UtánpótlásSport
2024. július 3.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius U18-as fiú vízilabda-világbajnokság, Buenos Aires
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2011-07-15 21:04

Junior vb: vasárnap rajt a spanyolok ellen

A magyar férfi junior válogatott a 2005-ös, hazai rendezésű esemény óta nem jutott ki a páratlan években tartandó világbajnokságra. A páros esztendőkben esedékes Európa-bajnokságok közül 2008-ban ott volt a csapat, és a 10. helyet szerezte meg. Így már az is fegyverténynek számít, hogy a fiúk idén ismét megmutathatják magukat a világ legjobbjainak seregszemléjén.

dzs Hat évvel ezelőtt, Nyíregyházán, a többek között Mikler Roland, Császár Gábor, Putics Barna és Zubai Szabolcs nevével fémjelzett együttes Németország legyőzésével bronzérmes lett. Ha a felnőttek közvetlen utánpótlásának számító 21 éves korosztályban most ilyen (v)érmes reményeink nem is lehetnek, abban azért bízhatunk, hogy Ancsin Gáborék számára nem a csoportkör jelenti a végállomást. No, nemcsak azért, mert a folytatásban a 17-24. helyek elosztásáért is pályára lépnek a csapatok… Az mindenesetre biztató, hogy magyar válogatott a januári, belgiumi selejtezőtornán Lengyelország, Románia és a házigazda együttes megelőzésével, csoportgyőztesként vívta ki a részvétel jogát a július 17. és 30. között, Görögországban rendezendő viadalra. A két hétig tartó eseményen a 24 együttes négy hatos csoportban vetélkedik a továbbjutást érő első négy-négy helyért. A legjobb 16 között aztán már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem az éremcsatákig. A vb összes mérkőzésének négy különböző sportcsarnokban otthont adó Thesszalonikibe szombaton kiutazó magyar válogatott a D csoportban vasárnap Spanyolország ellen kezd, majd hétfőn Portugália, kedden Kanada következik, a szerdai szünnapot követően pedig csütörtökön Svédország, végül pénteken Irán ellen lép pályára. A nyolcaddöntő mérkőzéseit július 24-én, vasárnap rendezik. A D jelű hatosban az első négy hely egyikének megszerzése korántsem magától értetődő, még ha első látásra talán annak is tűnik. Elég, ha azt vesszük, hogy a tavalyi U20-as Európa-bajnokságon – amelyre ugye honfitársaink nem kvalifikálták magukat – a közvetlen riválisok közül a portugálok ezüstérmesek, a svédek ötödikek, a spanyolok pedig hetedikek lettek, míg Irán hozzávetőleg azonos minőséget képvisel azzal a Katarral, amely a múlt héten Nagyatádon győzte le a magyarokat. Ha viszont abból indulunk ki, hogy ugyanezen a felkészülési tornán csak időn túli hétméteresből mentett pontot Rosta István csapata ellen az Eb-bronzérmes Szlovénia, Görögországban bármi megtörténhet.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA A: Szlovénia, Franciaország, Szerbia, Tunézia, Chile, Norvégia B: Dánia, Argentína, Görögország, Katar, Algéria, Venezuela C: Egyiptom, Németország, Brazília, Oroszország, Dél-Korea, Benin D: Portugália, Svédország, Spanyolország, Kanada, MAGYARORSZÁG, Irán

A MAGYAR FÉRFI JUNIOR VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Pallag Péter (Csurgó), Székely Márton (PLER KC), Bartucz László (Tatabánya). Jobbszélsők: Nagy Norbert (Pick Szeged), Pásztor Ákos (Tatabánya). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Morva Zoltán (Dunaferr). Irányítók: Bak Sándor (PLER KC), Takács Bence (Tatabánya). Beállók: Antal Szabolcs (Csurgó), Benmiloud Yassine (Dunaferr), Debreczeni Dávid (PLER KC). Balátlövők: Bodó Richárd (Dunaferr), Borsos Tamás (Csurgó). Balszélsők: Gazdag Tibor (Gyöngyös), Iváncsik Ádám (Tatabánya). Szakvezetés: Rév András (csapatvezető), Rosta István (vezetőedző), Kanyó Antal (edző), Radnai Róbert (gyúró), Dr. Szabó István (orvos).

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA A D CSOPORTBAN Július 17. (vasárnap): Spanyolország–Magyarország (19.30 óra). Július 18. (hétfő): Magyarország–Portugália (19.30). Július 19. (kedd): Kanada–Magyarország (17.30). Július 21. (csütörtök): Svédország–Magyarország (15.30). Július 22. (péntek): Magyarország–Irán (15.30).

Korábbi kapcsolódó írásaink: Ha nem sikerül a főpróba… Vb-résztvevők a juniorok

A férfi junior vb részletes mérkőzésprogramja (helyi idő szerint)

További információk az esemény honlapján, illetve az IHF honlapján