UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-10-19 20:34

„A kézilabda az életem” – Fazekas Máté

Hét góllal mutatkozott be az NB I-ben a Fejér-B.Á.L. Veszprém 17 éves kézilabdázója, Fazekas Máté, aki az édesapja, Fazekas Nándor eredményeit is túlszárnyalná.

Ha hisz a számmisztikában a Fazekas család, akkor a 7-nek biztosan kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a tagjai: a korábbi világklasszis kézilabdakapus, Fazekas Nándor három fia közül a legidősebb, a nyáron az U21-es válogatottal világbajnoki ezüstérmet szerző Gergő (19) ennyi góllal mutatkozott be az év elején a Wisla Plock csapatában, a 17 éves Máté pedig ugyanennyiszer talált be néhány nappal ezelőtt a Komló hálójába, az első NB I-es mérkőzésén.

A Fejér-B.Á.L. Veszprém együttesét erősítő fiatalnak nagy mérföldkő volt ez, hiszen a nyáron még a felnőttmásodosztályra igyekezett fizikailag és mentálisan is felkészülni.

„Az évad kezdete előtt a felnőtt NB II volt a legmagasabb szint, ahol játszottam, a start előtt pedig az NB I/B-re, vagyis a másodosztályra koncentráltam, hiszen az is újdonságként várt rám, nagy lépcsőfokként tekintettem rá. Azt tudtam, hogy ha jól megy a játék, akkor felkerülhetek az első csapathoz; óriási öröm, hogy ez ilyen hamar megtörtént – mondja Fazekas Máté, aki kérésünkre azt is felidézi, miként tudta meg, hogy számítanak rá a „nagyok” között. – Múlt hét kedden apu szólt, hogy mennem kell a felnőttek edzésére, sőt videózásra is, mert előfordulhat, hogy bekerülök a hétvégi keretbe. Csütörtökön aztán ez biztossá vált… Abban a pár napban folyamatosan azon járt az eszem, hogy csak jöjjön már a meccs napja, alig vártam a kezdést. Izgalom viszont nem igazán volt bennem, pozitívan fogtam fel a helyzetet, tudtam, mekkora lehetőség ez;

magamnak és mindenki másnak is bizonyítani akartam, hogy nem véletlenül kapom meg a lehetőséget.
Fazekas Máté Forrás: Fejér-B.Á.L. Veszprém

A fiatal hibátlanul lőve szerzett hét gólt, amivel együttese legeredményesebbje lett a Komló ellen hazai pályán 29–25-re elveszített bajnokin.

„Érzi azt egy játékos, amikor elkapja a fonalat, és minden sül neki. Szerencsére valami ilyesmi volt a helyzet a Komló ellen is: ültek a passzaim, az ellenfél kapusa pedig nem nagyon tudta, hova lövök, valószínűleg rám nem készültek fel külön. Arra számítottam, hogy maximum tizenöt percet kapok, ám végül harmincöt-negyven lett belőle.”

A fiatal kiskorában évekig focizott is, ám végül a kézilabda mellett tette le a voksát, többek mellett azért, mert édesapja példáján át látta, milyen magasságokba lehet a sportágban eljutni.

„A kézilabda az életem, örülök, hogy otthon is ennyit beszélgetünk a témában; külön öröm, hogy anyu is be szokott kapcsolódni ebbe – mondja nevetve. – Apu és Geri is motiválnak engem az eredményeikkel, az előbbinél (Fazekas Nándor 237-szer húzhatta magára a felnőttválogatott mezét – a szerk.) pedig többszörös válogatottként vonulnék majd vissza!”

(Kiemelt képünkön: Fazekas Máté (a labdával) akcióban a Komló ellen Forrás: vehir.hu)