UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-02-25 09:49

Képességek plusz munka

Both Olivér veretlenül lett első az újonc Húszak-bajnokságán. Edzője, Varga László a legnagyobb zseninek tartja, akit valaha látott, de az eredményességhez több munkára van szüksége. Ha elvégzi, biztosan uralni fogja az európai mezőnyt.

Pusztai Viola Both Olivér magabiztosan nyerte meg az újonc Húszak-bajnokságát. Az Ormai László csarnokban tartott verseny alatt csupán egy játszmát veszített, az utolsó mérkőzésén: az addig szintén hibátlan András Csabát 3-1-re győzte le.  Edzője, Varga László szerint a szezon eddigi összes újoncversenyét a tanítványának kellett volna nyernie, csak mindig történt valami. Most minden rendben volt, a valós tudását mutatta. – Olivérnek olyan ütései vannak, amiket nem lehet tanítani. Ezeket az András Csabi elleni meccsen is láthatták azok, akik a helyszínen voltak. Eddig ötszázötven gyerekkel foglalkoztam, de ő a legnagyobb zseni, akivel találkoztam. Bár fejlődik, mert a bátyja, Levente és én is ösztönzöm arra, hogy minél többet eddzen, még mindig nincs fizikálisan olyan állapotban, amiben lennie kellene. Ráadásul biológiailag el van maradva a kortársaitól. De a klasszisát mutatja, hogy még így is meg tudja verni őket.
Both Olivér Forrás: MOATSZ
Both Olivér Forrás: MOATSZ
A Malév pingpongosa öt és fél éves volt, amikor először vett ütőt a kezébe. A bátyját ment megnézni, de mestere rábírta – süteménnyel és csokival –, hogy ő is próbálja ki a sportágat. Mindjárt látszott: kincset talált. Olivérnek ugyanis nem kellett kétszer megmutatni az ütéseket, azonnal meg tudta csinálni. Ebben az idényben az újonc Húszak-bajnokságáig nem jött össze neki a győzelem, pedig többször is esélye volt rá. A Joola nemzetközi magyar újoncversenyen az elődöntőben 2-0, 5-1-es vezetés után kapott ki, az utánpótlás Budapest-bajnokságon az újoncok és a serdülők döntőjében is vezetett, illetve meccslabdája volt, de végül második lett mindkét korcsoportban. A Molnár-emlékversenyen a saját korosztályában harmadikként végzett, de edzője úgy véli, ott maga alatt teljesített. – Mindenki attól volt elájulva, hogy ifiben a nyolc közé került. De ezt sose vegyük alapul, mert felfelé könnyebb pingpongozni. A klasszisra az a jellemző, hogy a saját korcsoportját veri, felfelé pedig csipeget. A felnőtt NB II-ben is az élmezőnyhöz tartozik, ott nincs rajta nyomás, felszabadultan játszik, így jönnek az eredmények is. Majd ha biológiailag is fejlődik, akkor jobban megérti, hogy a sikerért mennyit kell tenni. Játéktudása alapján neki kellene vezetni az újoncranglistát, de András Csabika előtte van, mert ő sokkal többet tesz azért. Varga László amondó: tanítványa és András Csaba is nagy tehetség, és ha elvégzik mindazt a munkát, ami eredményre vezet, akkor mindketten Európa-bajnokok lehetnek. Világbajnokok csak a kínaiak miatt nem.