UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-09-02 17:42

Biztató évzárás

Elégedett az ifjúsági evezős-válogatott világbajnoki szereplésével a szövetségi kapitány. Ficsor László szerint a fiú kormányos nélküli kettes túl lazán vette a döntőt, ezért nem szerzett érmet.

K. D. – Mennyire elégedett a világbajnoki szerepléssel? – Öt ifjúsági egységet indítottunk Plovdivban. Négynek volt döntős esélye, és előzetesen elégedettek lettünk volna azzal, ha ketten bejutnak a fináléba. Végül három hajó szerepelt a döntőben, ami jó eredménynek nevezhető, az utóbbi időszakban ilyenre nem volt példa. A vébé szép zárása az évnek, biztatóak a jelek a jövőre nézve.
– Csalódott amiatt, hogy a három döntős egység közül egyik sem szerzett érmet?
– Némi bánatot okozott, hogy a Csányi Péter, Vancsura Bendegúz összeállítású ifjúsági kormányos nélküli kettes végül hatodik lett. A bajai egység megnyerte az előfutamot és a középdöntőt, ezek után ők is éremben bíztak. A jó eredmények után túl lazán vették a finálét, elbizakodottá váltak, nem koncentráltak eléggé, de amikor magukhoz tértek, vége lett a futamnak. Nagy csalódás volt nekik is az eredmény, maguk alatt voltak, elszalasztott lehetőségként tekintenek a vb-re. – A másik két döntős egységnek nem volt esélye a dobogóra? – A Rozsos Péter, Matheisz József, Farkas Norbert, Jenei Domonkos összeállítású négypárevezős előrelépett, negyedik lett a 27 fős mezőnyben. Szoros, kiélezett volt a csata, két-három hosszon belül ért be a hat döntős egység. A Bácskai Dominika, Kurdi Laura alkotta kétpárevezős is helytállt, hozta a várt formát, így szintén negyedikként zárt. – Kikkel elégedett még? – Menedzselési szándékkal indítottuk el a Bene Dorottya, Major Kata, Bartos Adél, Sváb Dorottya összeállítású női kormányos nélküli négyest. Három-négy éve még nem is létezett váltott evezős egység, ekkor kezdtünk el kiemelt stratégiai feladatként foglalkozni a szakággal. Az ifjúsági olimpián már hatodik volt a csapat, most pedig a C döntőben szerepelt. Sejtettük, hogy nem kerülnek a fináléba, de tűzben akartuk tartani őket, és megmaradunk a koncepciónk mellett. – Ez a korosztály a riói olimpiáig beérhet? – Megfelelő alkatú és adottságú versenyzők tartoznak a generációhoz, és esély van arra, hogy a 2016-os olimpiára több kvótát is szerezzenek. Három szakágban is jó eredményeket érnek el a magyar evezősök, de a fejlődés ütemét más is befolyásolja, például az iskolai elfoglaltság. – A nem olimpiai számokban a felnőtteknek is vébét rendeztek Plovdivban. A férfi könnyűsúlyú négypárevezősnek és a könnyűsúlyú nyolcasnak is több U23-as tagja volt. Hogy teljesítettek? – Jól. A nyolcas, pár tizeddel lemaradva, nyolcadik lett összesítésben, a négypár pedig kilencedik. Erős volt a mezőny, több olimpikon is indult, és szinte megduplázódott a résztvevők száma. Kevés idő volt az összecsiszolódásra, így a szereplés jónak mondható.