UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-07-11 21:13

Kitettek magukért a magyar fiatalok a kaposvári U15-ös Eb-n

A magyar birkózó-válogatott 12 éremmel, közte három arannyal fejezte be szereplését a vasárnap véget ért, kaposvári U15-ös Európa-bajnokságon. Bacsa Ferencet és Kapuvári Gábort, a kötöttfogásúak, illetve a lányok szakági szövetségi edzőjét kérdeztük a hazai kontinensviadalt követően.

A tucatnyi magyar éremből a Kapuvári Gábor és Sleisz Gabriella vezette lányok hatban vették ki a részüket: Sillei Janka (39 kg), Zsitovoz Mária (46 kg) és Ritter Sophie (58 kg) is aranyérmes lett a kaposvári U15-ös birkózó Eb-n. Emellett Szentpál Vivien (33 kg) ezüstöt, míg Pusztai Kata (42 kg) és Bereczki Réka (62 kg) bronzot szerzett. A leányválogatott nagy bravúrral az élen végzett a csapatrangsorban.

Úgy gondolom, a megszerzett érmek önmagukért beszélnek, nagyon ügyesek voltak a lányok, szépen teljesítettek. Remekül sikerült a felkészülésünk, így előzetesen is sejteni lehetett, hogy sokra hivatott a csapatunk.

Ami különösen biztató, hogy nagyon fiatal a névsorunk, mivel a többség – köztük Sillei Janka, Zsitovoz Mária és Pusztai Kata – még jövőre szintúgy serdülőkorú lesz. A tavalyi éremeső után, amikor kilenc dobogósunk volt, ezúttal „csak" hat, de jóval erősebb mezőny is gyűlt össze, mivel a múlt évi Eb-től eltérően ezúttal az oroszok és a fehéroroszok is elindulhattak, az ukránok viszont így nem vettek részt.

Visszatérve a mieinkre: nagyon klassz, összetartó csapat jött össze, a lányok végig támogatták egymást. Rendkívül ígéretes teljesítményt mutattak, az a cél, hogy ezt majd az idősebb korosztályba átlépve is átmentsék, és hasonlóan sikeresen folytassák a pályafutásukat

 – értékelt Kapuvári Gábor szövetségi edző az Utánpótlássportnak.

A kötöttfogásúak egy ezüsttel és öt bronzzal zártak a hazai rendezésű U15-ös Eb-n Forrás: MBSZ

A Madarasi Gábor, Kozák István és Bacsa Ferenc irányította kötöttfogásúak közül egyedüliként Budai Ferenc (68 kg) jutott a döntőbe, ezüstérmesként zárt. Zatkó Gergő (38 kg), Kovács Keve (41 kg), Torda Gergő (57 kg), Kolompár Imre (62 kg) és Kerepesi Ákos (85 kg) egyaránt a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A magyar kötöttfogású küldöttség harmadik lett a nemzetek rangsorában.

„Az oroszok és a belaruszok részvételével az idei Európa-bajnokság jóval színvonalasabb volt, mint a tavalyi, ráadásul több súlycsoportban ketten-ketten is indultak tőlük, így az azeriekkel, grúzokkal, örményekkel és törökökkel együtt a mezőnyben iszonyatosan nehéz feladat előtt álltak a mieink, de összességében jól helytálltak.

A fiúk technikásan, a pörgetések mellett emelésekkel is operálva, vagányan birkóztak, de az ebben a korosztályban meglévő fizikális fölénnyel – főleg a kaukázusi versenyzőkkel szemben – sajnos többször is végül nem tudtak mit kezdeni 

– mondta Bacsa Ferenc, a kötöttfogásúak szakvezetője, majd néhány fiatalt kiemelve így folytatta. – Zatkó Gergő az utolsó másodperckeben fordítva – a videóbíró segítségére is szükség volt – verte az azerit a bronzmeccsen, és szerzett érmet. Kovács Keve pedig azt a grúzt múlta felül technikai tussal a harmadik helyért, akitől néhány hete hasonló különbséggel kikapott – hatalmas örömmel éltük meg ezt a bravúrt. Ugyanakkor persze Budai Ferenc, Torda Regő, Kolompár Imre és a verseny zárasaként Kerepesi Ákos is dicséretesen produkcióval rukkolt elő. Budai, Kovács és Kololompár például már tavaly is érmet nyert a serdülő Eb-n, szóval tele van nagy reménységekkel a csapatunk."

A szabadfogásúak dobogós helyezés nélkül fejezték be, így a mieink összesen 12 éremmel, közte három arannyal, két ezüsttel és hét bronzzal végeztek Kaposváron.

(Kiemelt képen: az U15-ös Eb-n hat éremmel, közte három arannyal záró leányválogatott Forrás: MBSZ)