UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-08-17 14:59

Mindent vitt a nyáron az ifik között Kiss Ágnes

Csak az idei nyáron három vb- és három Eb-aranyat szerzett az ifik között a szegedi kenus, Kiss Ágnes, aki emellett a lengyelországi Európa Játékokon azt is megmutatta, hogy a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt.

Idén tíz éve, hogy elkezdett kenuzni Szegeden Kiss Ágnes, akit az elmondása szerint rögtön magával ragadott a sportág. Nem véletlenül: imád a természetben lenni, emellett az is sokat jelentett, hogy népes társaság tagjaként, a barátaival vágott bele az új kalandba, hiszen az általános iskolai osztálytársai közül akkoriban .szinte mindenki lapátot ragadott.

„Az elmúlt években kezdtem el igazán komolyan foglalkozni a kenuzással. Persze előtte sem bohóckodni jártam az edzésre, de az még nagyobb motivációt adott, amikor párosban és négyesben először országos bajnokságot nyertünk. Aztán egyesben is jönni kezdtek az eredmények, fontos állomás volt a 2020-as Olimpiai Reménységek Versenye, 2021-ben pedig már az ifik között Eb-n és vb-n jártam, ráadásul a dobogó legfelső fokára is felállhattam – emlékszik vissza a 18 éves Kiss, aki viszont abban egyetért, hogy az idei az eddigi legsikeresebb éve. – A legfőbb célom az volt, hogy tavalyhoz képest előrelépjek, és kihozzam magamból a maximumot. Ezekben a számokban mindenképp ki akartam jutni a világversenyekre, és már annak örültem, hogy ezek megvalósultak. Az viszont a hab a tortán, hogy kint így sikerültek a futamok, úgy érzem,

kifizetődött a rengeteg belefektetett idő.
Kiss Ágnes Forrás: MKKSZ

Efelől nincs kétség: az egyaránt júliusban megrendezett korosztályos vb-n és Eb-n egyaránt százszázalékos mérleggel zárt az ifjúságiak között, 3-3 aranyéremmel, ezzel a rekordszámú medált gyűjtő magyar csapat legeredményesebbje lett. Vajon hatodjára is ugyanolyan érzés felállni a dobogó tetejére egy világversenyen, mint elsőre?

Nem tudom ezeket összehasonlítani, minden verseny, minden pálya, minden futam másmilyen, emiatt az érzés is, amit aztán az aranyéremmel a nyakamban érzek.

Nehéz megfogalmazni, olyan dolog ez, amit át kell élni. Ami biztos, hogy óriási öröm!”

A felnőtt Európa-bajnoksággal egyenlő Európa Játékokon is szerephez jutott június végén; Lengyelországban az idősebbek között is bizonyított.

„Remek hangulatú verseny volt, főleg ennek köszönhetően, hogy multisporteseményről volt szó. Én csak az utolsó napon szálltam vízre, addig azért sokat izgultam, de végül jól sikerült.

Nehéz ilyen rutinos ellenfelekkel küzdeni, ráadásul a szám világ- és Európa-bajnoka is ott volt a mezőnyben; ez picit még feljebb tornázta a pulzusomat, de szerencsére ez nem ment a teljesítmény kárára.

Az MVM Szeged VSE fiatalja szerényen nyilatkozik a céljairól.

„Volt arról is szó, hogy bekerülök a felnőtt-vb-re utazó csapatba (az esemény augusztus 23-án kezdődik a németországi Duisburgban – a szerk.), de az edzőmmel és az egyesületemmel közösen eldöntve arra jutottunk, hogy talán a fejlődés szempontjából egyelőre jobb, ha nem indulok el. Most a pihenőmet töltöm, jövőre pedig belépek az U23-as korosztályba; remélem, hogy ismét kijutok a vb-re és az Eb-re, emellett felnőtt nemzetközi versenyeken is szeretnék majd indulni, egyszer pedig remélem, hogy az olimpián is ott leszek!”

(Kiemelt képünk forrása: MKKSZ)