UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-02-12 20:22

Az NKA Universitas PEAC II. nyerte a női Hepp-kupát

Fordulatos mérkőzésen az NKA Universitas PEAC II. kosárlabdacsapata legyőzte az MTK-TFSE-t a Gabányi László Sportcsarnokban rendezett női Hepp-kupa vasárnapi döntőjében. A bajnok pécsiek legjobbját, a 16 éves Rátkai Esztert kérdeztük a finálét követően.

A szombati elődöntőben a Csata DSE-t felülmúló MTK-TFSE, illetve a házigazda BEAC Újbudát legyőző – kizárólag utánpótláskorúakkal felálló – NKA Universitas PEAC II. csapott össze a másnapi döntőben a női Hepp-kupában. (A bronzmeccsen a BEAC 73–67-re verte a Csatát.)

A fővárosi kék-fehérek kezdték jobban a meccset, a nyitó negyed derekán már 17–9-re vezettek, azonban a játékrészből hátralévő időben már csupán egyetlen pontot jegyeztek, miközben a pécsiek viszont belelendültek, és az etap végére fordítottak (18–22). A folytatásban a 16 éves Rátkai Eszter és a 18 éves Laczkó Sára vezérletével továbbra is a PEAC irányította a meccset, így a különbség villámgyorsan tíz felett járt (20–32), és a nagyszünethez érve úgy tűnt, idő előtt eldőlhet a kupa sorsa (22–40).

A fordulást követően sokáig hasonló mederben zajlott a döntő: Meszler Balázs együttese kontrollálta a meccset (29–52) – Rátkai és Laczkó párosa tarthatatlannak bizonyult az MTK-TFSE játékosainak (31–58). Mígnem a harmadik felvonás második felében feltámadni látszott Hegedűs Péter csapata, és néhány perc alatt tíz pontra faragta le a hátrányát (55–65). A záró szakasz kezdetén még szorosabbá vált a meccs: a kék-fehérek kettő pontra zárkóztak fel (67–69) – kiegyenlíteniük viszont nem sikerült.

Rátkai Eszterrel az élen a végjátékban a PEAC ismét ellépett, végül 85–74-es győzelmet aratott, és megnyerte a Hepp-kupát.

A mezőny legjobbjaként Rátkai Eszter 38 pontig jutott, emellett nyolc lepattanót, két gólpasszt és egy szerzett labdát is jegyzett, illetve 43-as VAL-mutatót produkált.

A 16 esztendős Rátkai Eszter (feketében) remekelt a Hepp-kupa döntőjében Fotó: Mészáros Mihály/BEAC

„A héten nem igazán tudtunk közösen edzeni, így speciálisan a négyes döntőre sem volt lehetőségünk felkészülni, de így is próbáltuk a legjobbunkat nyújtani – nyilatkozta Rátkai közvetlenül a döntő után az Utánpótlássportnak. –

Sokan mondták, hogy biztosan az utolsó helyen fogunk végezni, nem lesz esélyünk a kupagyőzelemre.

Nagyon örülök, hogy erre sikerült rácáfolni. Már a döntőbe jutás is nagy fegyvertény volt a részünkről. Ugyanakkor, ha már kiharcoltuk a döntőt, nyilván szerettük volna meg is nyerni azt, szerencsére ezt sikerült végül abszolválni.

Ez a klubnak, az NKA Universitas PEAC-nak ráadásul történelmi siker, hiszen első alkalommal lett bajnok a Hepp-kupában Ezt igyekszünk majd méltóképpen megünnepelni!”

(Kiemelt képet készítette: Mészáros Mihály/BEAC)