UtánpótlásSport
2024. október 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-08-09 19:34

Régi álma vált valóra Budai Flórának a junior Eb-győzelemmel

A magyar csapat egyetlen aranyérmét szerezte a romániai junior ökölvívó Európa-bajnokságon a 14 éves Budai Flóra, aki már korábban is bizonyította korosztályos kontinensviadalon, hogy oda kell rá figyelni.

Majdnem a focit választotta Budai Flóra, ám végül az ökölvívóringben „cövekelt le” az Alpokalja Küzdősport Alapítvány 14 éves sportolója, az eredmények pedig őt igazolják. Két évvel ezelőtt második lett a serdülők Európa-bajnokságán, a július végén befejeződő, romániai Eb-n viszont a legfényesebb éremre cserélte az ezüstöt. A 75 kilogrammosok között mindkét meccsét magabiztosan nyerte meg, így felállhatott a dobogó tetejére. A magyar küldöttség legjobb eredményét érte el ezzel, a fiatalok Budai első helye mellett három bronzérmet hozhattak haza.

„Négy évvel ezelőtt kezdtem el bokszolni, emlékszem, az egyik barátom hívására jöttem le először a terembe. Nem kellett sok, hogy itt ragadjak. Jól le lehet vezetni a feszültséget vele, a meccsek közbeni adrenalin pedig leírhatatlan – emlékszik vissza a kezdetekre az ifjú ökölvívó. –

Akkor kezdtem el először a sport súlyát érezni, amikor az egyik csapattársam válogatott lett; tudtam, hogy követni akarom a példáját, hogy nemzetközi versenyeken eredményes legyek.

A serdülő Eb-n 2021-ben második lettem, orosz lánytól kaptam ki a döntőben; akkor még rutintalanabb voltam, kevés meccsem volt előtte, mivel a koronavírus miatt nem nagyon lehetett eseményeket rendezni.”

A fiatal Eb-győztest tortával köszöntötte a csapata Fotó: Máj Tamás

A romániai Ploiestiben viszont már nem lehetett őt megállítani, az első összecsapását 5:0, a finálét 4:1 arányban nyerte meg.

„Már tízévesen elhatároztam, hogy Európa-bajnok akarok lenni, valóra vált ezzel az álmom, de ezt követően sem lassítanék, tovább szeretnék fejlődni. Az első meccsemen még picit izgultam, a döntőt viszont magabiztosan vártam, biztos voltam benne, hogy meg tudom nyerni a találkozót. Anyukám, az edzőm (Finesz Ernő – a szerk.) és az egyik csapattársam is a helyszínen szurkolt nekem, ami rengeteget segített.

A győzelem után kijöttek az örömkönnyek, mindig erre vágytam…

Idén még világbajnokságunk is lesz, amiről szintén éremmel térnék haza!”

(Kiemelt képünkön: Budai Flóra és edzője, Finesz Ernő Fotó: Máj Tamás)