UtánpótlásSport
2024. október 19.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-04-15 18:44

A csúszós pást ezüstjei

A párbajtőröző Nagy Kinga boldog, hogy ezüstérmet nyert a taskenti vívó-világbajnokságon. A szezonjával is elégedett, bár az Eb-n többet várt magától. Eredményeinek értékét növeli, hogy nem éppen ideális körülmények között készül fel.

Pusztai Viola A verseny előtt nem írta volna alá az ezüstérmet, a csoportkör alatt viszont már a bronzzal is megelégedett volna. A kadet párbajtőröző Nagy Kinga bizony megijedt, amikor négy asszó után egy győzelem és három vereség állt a neve mellett. Aztán, a rossz kezdés dacára, egészen a világbajnokság döntőjéig menetelt. Tavaly Plovdivban szintén az aranyért vívott, akkor egy tussal, 15-14-re maradt alul az olasz De Marchi ellen. Taskentben a hirtelen halált választotta a román Predescuval szemben. − A szövetségi edzőm mondta, hogy vívjak még, de nagyon féltem, hogy ismét megtörténik,, ami tavaly. Úgy gondoltam, több esélyem van, ha egy tussal dől el a meccs. Azt nem én vittem be, de örülök az ezüstéremnek. Talán Plovdivban nehezebb volt döntőbe jutni, de inkább más. Idén már elvárták tőlem.
Nagy Kinga második kadet vb-ezüstjét szerezte Taskentben Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Nagy Kinga második kadet vb-ezüstjét szerezte Taskentben Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Pedig pár héttel korábban, a maribori Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Egyéni éremért ment, de csak a csapattal állhatott fel a dobogóra. A vb-érem viszont kárpótolta mindenért, és összességében a szezonjával is elégedett. Csak a nandzsingi ifjúsági olimpiát vívná újra. A sportággal egyébként az általános iskolai testnevelőtanára javaslatára ismerkedett meg, aki úgy vélte, hogy neki a kosárlabda vagy a vívás lenne az ideális. Viszont kosarazni egyáltalán nem akart. − Nem volt labdaérzékem. Amúgy vívni sem akartam. Anya elvitt az egyik edzésre, megnéztük, de sokat futottak, nem tetszett. Aztán mégis kipróbáltam, és ott ragadtam. Apropó, pást. A Diósgyőri Vívó Egyesület kitűnősége elmondta: a terem, amelyben Patócs Béla irányításával edz naponta, korántsem ideális. − Akkora helyen vívunk, mint a fél pást, ráadásul nagyon csúszik. Őszintén, a vb csoportkörében hirtelen nem tudtam, hogy melyik részén állok, és egyszer le is léptem róla. Pedig sokan vagyunk az edzéseken, főleg a kisebbek. Nehezíti a dolgát, hogy Miskolc nem Budapest szomszédságában van, így csak ritkán jut el a keretedzésekre. Egyrészt az utazás sok idejét elveszi, másrészt nem olcsó mulatság. A kadetéveit egyébként a vb-ezüstéremmel zárta, a következő idénytől a juniorok között versenyez. Sőt, pár hét múlva már a még idősebbek között kell bizonyítania, a hazai válogatón. Nem attól tart, hogy elsőévesként nehezebb lesz a tapasztaltabb versenyzőkkel felvenni a harcot, hanem hogy szeptemberben az első nemzetközi versenyre elküldik-e.