UtánpótlásSport
2024. szeptember 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-02-25 18:45

Légpuska: Hammerl Soma arany-, Mészáros Eszter bronzérmes a 10 m-es Eb juniorversenyében

Micsoda start: Hammerl Soma arany-, Mészáros Eszter bronzérmes lett a Wroclawban zajló 10 m-es Európa-bajnokság első napján, a juniorok légpuskaversenyében. Soma vezetékneve nem véletlenül cseng ismerősen a sportkedvelők számára: édesapja, dr. Hammerl László, Tokió olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, édesanyja pedig a világ- és Európa-bajnok Joó Éva.

Az UTE 18 éves versenyzője a második legjobb eredménnyel (624.9.) került be a junior légpuskások nyolcas döntőjébe a Wroclawban kedden kezdődött 10 m-es Európa-bajnokságon. Az alapversenyben kizárólag az olasz Danilo Dennis Sollazo ért el nála jobb eredményt, igaz, az itáliai „történelmi” tettet hajtott végre, hiszen 631.4 körös produkciójával megjavította a korosztály Európa-rekordját. Érdekesség, hogy a korábbi junior-kontinenscsúcsot 2016 óta Péni István tartotta 630.8 körrel.

Hammerl Soma célba ért Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
Hammerl Soma célba ért Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
Soma a döntőben azonban klubtársáért, a szintén újpesti Péniért is revánsot vett: nagyszerű teljesítménnyel, 248.6 kört elérve maga mögé utasította az egész mezőnyt. Sollazónak pedig be kellett érnie az ötödik hellyel… A 18 éves versenyző már a múlt évi, bolognai junior Eb-n is kitett magáért, hiszen mindhárom színű éremből begyűjtött egyet, de egyéni számban most ért fel a tetőre. Talentumát volt honnan örökölnie: apukája nem más, mint dr. Hammerl László, az 1964-es tokiói olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, édesanyja pedig a világ- és Európa-bajnok Joó Éva. Az ifjú aranyérmes a kötelező doppingvizsgálatra várva boldogan értékelte a történteket az Utanpotlassport.hu-nak : „Elképesztően izgultam. Amikor bekerültem a döntőbe, már éreztem, hogy itt az esély, és most kell nagyot alakítani, de komolyabban nem gondoltam bele, hogy ez akár Európa-bajnoki címet is érhet. Az alapversenyben az olasz ellenfelem kimagasló eredményt ért el, a fináléban azonban mindenki nulláról indul. Igyekeztem nyugodt maradni a döntőben, pedig a végén ez már borzasztóan nehéz. Nagyon boldog vagyok, ez eddig a legnagyobb sikerem egyéniben, és hasonlóan büszke vagyok rá, mint a tavalyi bolognai junior Eb-n Dénes Eszterrel elért vegyescsapat-aranyérmemre. Az a másik csúcsa az eddigi pályafutásomnak. Nagy az öröm most itt, nem győzöm fogadni a gratulációkat…” Soma bravúrja mellett is volt ok az örömre Wroclawban a légpuskás fiúk versenyét figyelve, hiszen a még csak 16 éves Török Ferenc az elismerésre méltó hatodik helyen zárt. Ugyanakkor Pekler Zalán – aki egy hónappal ezelőtt a felnőttvilágcsúcsnál is jobb eredményt ért el – ezúttal nem tudott a döntő közelébe kerülni: az alapversenyben a rangsor huszonhetedikjeként végzett.
Mészáros Eszter (jobbra), a boldog bronzérmes Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
Mészáros Eszter (jobbra), a boldog bronzérmes Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
A légpuskás lányok mezőnyében a három a magyar résztvevő közül a már olimpiai kvótás Mészáros Eszter esélyeshez méltó magabiztossággal jutott a döntőbe (627.9), kísértetiesen hasonló módon, mint Hammerl. Merthogy a 631.9 kört lövő orosz Alina Hizbullina – akárcsak az olasz fiú – megdöntötte az Európa-rekordot, melyet 630.4 körrel éppen Eszter tartott. Az erő azonban az oroszt is elhagyta a második felvonásban (csak hetedik lett), nem úgy a magyar lányt, aki 227.4 kört teljesítve bronzérmesként zárt a lengyel Aleksandra Sutko és a francia Jade Bordet mögött. Horváth Leának és Gáspár Lalitának nem sikerült kivívnia a döntős szereplés jogát: az előbbi 26., az utóbbi 56. lett a lajstromban. Mészáros Eszter az eredményhirdetés után így nyilatkozott honlapunknak: „A verseny előtt eldöntöttem, hogy érmet szerzek, de a döntőben az első öt lövésem elég gyengén sikerült. Aztán fokozatosan kezdtem feljönni, és úgy voltam vele, hogy na jó, akkor most már tényleg felállok a dobogóra. A vége felé nagyon erősen vert a szívem, nehéz volt kontrollálni a lövéseket. Hihetetlenül boldog vagyok, ez az első Európa-bajnoki érmem. Ha jobban kezdek, az első két hely valamelyikére is odaérhettem volna, de így is teljes mértékben elégedett vagyok. A jó helyezésem most sokkal fontosabb annál, mint hogy az orosz lány az alapversenyben megdöntötte az európai juniorrekordomat. De azért elismerésem neki.” További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.