magyar lány vezetett 9-6-ra, az ellenfél viszont összekapta magát, és 14-11-nél csak egy tus választotta el a nyolc közé jutástól. Ami végül nem jött össze, mert a BVSC tehetsége nem hagyta magát: 14-14-re egyenlített. Aztán támadott, a francia már a pást szélén táncolt, amikor egylámpás tust adott, legalábbis a gép ezt mutatta. A videó megtekintése után a zsűri és a videózsűri viszont úgy döntött: előbb lépett le a pástról, mielőtt tust adott. A franciák óvtak, a zsűri két vezetője döntésképtelennek bizonyult. Végül az európai szövetség elnöke, a cseh Frantisek Janda azt javasolta a két csapatvezetőnek, hogy ne ítéljenek találatot, mivel jelen technikai feltételek mellett nem lehet eldönteni, mi történt. A lányok visszakötöttek, folytatódhatott a párharc, amit végül öt együttes után Bérczy tiszta egylámpás találata döntött el. A négy közé jutásért nagyot küzdött a szinte végig vezető, későbbi ezüstérmes német Eifler ellen, s bár 14-11 után két tust is bevitt, ezúttal elmaradt a bravúr. Bár az esélyekhez képest a hatodik hely elismerésre méltó eredmény.

Kadet leány kard egyéni Európa-bajnokság, Maribor, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Kern Bianka 5 győzelem/1 vereség, Papp Borbála 5/1, Bérczy Dorottya 5/1, Kelecsényi Mirabella 3/3. A 32 közé jutásért: Kelecsényi-Gkioni (görög) 15:9. A 16 közé jutásért: Kern-Volkmann (német) 15:14, Kelecsényi-Piszarenko (ukrán) 15:12, Bérczy-Dragan (román) 15:9, Papp-Dzsidzsiesvili (grúz) 13:15. Nyolcaddöntő: Kelecsényi-Kern 15:11, Bérczy-Queroli (francia) 15:14. Negyeddöntő: Bérczy-Eifler (német) 13:15, Kelecsényi-Nyikityina (orosz) 13:15. Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Eifler (német), 3. Klimova (orosz) és Podpaszkova (orosz), …6. Bérczy Dorottya (edző és válogatott edző: Fehér Gábor), …8. Kelecsényi Mirabella (edző: Varga József, válogatott edző: Fehér Gábor), …11. Kern Bianka, …21. Papp Borbála.