UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-14 21:03

A hullámvölgyek után Laczkó Sára a rájátszásban is igyekszik bizonyítani az NB I/A-csoportban

Az NB I/A-csoportos NKA Universitas PEAC 18 éves kosárlabdázójával, Laczkó Sárával beszélgettünk, aki pécsi színekben egyre több játéklehetőséget kap a felnőttélvonalban, és az edzői stáb bizalmát legutóbb a rájátszásban, a Vasas ellen is jó teljesítménnyel hálálta meg.

Szerda délután eldőlt, hogy a TFSE-MTK és a NKA Universitas PEAC játszhat az ötödik helyért a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság rájátszásában, miután az 5-8. helyért zajló helyosztók első körében a pécsiek 2–1-re megnyerték a Vasas Akadémia elleni párharcot. Az idei Magyar-kupa-döntős PEAC sikeréből a 18 éves Laczkó Sára is kivette a részét: 5,5 pontot és 6,3-as VAL-mutatót átlagolt a három meccsen.

Ebből a második, pasaréti találkozón 10 pontot és 13-as teljesítményindexet jegyzett, százszázalékos dobóteljesítménnyel (4/4 mezőnyből, 1/1 büntetőből).

Erre pedig nagy szüksége volt csapatának, ugyanis az első, hazai pályán játszott összecsapást a mecsekiek elbukták, így a folytatásban már nem maradt hibázási lehetőségük. Végül a második és a harmadik meccsen is nyertek, ezzel megfordították a párharcot, és ők folytathatják az ötödik helyért.

„A Szekszárd elleni, negyeddöntős vereség után nagyon csalódottak voltunk, mivel mindenképpen szerettünk volna bekerülni a legjobb négy közé. Nehéz volt megemészteni ezt a kudarcot, ez pedig sajnos kihatott a Vasas elleni párharcra is: az első meccsbe nem a megfelelő energiával és motivációval álltunk bele, ki is kaptunk sajnos – kezdte Laczkó az Utánpótlássportnak. – Utána viszont sikerült javítanunk idegenben. Igyekeztem én is minél többet segíteni a lányoknak, betartani az edzői utasításokat, a második meccsen aztán ez hellyel-közzel sikerült. A második és a harmadik meccsen már csapatszinten is jobb teljesítményt nyújtottunk. Mindezek után persze szeretnénk a TFSE-MTK elleni párharcot is megnyerni, és ha nem is jött össze a top négy, legalább pozitív szájízzel fejezzük be a bajnokságot.”

A korosztályos válogatott irányító az alapszakaszban mind a 22 mérkőzésen pályára lépett, ebből 20 alkalommal kezdőként. (Egy szezonnal korábban még csak nyolc meccsen jutott szóhoz.) A PEAC első számú U20-as játékosaként meccsenként 14 percet játszott, ez idő alatt 3 pontot, 1,5 lepattanót és 3,8-as VAL-mutatót átlagolt.

Összességében nem volt könnyű ez az évad számomra, hiszen ez az első teljes évem az A-csoportban. A Hepp-kupa négyes döntőjét leszámítva kizárólag az első csapatban szerepeltem. Az ősztől már jóval nagyobb szerepben, teljes jogú kerettagként számítottak rám

– mondta Sára. – Nehéz volt felnőni a feladathoz, akadtak hullámvölgyek is. Hatalmas váltást jelentett ez a szintlépés, ugyanis tavaly még juniorkorúként minimális szerepet kaptam, majd hirtelen jóval több feladat, illetve játékidő jutott. Ezt főleg mentálisan volt nehéz feldolgozni. Ugyanakkor úgy érzem, a bajnokság előrehaladtával egyre jobban belerázódtam, és sikerült felvenni a tempót. Az őszi szezonhoz képest mostanra jobban ki tudom venni a részem mind a támadásból, mind a védekezésből.

Például olyan feladatokat is rám bíznak már, amiket korábban még nem – ez abszolúte pozitív visszajelzés. Összességében annak nagyon örülök, hogy ilyen sok játéklehetőséget kaptam, mindig próbálok élni az edzői stáb bizalmával.
Laczkó Sára (fehérben) szintet lépett az NB I/A-csoportban Forrás: NKA Universitas PEAC

A már fentebb említett Hepp-kupa februári négyes döntője igencsak emlékezetesen zárult a pécsieknek. Laczkó Sárával (és Rátkai Eszterrel) az élen a PEAC – kizárólag utánpótláskorúakkal felállva – megnyerte a Final Fourt, ezzel a klub történetében először ünnepelhettek Hepp-kupa-győzelmet.

A négyes döntő előtt nem sokan gondolták, hogy megnyerhetjük az aranyat. Ehhez képest bebizonyítottuk, hogy lehet keresnivalónk, és végül tökéletesen zárult az a két nap. Sikerült kamatoztatni azokat a dolgokat, amelyeket az A-csoportban megtanultam, igazolni, hogy tényleg sokat fejlődtem a felnőttek között.

A klubidény végeztével – rövid pihenő után – Laczkó a válogatottban folytatja majd, ugyanis a nyáron U20-as Európa-bajnokság várhat rá.

„Természetesen, szeretném beverekedni magam az utazó keretbe. Elsőként viszont az érettségié lesz a főszerep, ha véget ér a bajnokság, mivel szeretnék továbbtanulni. Aztán a nyár elejétől már csak is a válogatottra fókuszálok, hogy a július végi-augusztus eleji Eb-n minél jobban szerepeljünk.”

(Kiemelt képen: Laczkó Sára (fehérben) Forrás: NKA Universitas PEAC)