UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-05-15 21:39

Brandenburgi éremeső

Négy csapattal indult, öt éremmel tért haza Brandenburg an der Havelből a magyar U23-as válogatott. A Beetzsee Regattán a magyar fiatalok a korosztályos futamok mellett a felnőtt versenyben is elindultak. Heten hoztak 2-2 érmet: Bíró Márk, Krpesics Péter, Matyasovszki Dániel, Novák Edvin, Pozsár Bence, Szigeti Roland és Vallyon Bence.

eFBé Május 12-én és 13-án fontos erőfelmérő versenyen vett részt a magyar U23-as evezős-válogatott. A küldöttséget Székely Balázs vezette, Kiss László és Szierer János edző is elutazott a csapattal. Az U23-asok a júliusi, litvániai világbajnokságra készülnek, így a németországi versenyen felmérhették a nemzetközi mezőny erejét. Már akiét lehetett, hiszen például míg a mieinknél már a kialakult könnyűsúlyú négyes evezett 2000 méteren, addig a németek klubegységekkel érkeztek a számukra válogatóversenyre. Vallyon Bence, a könnyűsúlyú négyes egyik szolnoki versenyzője 13-án, vasárnap ünnepelte a 20. születésnapját – az előző napról bronz-, a jeles napról ezüstéremmel. Ebben segítségére volt a hajó többi tagja: Szigeti Roland, Krpesics Péter és a vezérevezős, Novák Edvin. Könnyűsúlyú kétpárban Matyasovszki Dániel és Pozsár Bence ért el 2. és 3. helyezést. Egyesben a fiúknál normálsúlyú kategóriában a szintén szolnoki Bíró Márk két bronzérmet nyert. A lányok mezőnyében Bálint Sára könnyűsúlyú hajóban lett 3. Az evezős hosszú hétvégéről Novák Edvin számolt be honlapunknak: – Csütörtökön utaztunk Németországba, pénteken két edzésen megismerhettük a pályát. Számomra sem volt ismerős a hely, noha a 2010/11-es szezonban Berlinben eveztem. Az akkori csapattársaim ezúttal ellenfelek voltak. Érdekes helyzet volt ellenük menni, de örülök, hogy legyőztük őket. – A pálya mellett azért gondolom a vébé jegyében már az ellenfelekkel is ismerkedtetek, jobban figyeltétek őket? – A Nemzetközi Evezős Szövetség honlapján folyamatosan nyomon lehet követni azoknak a versenyzőknek az eredményeit, akik valaha világversenyen szerepeltek. Így a nevezési lista alapján nagyjából össze tudtuk rakni azt, hogy kikre kell figyelni. A tavalyi világbajnokságról is ismertünk több egységet, ezért körülbelül tudtuk, hogy mire számíthatunk. – Szombaton a felnőtt mezőnyben versenyeztetek: nagyobb volt az izgalom?
– A kora délelőtti előfutamot megnyertük, így magabiztosan mentünk a délutáni A döntőre. A mezőnyben több német egység mellett kínai, lengyel és holland négyes is volt. A kínai kvartett 500 méter után végig vezetve nyert, utána elég szoros volt a sorrend, mi két német egység között harmadikként értünk a célba. A szombati U23-as futam is roppant erős volt, különösen a győztes lengyel csapat – nem kezdtek erősen, de a táv második felében már nem lehetett befogni őket. A célba ezúttal is két német egységgel együtt érkeztünk: tizedmásodpercek döntöttek, szerencsére a mi javunkra. – A ti esetetekben már válogatottról beszélhetünk. A többi ország egységeiben lesznek még változások?
– A lengyeleknek és a hollandoknak hozzánk hasonlóan már lezajlott a válogató, így ők a nemzeti válogatottal érkeztek. A németeknél más a helyzet: náluk ezt a versenyt még újabb nemzetközi viadal követi, az alapján fognak kialakulni a litvániai világbajnokságon induló egységeik. – Hogyan készültök tovább? – Május 19-én és 20-án lesz a Csepel Kupa, ami hazai klubverseny. Ott nem ülünk így négyen össze, de utána folyamatosan edzünk együtt Győrben. A válogatottal júniusban Bledbe, Szlovéniába utazunk, az lesz az utolsó nemzetközi megméretés a világbajnokság előtt... A Beetzsee Regatta végeredménye ITT.