UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-02-17 20:57

Borsos Viktória túlszárnyalná a tavalyi kiemelkedő sikereit az idei világversenyeken

Az U20-as vb-ezüst- és Eb-bronzérmes Borsos Viktória (18) jól kezdte az évet: második lett a felnőtt-válogatóversenyen, míg ötödikként zárt a zágrábi UWW-rangsorversenyen az 59 kilósok mezőnyében.

Minden várakozást felmúló 2022-es éven van túl a Kispesti NSI-KIMBA 18 éves birkózója, Borsos Viktória, ugyanis az 59 kilósok súlycsoportjában elsőéves juniorként (U20-asként) tavaly nyáron korosztályos világbajnoki ezüstérmet nyert Bulgáriában, míg harmadik lett az olaszországi Európa-bajnokságon.

A 2021-es évem sajnos nem sikerült jól, utolsóéves kadétként egyik világversenyen sem tudtam érmet nyerni, ami miatt nagyon mélypontra kerültem, majd egy évig csak kerestem a helyem, nem igazán ment jól a birkózás, így a tavalyi sikerek mondhatni, meglepetésként értek. Egy éven belül a mélységeket és a magasságokat is megéltem, de szerencsére sikeresen lábaltam ki a nehéz időszakból

– fogalmazott Borsos Viktória az Utánpótlássportnak. – Tavaly elsősorban az Európa-bajnokságon reméltem magamtól dobogós helyezést, a világbajnoki ezüstérem abszolút nem várt eredmény volt, még számomra is hatalmas meglepetésnek bizonyult.

Ezek után idén legalább ilyen sikeres évet szeretnék zárni!

Tisztában vagyok vele, hogy fel van adva a lecke, ha felül akarom múlni a tavalyi eredményeket, ugyanakkor bízom a belefektetett munkában.

Az előző évi bronzérem után idén az első számú célom, hogy az Európa-bajnokságon döntőbe jussak.

A vébén rendkívül nehéz lesz túlteljesíteni a tavalyi második helyet, de mindent megteszek érte. Reálisan nézve az éremszerzés lehet a fő cél."

Jó úton halad a céljai elérése felé a kispesti fiatal, miután januárban a szezonnyitó felnőtt-válogatóversenyen második lett, csupán a regnáló felnőttválogatott Szabó Nikolettől (21) kapott ki. Ezután nemrégiben pályafutása első UWW-rangsorversenyén szerepelt Zágrábban, ahol visszavágott a korábbi vereségért Szabónak, a körmérkőzések végén (egy győzelemmel és három vereséggel) pedig az ötödik helyen zárt.

„Elsősorban tapasztalatszerzésként fogtam fel a horvátországi versenyt, mivel első alkalommal indultam ilyen szintű viadalon. A négyből egyetlen meccsen kapcsán maradt bennem hiányérzet, úgy érzem, még egy győzelmet elcsíphettem volna, de összességében elégedett vagyok, a fejlődésem szempontjából mindenképpen hasznos tapasztalatokat szereztem – mondta Viktória, aki az elmúlt időszakban a Martin Gábor vezette felnőttválogatottal készült az idei megméretésekre. – A téli alapozást a felnőttekkel csináltam végig, sokat dolgoztunk, szóval kemény, embert próbáló felkészülésen vagyok túl.

Jelenleg kimondottan jó formában érzem magam, erőfejlesztésben nagyot tudtam előrelépni. Most a következő feladat, hogy gyorsaságban, robbanékonyságban, valamint a technikai elemekben is hasonlóképpen fejlődjek.

Mert bár alapvetően technikás versenyzőnek tartom magam, de a felnőttek között azzal kellett szembesülnöm, hogy ők még jóval előttem járnak, szóval mindig lehet tovább javulni. Március elején rendezik az első junior-válogatóversenyt, majd a tervek szerint Törökországba, illetve Romániába is elutazunk nemzetközi versenyekre, úgyhogy eseménydús felkészülés vár ránk a nyári világversenyekig.”

(Kiemelt kép forrása: UWW)