UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-06-14 11:22

Nem kesereg a kapitány

Elégedett az ifjúsági evezősválogatott Európa-bajnoki teljesítményével az utánpótlás szövetségi kapitány. A fiúknál a kormányos nélküli kettes második, a lányoknál a kétpárevezős harmadik lett Bledben. Ficsor László az Utánpótlássport.hu-nak elmondta: a dobogóról centikkel lemaradó fiú négypárevezős a világbajnokságon még jobb lehet, és a serdülők is fontos tapasztalattal gazdagodtak.

K. D. – Előzetesen két érem megszerzése volt a cél, ezt teljesítette a válogatott. Elégedett? – Igen, az vagyok. Előzetesen négy számban mondtam, hogy van esélyünk a dobogós helyezésre, de mivel a mezőny erőssége nem kiszámítható, örülök, hogy végül egy ezüst- és egy bronzérmet szereztünk. Nagy dolog az is, hogy hét számban döntős volt a magyar egység ebben a népes mezőnyben. Régen fordult elő, hogy nyolcast is tudtunk indítani, ezúttal ez mindkét nemben sikerült, s az egységek az ötödik helyen végeztek. Ha telhetetlen lennék, egyedül azon keseregnék, hogy a fiú négypárevezős pár centiméterrel lemaradt a dobogóról, de biztató a kép, mert van fejlődési lehetőség bennük. – Mennyire voltak csalódottak a négypár tagjai? – Annak örülhetnek, hogy 17 egység közül a döntőbe jutottak. Éremben bíztak ők is, így csalódottak voltak, de ez oldódott később. Nem elégednek meg ennyivel, és ha rá tudnak tenni még egy lapáttal, a világbajnokságon lehet javítani. Fontos megjegyezni, hogy keveset edzettek együtt, a csapatharmónia még nem teljes, de ha ez kialakul, a vb-n érmesek is lehetnek.
– Milyen körülmények között versenyeztek Bledben? – Az időjárás mostoha volt, a hullámos víz és a szél miatt tologatni kellett a kezdési időpontokat is. Ez pályaelőnyt azonban nem jelentett, hiszen mindenkinek meg kellett küzdeni a nehezített körülményekkel. – Augusztus közepén rendezik a vb-t, ott mit vár a csapattól? – Kisebb létszámmal utazunk majd Plovdivba. Klubhajókkal kell indulni, nem mindenki tudja kifizetni a részvételi költséget, de azon vagyunk a szövetségben, hogy ne ezen múljon a sikeres szereplés. Népesebb lesz a mezőny, de abban bízom, hogy az a négy egység, amelyik az Eb-n az első négyben végzett, a vb-n is döntős lehet. – Bledben a hagyományos regattán indult U23-as és több serdülőkorú evezős is. Velük mennyire elégedett? – Az U23-asok számára ez egy tesztverseny volt a vb előtt, és vegyes a kép. Reálisan értékelve van még mit javítani az időeredményeken, nem vették teljesen komolyan a bledi viadalt. A serdülőknél kétpárevezősben a mosonmagyaróvári Fördős Máté és Schopf Márton ezüstérmet szerzett, ők a klub színeiben indultak, és ez tapasztalatszerzésnek remek alkalom volt, szokták a légkört. Furkó Kálmánnal és Szegedi Tamással kiegészülve a négypár második lett, és jó formában van az olimpiai reménységek versenye előtt.