UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-02-25 21:18

Karnyújtásra az éremtől

A második nap után is érem nélkül maradt a magyar csapat a maribori kadet vívó Európa-bajnokságon. Három tőröző leányunk az éremszerzés kapujában torpant meg; Kondricz Kata ötödik, Pásztor Flóra hatodik, Tóth Janka hetedik lett. A fiú párbajtőrözők attól nagyon messze voltak.

UP-info/PV Hogy a kadet tőröző lányok nagyon tudnak kiabálni, már én is tapasztaltam. Nos, a maribori Európa-bajnokságon erre volt is okuk, hiszen egészen a negyeddöntőig győztes asszókat vívtak. Már-már azt gondolhattuk, akár mind a hárman – Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Tóth Janka – érmesek lehetnek. Végül ez egyiküknek sem sikerült.
Pásztor Flóra és Kondricz Kata Fotó: BIZZI
Pásztor Flóra és Kondricz Kata Fotó: BIZZI
A magyar csapat negyedik tagja, a serdülő korú Hajas Nóra a 32 között búcsúzott. Tőle az is dicséretes, hogy addig eljutott, s az ifi olimpiai negyedik Martjanovát csaknem a teljes vívóidő erejéig a páston tartotta. Az oroszt azonban nemcsak ő, de a negyeddöntőig remeklő Kondricz Kata sem tudta megállítani. A Honvéd tőrözője a csoportkört +23-as mutatóval zárta, ez az egész mezőnyt nézve a második legjobb eredménynek számított. A nyolc közé jutásig az ellenfelek meg sem tudták közelíteni, ám az elődöntőért vívott asszóban átbillent a mérleg nyelve: Martjanova –aki végül ezüstérmes lett – már 8-0-ra vezetett, amikor a magyar az első tust bevitte. A vége 15-5 lett, és Kata az ötödik helyen végzett. Szinte ugyanezt az utat járta be Pásztor Flóra. A negyeddöntőig olyan magabiztosan nyerte az asszóit, hogy az ember nem hitt a szemének, amikor a német Ebert 7-0-ra elhúzott. De a Törekvés SE vívója nem az a feladós fajta, és onnan is felállt. Sőt 13-7 után is. Így történt, hogy a vége szoros lett. Megfordítania azonban már nem tudta a meccset: kikapott 15-12-re és a hatodik helyet szerezte meg. Valószínűleg az sem vigasztalta, hogy Ebert lett az Európa-bajnok. Tóth Janka sokkal rögösebb úton jutott a nyolc közé. A 32 között a lengyel Lidzbarskának tetemes előnyt adott, miután az ellenfél 7-2-re is vezetett. 8-4 után azonban a Törekvés tőrözője egymás után hat találatot vitt be, és fordított. Kilenc másodperccel a vége előtt 13-12-re vezetett – ekkor még némi hajigazítást is bevetett, hogy kizökkentse a lengyelt –, de végül jöhetett a hosszabbítás. Az ember lerágta a körmét, mire Janka az idő lejárta előtt három másodperccel bevitte a nyertes tust (14-13).
Tóth Janka Fotó: BIZZI
Tóth Janka Fotó: BIZZI
Aki további izgalmakra vágyott, annak kötelező volt a szintén lengyel Matysiak elleni asszója is. 12-12 után fej-fej mellett haladtak a lányok, s csak azért nem torkollott hosszabbításba, mert Tóth 15-13-ra behúzta a meccset. A negyeddöntőt remekül kezdte: 4-0-ra vezetett a későbbi bronzérmes német Werner ellen. Aztán őt is utolérte a többi páston is uralkodó magyar átok. 5-4-nél még nála volt az előny, onnantól viszont csak futott az eredmény után. 15-8-ra kapott ki és a hetedik helyen végzett.

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Maribor. Leány tőr egyéni, 80 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 6 győzelem/0 vereség, Pásztor Flóra 6/0, Tóth Janka, Hajas Nóra 3/3. A 32 közé jutásért: Pásztor-Nehaisi (izraeli) 15:8, Kondricz-Timlin (ír) 15:5, Tóth-Djacsenko (ukrán) 15:5, Hajas-Vleugels (belga) 12:7. A 16 közé jutásért: Pásztor-Golokolenko (orosz) 15:10, Kondricz-Taranenko (ukrán) 15:7, Tóth-Lidzbarska (lengyel) 14:13, Hajas-Martjanova (orosz) 4:15. Nyolcaddöntő: Pásztor-Chaitoglou (görög) 15:4, Kondricz-Bicego (olasz) 15:8, Tóth-Matysiak (lengyel) 15:13. Negyeddöntő: Pásztor-Ebert (német) 12:15, Tóth-Werner (német) 8:15, Kondricz-Martjanova (orosz) 5:15. Végeredmény: 1. Ebert (német), 2. Martjanova (orosz), 3. Tangherlini (olasz) és Werner (német), 5. Kondricz Kata (edző: Marco Goncalves, válogatott edző: Kiss Tibor), 6. Pásztor Flóra (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Kiss Tibor), 7. Tóth Janka (edző: Gátai Róbert, válogatott edző: Kiss Tibor), …31. Hajas Nóra.

A fiú párbajtőrözőkre leginkább a gáláns szó illett a nap folyamán: mire a tőröző lányok pástra léptek a főtáblán, addigra ők már befejezték a versenyt. A magyarokért szurkoló csapattársak minden bizonnyal megoldották volna, ha egyszerre nem három, hanem négy, vagy öt pást mellett kellett volna biztató szavakat harsogniuk. De ennek bizonyítására nem maradt esélyük, miután kora délután a nyolcaddöntőben az egyetlen talpon maradt párbajtőröző, Nagy Dávid is búcsúzott. A későbbi bronzérmes svájci Dagani remekül és fegyelmezetten védekezett, a Vasas vívója nem találta rajta a fogást, és 15-12-re kikapott. A többieknek még ennyi babér sem termett: Bende Bence a 64, Mestyanek Máté és Andrásfi Tibor a 32 között fejezte be a versenyt. Előbbi egyébként nagyot mentett a főtábla első körében, hiszen a francia Phillipe 6-1-re is vezetett ellene. A végén viszont a magyar fiú örülhetett a 15-10-es győzelmének. Andrásfi foghatta a fejét a 16 közé jutásért vívott asszója után: 12-8-ra vezetett, amikor az észt Eskov bevetette a cipőfűző-trükkőt, és átgondolta, mit is kell tennie, hogy fordítson. 14-14-nél még mindig lett volna esély a győzelemre, de azt az ellenfél használta ki. Az Európa-bajnokságot az a svéd Islas-Flygare nyerte, akit a nandzsingi ifjúsági olimpián Esztergályos Patrik győzött le a döntőben.

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Maribor. Fiú párbajtőr egyéni, 111 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 5 győzelem/1 vereség, Andrásfi Tibor 4/2, Bende Bence 4/2, Mestyanek Máté 4/2 (valamennyien továbbjutottak). A 32 közé jutásért: Andrásfi-Postma (holland) 15:7, Nagy-Raeder (norvég) 15:9, Mestyanek-Philippe (francia) 15:10, Bende-Loyola (belga) 12:15. A 16 közé jutásért: Nagy-Dragoi (román) 15:5, Andrásfi-Eskov (észt) 14:15, Mestyanek-Islas-Flygare (svéd) 6:15. Nyolcaddöntő: Nagy-Dagani (svájci) 12:15. Végeredmény: 1. Islas-Flygare (svéd), 2. Pianfetti (francia), 3. Dagani (svájci) és Eskov (észt), …9. Nagy Dávid, …27. Andrásfi Tibor, 28. Mestyanek Máté,…36. Bende Bence.