UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2012-10-22 19:48

Második a nyolcas Berlinben

Szolnoki, szegedi és budapesti versenyzők alkotta nyolcas evezett, és lett második a 10. Neuköllner Ruderfestivalon. Három nap a német fővárosban: fogadás egy kastélyban és „lapáttörő”-futam, rengeteg újdonság – nemzetközi evezős regatta az „idegenvezető” szemével.

eFBé Tízfős csapat járt október 19-21-én Berlinben, az RG Wiking egyesület szervezte 10. Neuköllner Ruderfestival nemzetközi evezős regattán. A német főváros déli kerülete, Neukölln igazi családi evezősnapot varázsolt a Spree folyó partjára. Az érdeklődök különböző férfi és női korosztályos futamokat láthattak, a gyerekek a Bevezetés az evezésbe vízi programokon vehettek részt. A felnőtteknek addig is csapolták a sört.
Az egyetlen magyar résztvevő csapat a nyolcasok futamában indult, és a holland hajó mögött a 2. helyen ért a célba. Szolnoki, szegedi és budapesti evezős is volt a nyolcban, illetve a kormányossal együtt a kilencben – főleg korosztályos versenyzők alkották a legénységet. A Szolnoki Tisza Evezős Egylet húsz esztendős válogatott versenyzője, Novák Edvin fél évet töltött az RG Wiking klubban, így rajta keresztül megvan a jó kapcsolat a berliniekkel. A wikingek idén jártak magyarországi versenyen, most pedig a visszahívás következett. A jó viszony kialakulása mellett elsősorban a viadalról mesélt honlapunknak Novák Edvin. ­– Még a berlini Wikingben versenyeztem, amikor a német klub elnökével megegyeztünk abban, hogy részt veszünk egymás versenyein, és kölcsönösen segítjük egymást. A sportszakmai és emberi oldala is hasznos az együttműködésnek. Egy éve egyébként indultam a viadalon, de arra most volt először példa, hogy teljes magyar csapat volt jelen. – Mekkora viadal a Neuköllner Ruderfestival? – Hat ország versenyzői voltak jelen: oroszok, dánok, hollandok, lengyelek, németek és mi, magyarok. Egészen pontosan kétszázötvenkét beülő volt. A nyolcasoknak különböző korosztályokban rendeznek futamokat, ugyanez igaz a női négypárokra is. Mi a felnőtt férfi nyolcasban indultunk, bár a csapatban csak Tari János és Lőrinczy Péter számít korosztály szerint felnőttnek.

A magyar csapat: Molnár Dezső (Tisza EE, Szolnok, vezetőedző), Furkó Kálmán (kormányos, Tisza EE), Vallyon Bence (Tisza EE), Krpesics Péter (Csepeli EK SE), Tari János (Szeged), Pálffy Róbert (Csepel), Bíró Bárk, Rácz Milán, Novák Edvin (valamennyien Tisza EE), Lőrinczy Péter (Külker EK).

– Második helyen ért be a magyar hajó, mekkora volt a különbség a hollandok javára?
– Mindössze hét másodperccel kaptunk ki, ez nagyon kevés a közel hat és fél kilométeres távon. A Spree folyóról indult a verseny, a rajtnál elég sok hely volt. A táv felénél nehezítés, hogy csatornába kell bekanyarodni. A lassabb hajókat itt értük utol, négy hajó szinte egyszerre fordult be – volt ütközés is, lapáttörés is, szerencsére utóbbi nem nekünk. Úgy gondolom, volt esélyünk a győzelemre, arra, hogy megelőzzük a hollandokat. De nem lehetünk elégedetlenek: ilyen összeállításban még nem eveztünk együtt korábban, ráadásul a helyszín is csak nekem volt ismerős. Az eredménynek köszönhetően jövőre jobb helyről fogunk rajtolni, elkerülhetjük a tumultus-jelenetet is. Az időeredményünk egyébként jobb lett, mint az, amellyel tavaly a Wiking megnyerte a viadalt. – Milyen érzésekkel tértél vissza Berlinbe? – Nagyon örültem, hogy az edzőm és a csapattársaim megismerhették azt a helyet, ahol én fél évig edzettem. Most pedig átvettem az idegenvezető, s kicsit a csapatvezető szerepét is. Hosszú és gyors hétvége volt, pénteken utaztunk ki, a vasárnapi reggeli után pedig indultunk vissza. Péntek este a Britz kastélyban vacsorával köszöntötték az összes résztvevőt, szombaton pedig a hajóházban gyűlt össze minden versenyző. Az edzőnk, Molnár Dezső azt mondta, hogy az emberek szemlélete tetszett neki az egész verseny alatt a legjobban. Az, ahogy az evezéshez, a sportág hagyományához, valamint a versenytársakhoz viszonyult mindenki. Neukölln polgármestere mellett a régió sportért felelős első embere is jelen volt. – Vége az idénynek. Kezdődik az alapozás? – Még október 27-én vár ránk Csepelen az idényzáró hosszútávú viadal. Aztán november közepétől már a jövő évre készülünk: futás, ergométer, úszás és kondi szerepel a programban. És reményeim szerint télen a sífutás: Ausztriába szoktunk kimenni a csapattal, jó kikapcsolódás és hasznos erősítő. Különösen így a főiskolai időszakban – újra vannak zh-k…