UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-07-06 08:17

Lapátokkal Litvánia felé

Hamarosan már a huszonhárom év alattiak világbajnokságán evez a Novák Edvin, Vallyon Bence, Krpesics Péter, Szigeti Roland alkotta könnyűsúlyú négyes. A fiúk hónapok  óta Győrben készülnek, Kiss László vezetésével. A hangulat már most remek, a forma pedig az lesz a litvániai viadalra.

eFBé Trakajban tizennégy könnyűsúlyú négyes verseng július 12-én, az előfutamokban az U23-as világbajnokságon. A komoly mezőnyben a Novák Edvin, Vallyon Bence (mindketten Szolnok), Krpesics Péter (Csepel), Szigeti Roland (Győr) alkotta kvartettet is az esélyesek közé sorolják a litvániai vébén. A fiúk további hat egységtől várnak olyan teljesítményt, amellyel az 1-6., azaz olimpiaipont-szerző hely valamelyikére oda lehet kerülni. A csapat július 10-én, kedden reggel indul útnak repülővel. Az addig hátralévő napokról és a felkészülésről a sztrók, Novák Edvin beszélt honlapunknak. – Az extrém időjárási körülmények mennyire befolyásolják a felkészülést? Gondolom déltől háromig szigorúan az árnyékban kell lennetek. – Úgy alakították ki az edzésprogramot, hogy kora reggel és késő délután szállunk vízre, így elviselhető a hőség. Már csak a bögölylegyeket és a szúnyogokat kéne távozásra bírni.
– Néha-néha hazamehettek Győrből? – A hétvégéket nagyrészt otthon tölthetjük, a szombat reggeli edzés után hétfőn délutánra kell visszajönnünk. Jól jön a kikapcsolódás és a feltöltődés, mert a vébé-felkészülés azért eléggé stresszes. A körülményekre egyébként nem panaszkodhatunk: kulturált szállásunk van Győrben, teljes ellátás, szóval semmi nem nehezíti a munkát. Ennek köszönhetően jó formában vagyunk, igazi vébé-hangulat uralkodik itt. – Összeveszések nélkül? – Kisebb konfliktusok akadnak; szűk egy hétig folyamatosan össze vagyunk zárva négyen, szóval elő-előfordul néha feszültebb helyzet. Viszont ezeket jól kezeljük, és így hamar visszajön a hangulat. Néha lazíthatunk hét közben is, ilyen alkalom volt Bence születésnapja vagy Peti névnapja nemrég. – Egymást jól ismeritek. Az ellenfeleket is? – Annyit már pontosan tudunk róluk, hogy kik lesznek, mert a hivatalos nevezési listát kedd délelőtt közzétette a nemzetközi szövetség. – Egy évig eveztél Berlinben, van korábbi csapattárs az ellenfelek között? – Sajnos, nincs, de így sem ismeretlen a német hajó összetétele: a májusi brandenburgi regattán ott voltak a mezőny élén, versenyeztünk ellenük. Hat-hét egységről látjuk azt, hogy figyelnünk kell rájuk. A mezőny másik felét vagy nem ismerjük, vagy már versenyeztünk ellenük és tudjuk, hogy biztosan jobban vagyunk náluk. A franciák, a spanyolok, az olaszok, a lengyelek és a németek Európából, valamint a tengeren túlról Új-Zéland négyese az, amelyre igazán erős egységként számítunk. A tizenhétfős magyar csapat: Bálint Sára (könnyűsúlyú egypár), Gyimes Krisztina, Csankó Péter (egypár), Shyam Abid, Klötzl Ildikó (kormányos nélküli kettes), Gláser Rebeka, Karácsony Dorottya (könnyűsúlyú kétpár), Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel (könnyűsúlyú kétpár), Novák Edvin, Vallyon Bence, Krpesics Péter,  Szigeti Roland (kormányos nélküli négyes), Pétervári-Molnár Bendegúz, Elekes Szilveszter, Papp Gergely, Bíró Márk (négypár). – A pályát mennyire ismeritek? – Nem eveztünk még ott korábban, de olyan magyar versenyzők, edzők, akik jártak már a litván helyszínen, meséltek a pályáról. Hasonlít a szlovéniai Bledhez annyiban, hogy festői a táj – igaz, a verseny szempontjából az egyáltalán nem számít, hogy egy szép vár áll a célterület mellett a parton. Ami fontos, az a víz, amiről viszont azt mondják, hogy kifejezetten rossz.
Amit pedig mi próbálunk előre feltérképezni, az a várható időjárás: jelenleg minden hasonló Trakajban, mint itthon, remélhetőleg nem is fog változni. A korábbi évek tapasztalatai alapján azt mondták nekünk, hogy általában szeles környék, ha olyan pályát fogsz ki, akkor ez komoly hátrányt is jelenthet. Ezzel azonban nem foglalkozunk. Egy héttel a verseny előtt 25-26 fokot jósolnak, ami egyrészt kellemes hőmérséklet, másrészt abban jól lehet fogyasztani is. A súly ebben az esetben nagyon fontos, hiszen a könnyűsúlyú egységeknek legfeljebb hetven kilogramm lehet az átlagsúlya. – Akkor a vébé előtti utolsó otthon töltött hétvégén nem lehet sokat enni a házi kosztból? – Figyelünk magunkra, így biztosan nem lesz ezzel sem probléma. Egyébként is, ebben a hőségben leginkább iszik az ember. Bár azzal is vigyázni kell: hihetetlen, de pár korty is meglátszik a mérlegen... U23-as evezős világbajnokság Helyszín és időpont: Litvánia, Trakaj; 2012. július 11-15. A pályáról: 1928 óta rendeznek itt evezős versenyeket, 2002-ben a juniorok, 2006-ban az egyetemisták világbajnokságát. A környékről: kétszáz tó található itt, a legnagyobb a Galve-tó, ezen található az evezőspálya is. A vidék az Unesco-világörökség listáján szerepel, Európában egyedi növény- és állatvilága, valamint történelmi emlékei miatt. A minden oldalról tavakkal határolt, szigetre épült Trakaj a fővárostól, Vilniustól nagyjából 30 kilométerre van, így a reptérről könnyen és gyorsan megközelíthető.