UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Karate

2015-01-14 09:04

Párizs, Zürich – Tokió (?)

Szegedi Döme már letette névjegyét a felnőttek között, miután első magyarként megnyerte a karate Premiere League-jét. Utolsó utánpótlás-világversenye a februári Eb lesz, szeretne arannyal búcsúzni. Nagy álma válna valóra, ha a sportág bekerülne 2020-ban az olimpia programjába.

Pusztai Viola Többek között a Dragon Ball, a Bruce Lee- és a Jackie Chan-filmek inspirálták Szegedi Dömét arra, hogy megismerkedjen a karatéval. Öt éves volt, amikor a bátyja iskolájában karateoktatás indult, s a szülei őt is elvitték. Azóta is ezt a sportágat űzi. Nem is eredménytelenül.
A Párizs Open aranyérmével Forrás: karate.hu
A Párizs Open aranyérmével Forrás: karate.hu
Kadetként Európa-bajnokságot, juniorként világbajnokságot nyert, az U21-es Eb-ről pedig már van két bronzérme. Februárban Zürichben az utolsó korosztályos világversenyén aranyérmet vár magától, méltón akar búcsúzni az utánpótlástól. Nem beszél a levegőbe, hiszen a 67 kg-os kategóriában az esélyesek között tartják számon, ráadásul az elmúlt évben már a felnőttek között is megmutatta az oroszlánkörmeit. – A világelithez tartozó versenyzők 26-27 évesek, azért indultam el tavaly a Premiere League-versenyeken, hogy felmérjem, húszévesen hol tartok. Világbajnokok, Európa-bajnoki érmesek vesznek részt a viadalokon, ezért sem gondoltam, hogy mindjárt az első szezonom ilyen jól sikerül, pláne, hogy megnyerem a legrangosabb felnőttversenynek tartott párizsi nyílt bajnokságot. Hazai közönség előtt sikerült megvernem az Európa-bajnokot, s ez megadta a lökést, hogy elhiggyem, a felnőttek között is érhetek el sikereket. A további állomásokon rendre a legjobb nyolc közé került, Szlovéniában harmadik lett, így a végén a Premier League történetében – első magyarként – a sorozat pontversenyének élén végzett. Úgy gondolja, ezt elsősorban annak köszönheti, hogy mentálisan sokat erősödött, és nem elsősorban fizikálisan oldja meg a feladatokat, hanem ésszel: felméri az ellenfél gyenge pontjait, és azokra megfelelő taktikával reagál. Ezt tartja az erősségének. Tapasztalatokat már korábban gyűjthetett a felnőttek között: a 2014-es világbajnokságon egyéniben indult, s bár többet várt magától, mint hogy kiessen az első körben, de megtanulta, milyen felfogásban kell küzdeni a világversenyeken. A márciusi kontinensbajnokságon csak csapatban lép tatamira, miután 67 kg-ban, egyéniben az Eb-bronzérmes Tadissi Martialé a terep. Amúgy ott lehet kvalifikálni az Európa Játékokra, így ő Bakuban nem szerepelhet, de azt mondja, még bőven van ideje. Inkább arra koncentrál, hogy minél jobb helyezést érjen el a csapattal.
A 2013-as U21-es Eb-bronzzal
A 2013-as U21-es Eb-bronzzal
A nemrég felröppent hírnek, hogy a karate esetleg bekerülhet a 2020-as tokiói olimpia programjába, ő is örült, de óvatosan kezeli a helyzetet. – Erről már korábban is sokszor volt szó, úgy éreztük, ott a helyünk, aztán nem lett belőle semmi. Persze, bízom benne, és az álmom teljesülne azzal, ha olimpián szerepelhetnék, ami már önmagában nagy élmény. Úgy gondolom, a sportág itthon is jó úton halad, egyre nagyobb az egység, a válogatottal minden héten együtt edzünk, olyan külföldi trénerrel, aki a szerbekből egyszer már világbajnokot csinált. Tehát minden feltétel adott. A napi két edzés, a versenyek és az edzőtáborok mellett nem sokra jut ideje, így a tanulmányait is halasztotta, hogy a sportra koncentráljon. Ám fontosnak tartja, hogy már most gondoljon a jövőjére, amelyet a sportág mellett képzel el, de azt még nem tudja, hogy edzőként vagy sportdiplomataként.