UtánpótlásSport
2024. szeptember 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-10-28 19:07

Cselgáncs: Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnok, Varga Brigitta bronzérmes Szarajevóban

A Koroncói Tutti cselgáncsozója, Gyertyás Róza megállíthatatlannak bizonyult az 52 kilósok mezőnyében az U23-as Európa-bajnokságon, ezzel megszerezte a magyar csapat első aranyérmét a szarajevói kontinensviadalon. Varga Brigitta (MTK Budapest) bronzérmet nyert a 63 kilósok között.

Pénteken Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban elrajtolt az U23-as cselgáncs Európa-bajnokság, amelynek nyitó napján 12 magyar versenyző lépett tatamira.

Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnoki címet szerzett Szarajevóban Fotó: EJU
Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnoki címet szerzett Szarajevóban Fotó: EJU
Közülük Gyertyás Róza (52 kg; Koroncói Tutti) szerepelt a legjobban, meg sem állt a végső győzelemig. Az október elején Celjében felnőtt Európa-kupa-versenyt nyerő, 20 éves magyar lány kiemeltként a nyolcaddöntőben kezdett, és ott magabiztosan, ipponnal verte a brit Sian Bobrowskát. Majd a legjobb nyolc között az ifjúsági Európa-bajnok és junior-vb-bronzérmes, koszovói Erza Muminoviq ellen is nyert, ezúttal hosszabbításban. Ezt újabb golden score-al végződő meccs követte az elődöntőben, ám a francia Leonie Gonzalez sem tudott kifogni Gyertyáson, aki az újabb sikerrel kiharcolta a finálét. A kontinensbajnoki címért a spanyol Ariane Toro Solerrel kellett megküzdenie. A döntőben a spanyol szerezte meg a vezetést vazarival, majd fél perccel a vége előtt Róza ipponértékűen eldobta ellenfelét, megszerezve a győzelmet, ezzel pedig U23-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Gyertyás Róza pályafutása első érmét szerezte világversenyen. Ugyanakkor a mieink nemcsak Gyertyás, hanem Varga Brigitta (63 kg; MTK Budapest) révén is érdekeltek voltak az éremcsatákban. Az ifi világbajnok Varga kiemeltként meggyőző ipponsikerrel rajtolt a török Ayten Yeksan ellen a nyolcaddöntőben, aztán hasonlóan folytatta a holland Nadiah Krachtennel szemben, ezzel bejutott a legjobb négy közé. A döntőbe jutásért vazarival vereséget szenvedett a felnőtt Eb-ezüstérmes, koszovói Laura Fazliutól, így a bronzéremért küzdhetett az azeri Ajtaj Gardaskanli ellen. Brigitta esélyt sem hagyott ellenfelének az éremért, a korán megszerzett vazaris vezetés után két és fél perc elteltével ipponnal diadalmaskodott, és felállhatott a dobogó legalsó fokára. Ezzel a magyar válogatott egy arany- és egy bronzéremmel áll az első versenynap után. Andrási Márton (60 kg; Mogyi-Bajai JC), Feczkó Csanád (60 kg; Rákosvidéke Hajtós DSE), Gombás Bálint (66 kg; UTE), Vida András (66 kg; Győri AC), Vég Luca (48 kg; Ceglédi VSE), Kőszegi Rebeka (48 kg; BHSE), Keller Rebeka (52 kg; Ippon Judo Tatabánya) és Péter Fruzsina (63 kg; KSI SE) is a nyolcaddöntőben búcsúzott, míg Szegedi Dániel (73 kg; Budaörsi SC) és Tóth Botond (73 kg; MTK Budapest) a legjobb 32 között esett ki.

AZ U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG TOVÁBBI PROGRAMJA: 2022. október 29., szombat 10:30: selejtezők 16:00: döntők, bronzmérkőzések Férfiak: 81 kg (magyar induló: Tóth Benedek, MTK Budapest) 90 kg (nincs magyar induló) 100 kg (Vég Zsombor, Ceglédi VSE) +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE) Nők: 70 kg (Czerlau Jennifer, Miskolci VSC) 78 kg (Sági Nikolett, KSI SE) +78 kg (nincs magyar induló) 2022. október 30., vasárnap 10:00: selejtezők 16:00: döntők, bronzmérkőzések Vegyes csapatverseny (Magyarország indul)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.