UtánpótlásSport Jákó Miriam korosztályos világcsúccsal aranyérmes a perui junior sportlövő-világbajnokságon!
2024. október 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-02-26 11:35

Dobogós remények

Erős és esélyes magyar csapat utazott el az oszakai junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságra. Egy évvel ezelőtt sporttörténelmi aranyat szerzett Liu Shaonlin Sándor, nem kizárt a címvédés.

reb Idén a törökországi Erzurumban zárult a rövid pályás gyorskorcsolya Világ Kupa-sorozat, ahol Knoch Viktor megszerezte a szakág első hazai VK-aranyát. A tengerszint felett majdnem 1800 méterre található településre szívesen utazik minden honfitárs, hiszen egy évvel ezelőtt, az ott rendezett junior vb-n Liu Shaolin Sándor írt történelmet: a dobogó tetejére állhatott 500 méteren.
csapat02_oszaka
csapat02_oszaka
Az ismétlés nem kizárt, ám ahhoz több ezer kilométerrel tovább kellett repülni, ugyanis a legjobb korosztályos sportolók a japán metropoliszban, Oszakában versengenek. A 19 éves Liu Shaolin Sándor ismét esélyesnek számít, hiszen már egy esztendővel ezelőtt, fiatalabbként is csúcsra ért 500 méteren, illetve bronzérmet szerzett 1000 méteren, és a távok legjobbjait felvonultató szuperdöntőben is a harmadik helyen zárt. A Liu Shaoanggal, Varnyú Alexszel és Burján Csabával felálló staféta pedig a dobogó második fokára léphetett fel. A váltó csupán egy helyen változott, ráadásul a Liu-testvérek végigversenyezték a VK-idényt: az értékes tapasztalatok mellett érmeket szereztek. Várhatóan a férfiak esélyesebbek az éremszerzésre, de a lányokról sem szabad megfeledkezni. A 16 éves Jászapáti Petra rutinosként utazik, hiszen már Erzurumban is rajthoz állt, míg Bácskai Sára Luca élete első junior vb-jére készül. De nem felkészületlenül: januárban tagja volt a felnőtt kontinensviadalon bronzérmes társulatnak. oszaka_junior_vbAz időeltolódás miatt magyar idő szerint hajnalban az 500, 1000 és 1500 méteres táv előfutamával indul a viadal. Szombaton az 500 és az 1500 méter versenyeit rendezik (délelőtt a helyosztókat a negyeddöntőbe nem jutottaknak, délután a negyeddöntőtől a döntőig) és a váltók elődöntőit. Vasárnap hasonló szisztéma szerint az 1000 méter versenyeit, majd a két nem szuperdöntőjét és a váltó fináléját. A pontos programot itt találja. A verseny helyszíne az impozáns Osaka Pool – azaz a jégpályát a medencére telepítették.

A magyar indulók: Farkas Tamás, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Matyók Adrienn, Sziliczei-Német Rebeka.