UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-04 19:52

„A csapattársak kérik számon elsőként, ha valakinek nincs kedve edzeni” – Szűcs Tamás a dániai tapasztalatokról

A Budapest Honvédtól fél éve a dán Köbenhavn csapatához igazoló Szűcs Tamás is részt vett decemberben az EM Sports Consulting jótékonysági gáláján; a 17 éves labdarúgó az eseményen a dán és a magyar foci közötti különbségekről, és a céljairól nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Az Esterházy Mátyás által irányított EM Sports Consulting karácsonyi jótékonysági gálát rendezett 2022 végén, amelyen az ügynökség által képviselt felnőttválogatott játékosok (mint például Szoboszlai Dominik és Schäfer András) mellett a következő generáció reménységei is részt vettek, akikkel az Utánpótlássport beszélgetett.

Köztük volt a Budapest Honvéd csapatától fél évvel ezelőtt a dán Köbenhavnhoz szerződő, U19-es válogatott Szűcs Tamás is.

„Nagyon jó játékosok, és nem utolsósorban remek emberek – tekint a válogatott labdarúgók irányába a 17 éves középpályás. – Az összes ifjú labdarúgó nevében mondhatom, hogy motiváló személyiségek; már korábban is volt szerencsém velük találkozni, jó a kapcsolat közöttünk, ennek ellenére izgatottan vártam, hogy újra lássam őket. Rajtuk kívül is rengeteg nevet kiemelhetnék, akik fontos szerepet játszottak a jótékonysági gála létrejöttében. Nemes a cél, öröm ilyen eseményen részt venni. Aki tud, adományozzon a rászorulóknakÉn sem gazdag családból származom, tudom, milyen a nélkülözés – ebben a helyzetben rengeteget jelent ez a fajta segítségadás.”

Szűcs Tamás Forrás: EM Sports Consulting

A futballistát a dániai tapasztalatokról is kérdeztük.

Óriási a különbség a magyar fociközeghez képest. Klisé, sokszor elhangzott már többek szájából, de ez az igazság, tapasztalatból mondom. Ha nem teljesítesz az edzésen, kikerülsz a keretből; ilyen egyszerű. Fél év alatt viszont nekem is sikerült felvenni ezt a mentalitást. Minden tréningen és meccsen a maximumra kell törekedni – ami itthon nekem száz százalék volt, az kint nagyjából hatvanat ért. Meg kellett tanulnom, hogyan tegyem bele a munkámba a maradék negyvenet. Félreértés ne essék, örömmel gondolok vissza a Honvédban eltöltött évekre, hálás vagyok a szakembereknek és a játékosoknak, akik rengeteget segítettek, de észlelhető a hozzáállásbeli különbség. Dániában nem létezik az, hogy »nincs kedvem edzeni«; a csapattársaim lesznek az elsők, akik ezt számon kérik rajtam

– mondja Szűcs, aki a céljaira is kitér. – Először a Köbenhavn korosztályos csapatába akarok teljesen beépülni, felvenni a dán stílust, utána kerülhet fókuszba az első csapat. Ha a felnőttek között is meghatározó játékos válna belőlem, még több kapu kinyílna… De ennyire még nem akarok előre szaladni.”

(A kiemelt képen: Szűcs Tamás és Esterházy Mátyás / Forrás: EM Sports Consulting)