UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Evezés

2013-07-21 21:34

Büszkén a kiemeltek között

Az evezős-szövetség elnöke is aláírta Orbán Viktor miniszterelnökkel azt a megállapodást, melynek keretében 2020-ig 135 milliárd forint támogatáshoz jut tizenhat kiemelt sportág. Regényi Tamás elnökkel a Velencei-tavi országos bajnokságon beszélgettünk a pénz tervezett felhasználásáról.

Szegő Tibor Többször egyeztettük az interjú időpontját, ám az csak csúszott, mert az elnök több számban is rajthoz állt az ob-n, az úgynevezett „masters” kategóriában, amely valahol a mini és a veterán között helyezkedik el, kicsivel talán közelebb az utóbbihoz… – Milyen feladatokat ró a szövetségre a megállapodás? – Először is nagyon büszkék vagyunk rá, hogy bekerültünk a kiemelt sportágak közé. Sokat dolgoztunk érte, és bizonyítani szeretnénk, hogy nem érdemtelenül kerültünk ebbe a körbe. Elsősorban az utánpótlást kívánjuk bővíteni, és olyan stabil alapot teremteni, melyre a későbbiekben építkezni lehet. Terveink között szerepel, hogy együttműködünk az iskolákkal annak érdekében, hogy minél többen ismerkedjenek meg az evezéssel, illetve támogatni kívánjuk az egyesületek törekvéseit a minél több fiatal megnyeréséért. Két további fontos területre is fókuszálunk. Az egyik az egyetemi, a másik a fogyatékkal élők sportja. Utóbbi területtel kapcsolatosan információ, hogy már az augusztusi világbajnokságon is indítunk két paraevezőst. – Több sportág is hasonló stratégiát választ, és az általános iskolákban próbálja népszerűsíteni magát. Hogyan tud majd versenyezni az evezés olyan sikerágazatokkal, melyek az olimpiai érmeket termelik?
Az egyik érem az öt közül
Az egyik érem az öt közül
– Rengeteget foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, szinte már tudományosan ástunk a dolgok mélyére. Külföldi példákat is megvizsgáltunk, és vannak olyan ideális területek, mint Nagy-Britannia, ahol kötelező tantárgy az evezés a középfokú oktatási intézményekben. A szülőkön keresztül is el lehet érni a fiatalokat, hiszen az idei országos bajnokságon sokkal több veterán evezős indult, mint tavaly. Ez az út pedig abba az irányba vezet, hogy nem kizárólag az új evezősökre számíthatunk, hanem komoly bázist képeznek a visszatérők, akiknek gyerekeik vannak, így talán ott nem lesz kérdés a sportágválasztás. – Több egyesület ergométert, evezőpadot telepített a környezetében található iskolákba, és ezek kivétel nélkül beváltak, a diákok imádják. Lehetséges út ez is? – Ez olyan terület, amelyre komolyan alapozunk az utánpótlás-nevelésben és az iskolák bevonásában. Remek lehetőség a sportággal való ismerkedésre, de áthidaló megoldás lehet azokon a helyeken is, ahol nincs a közelben evezésre alkalmas vízfelület. Azon dolgozunk, hogy a tizenkilenc megyét és a fővárost lefedő ergométeres programunk megkezdődhessen. – Mikor indulhatnak meg a pénzek a szövetség felé? – Ez nagyban függ a szövetségek és a sport szakállamtitkárság együttműködésétől, hiszen miniszterelnök úr kérése volt, hogy készüljön előterjesztés, melyet a kormány fogad el, és az tartalmazza a kifizetések ütemtervét. – Több számban is indult az országos bajnokságon. Milyen eredményeket ért el? – Fontosnak tartom, hogy én is példát mutassak, de nem is tudnék elszakadni a mindennapi testmozgástól. Nem lehetek elégedetlen, mert hat számban álltam rajthoz, és öt érmet sikerült szereznem.