UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2013-07-19 21:24

Mohácson az utánpótlásra építenek

Az U23-as világbajnokság utolsó kiadó helyére Matheisz József váltott jegyet, akinek édesapja, a Mohácsi Torna Egylet evezős szakosztályának elnöke és a szövetség elnökségi tagja. Az országos bajnokságon a papát kérdeztem: Mohácson hogyan építik az utánpótlást?

Szegő Tibor Milyen eszközökkel próbálják bevonni a gyerekeket a sportágba? – Szinte kizárólag az utánpótlásra építünk. Tendencia, hogy egyre kevesebb a felnőtt versenyző. A múltban nem vették komolyan az utánpótlás-nevelést. Nyilván ennek számos oka lehetett, de ezt a hibát nem szabad újra elkövetni! Nekünk, szakosztályvezetőknek, edzőknek az a dolgunk, hogy minél több fiatalt hozzunk be a sportágba. Ez nem kizárólag anyagi kérdés, hiszen a befektetett munka megtérül, és a mi edzőink imádják a munkájukat. – Milyen eszközökkel toborozzák a fiatalokat? – Mohácson és a környező falvakban, ahol a gyerekek a zuhanyon kívül szinte nem is látnak vizet, ergométeres felmérőket tartunk. Játékos formáról van szó, tehát nem kell izzasztó küzdelmekre gondolni. A gyerek, aki még azt sem tudja, mi fán terem az eszköz, sokszor már az első alkalommal tehetséget mutat, és jó szemű edzőink kiszemelik a legjobbakat. – Mennyire partnerek a szülők? – Van, hogy agitálni kell őket, de gyakrabban fordul elő, hogy azonnal ráállnak: sportoljon a gyerek. – Vannak statisztikák a felmérőkről? – Évente öt-hatszáz srácot tesztelünk, ebből öt-hat marad meg az evezésnek. – Mekkora a verseny a sportágak között, hiszen több szövetség, szakosztály is válogat az általános iskolákban?
Középen Juhász Dániel és Molnár Balázs a Mohácsi TE versenyzői
Középen Juhász Dániel és Molnár Balázs a Mohácsi TE versenyzői
– Az a lényeg, hogy sportoljon a gyerek! Másodlagos kérdés, hogy labdajátékot, vagy vizes sportot választ. Azt azonban ne feledjük, hogy a világ televíziós társaságainak adatai szerint a harmadik legnézettebb sportág az evezés. Az a dolgunk, hogy ennek a kultúráját visszahozzuk a magyarok mindennapi életébe, hiszen korábban szinte az általános műveltség része volt. – Ha anyuka beállít önhöz a gyerekével, mivel tudja a sportág mellé állítani? – Az első az egészség, hiszen a sportág tiszta környezetben művelhető. A második, hogy szinte minden izmot megmozgat. Kevés olyan sport van, melyről ez elmondható, de az evezés ilyen. Fontos a társaság is. Az evezősök egyetemet, főiskolát végzett emberek, akik húzzák magukkal a fiatalabbakat, így ők is diplomát szereznek, hiszen nem akarnak elmaradni a társaiktól, és azt is hamar megértik, hogy az érvényesüléshez hozzátartozik a tanulás. – Milyen létszámmal dolgoznak? – Pillanatnyilag ötven gyerek készül a szakosztályban, de sokkal többet szeretnénk. Az eszközök rendelkezésre állnak, de a létesítmények terén elmaradásban vagyunk. Mohács önkormányzata mellettünk áll, rengeteget segít, de keressük a pályázati lehetőségeket is. – Hogyan lehetne a fiatalok körében népszerűsíteni az evezést? – Sokat segítene, ha a felső tagozatosok tantervébe bekerülne az evezés. Testnevelésórákon kellene oktatni a többi sportág mellett, de úgy tudom, hogy ebben pozitív elmozdulás várható a jövőben.