UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-07-23 18:48

Jön fel a világ

Alighogy hazaértek Litvániából a világbajnokságról, újabb megméretés vár az U23-as evezősökre: Szegeden, a Maty-éren az országos bajnokság zajlik. A fiúk kormányos nélküli négyese három klub színeiben versenyez, de a srácok szorítanak egymás sikereiért.

eFBé Litvániában, Trakajban négy számban volt B-döntős egység a magyar U23-as válogatottból az vb-n. Az A-finálékba nem került magyar hajó, ami gyengébb szereplés, mint azt előzetesen várták a csapattól. Tavalyi hatodik helyezése után előrébb szeretett volna jutni a kormányos nélküli négyes is: a Novák Edvin, Vallyon Bence (mindkettő Szolnoki FTEE, Krpesics Péter (Csepeli EK), Szigeti Roland (Győri Vízügy-Spartacus EK) egység a B-döntő 4. helyén zárt, azaz összesítésben a 10. lett. A vezérevezős, Novák Edvin már Szegedről számolt be a litvániai napokról. – Most kötöttünk ki Bencével az előfutam után. Jól mentünk, fölényesen nyertünk, bízunk a döntőben. Négyesben és nyolcasban folytatjuk az ob-n, minden napra jut valamilyen szám. Remélhetőleg az idő is ilyen marad: fúj a szél, de tolószél van, ami nekünk, könnyűsúlyúaknak kedvez. A páros július 20-án, pénteken a normálsúlyúak közt 2. lett a döntőben. Könnyűsúlyú kettes peroarban 2. volt a duó, a négyes hajóban 4. a szolnoki egység. A hagyományosan bajnoki zárószámban, a nyolcasok versenyében a Szolnoki Főiskola-Tisza Evezős Egyletének egysége nyert (Bíró Márk, Szigeti György, Vinkó Gáspár, Szekér László, Vallyon Bence, Simon Tamás, Novák Edvin, Simon Béla, kormányos: Gulyás Róbert). Krpesics Péter a csepeli hajóban a 2., Szigeti Roland a győriekkel a 4. helyen ért célba. – A válogatott négyes „szanaszét” van az ob-n, de így is sikeres: Krpesics Peti például már bajnok. – Ő a Csepeli Evezős Klub versenyzőjeként, Szigeti Roland pedig a győrieknél evez. Izgalmas futam volt, nagyon tetszett. Végig tekertem mellettük bringával a parton, így láthattam, ahogy a hajrában Krepiék hozzák a versenyt. Egyébként abban a hajóban Vermes Péter is még csak 21 éves, Alker Patrik pedig valamennyiünknél fiatalabb, még ifi. – A világbajnokság?
– Három teljesen más futamot mentünk Litvániában. Volt az ominózus előfutam, ahol 20 percet kellett várni a tajvaniakra – késett a rajt, de így is nyertünk és bekerültünk a középdöntőbe. Ott az első három hely valamelyikét kellett megszerezni az A-döntőhöz. Végig úgy éreztük, hogy jók vagyunk. A maximumot húztuk, ez az a futam, amelyre soha nem mondanám, hogy nem tettünk meg mindent. Mégsem sikerült, a németek és az ausztrálok együtt értek a célba a 2-3. helyen, minket egy másodperccel előztek meg. – Az ausztrál négyessel mennyire számoltatok, hiszen róluk nem beszéltünk esélyesként a vébé előtt? – Számítottunk rá, hogy ott lehetnek az A-döntő környékén, de ekkora javulást azért nem vártunk tőlük. Ahogy a többi ország versenyzőit néztük, a tavalyi világbajnoksághoz képest azt látni, hogy mindenki mennyit fejlődik. Sokszor halljuk más sportágakból is, hogy „feljött ránk a világ” – erre a korosztályra szerintem különösen igaz, most ezt testközelből is láthattuk. Nem kell messzire menni a példáért: Ausztriának például nincs olimpiai kvótája, ezen a korosztályos vébén viszont két egységük is világbajnok volt, olimpiai számban. – Melyik a fájóbb: az, hogy nem voltatok A-döntősök, vagy az, hogy nem nyertétek meg a B-t? – A B-finálé 4. helyét mindannyian nagyobb csalódásként éltünk meg, mint azt, hogy nem jutottunk be az A-döntőbe. Utóbbi miatt tény, hogy megtört a lendület, de úgy eveztünk a rajthoz, hogy meg akartuk mutatni: abban a futamban mi vagyunk a legjobbak. A középdöntős időeredmény alapján ez így is volt. Ötszázig jól ment a hajó, éreztem az erőt a fiúkban.
Aztán az előző napi lendületvesztés mégis kijött: oldalszél fújt, szétesett a mozgás, a többi csapat pedig jobban bírta a közepét. Ezerötszáz méternél olyan előnye volt az amerikaiaknak és Új-Zélandnak is, hogy hiába indultunk meg, már nem tudtuk behozni őket – a kanadaiakkal gyakorlatilag együtt, néhány tized különbséggel érkeztünk a célba, tizedikként. Ha az időeredményt nézem, az A-döntőben az ausztrálok gyengébbet mentek, a németek majdnem ugyanazt, mint mi. Becsülettel végigcsináltuk a felkészülést, mentünk két nagyon jó futamot a vébén, sajnos a másodikban az ellenfelek még jobbak voltak. – Azért ez a négyes még bizonyíthat a korosztályában! – A mezőnyben majdnem a legfiatalabbak voltunk. Átlagéletkorunkat tekintve a tavalyinál is fiatalabb az egység, akkor Forrai Dávid volt utolsó éves, ilyen két évig nem lesz a csapatunkban. Jövőre is ebben a felállásban versenyezhetünk, sőt, hárman még két év múlva is, akkor Krepi lesz az egyetlen „kiöregedő”. – Rajtatok kívül másik három egység volt B-döntős, ez mennyire felel meg a várakozásoknak?
– A vb-nek úgy vágott neki a magyar csapat, hogy ha minden összejön, három A-döntőnk lehet. Végül nem volt egy sem. Gyimes Krisztina női egypárban, Matyasovszki Dániel és Pozsár Bence könnyűsúlyú kétpárban nyerte meg a B-döntőt és lett a hetedik – mindkettő olimpiai szám, úgy gondolom, emiatt nagyon szép eredmény. Csankó Peti a tizenkettedik volt. – Az országos bajnokság után pihenés következik? – Még nem, mert a bulgáriai felnőtt világbajnokságra készülünk a nyolcassal. Tehát edzőtábor, augusztus 14-től vébé, valamelyest lazítani csak utána lehet… A világbajnokság teljes eredménysora ITT.