UtánpótlásSport
2024. október 10.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-25 14:51

A Mészáros testvérek belevágtak a közös spanyol kalandba

Mészáros Ágoston (17) és húga, Mészáros Ágota (16) közösen nagy fába vágta fejszéjét, amikor a nyáron hátrahagyva hazai klubjukat mindketten Spanyolországba, a CBI Elche akadémiájára igazoltak. Az ígéretes testvérpárt kérdeztük a váltásról és az első pár hónap tapasztalatairól.

Az NKA Pécs színeiben a 16 esztendős Mészáros Ágota kiváló formában fejezte be a legutóbbi évadot, ezüstérmesként zárt csapatával a kadét leány kosarasok országos döntőjében, mi több, a finálé legértékesebb játékosának (MVP-jének) is megválasztották a korosztályos országos döntő végén. Eközben egy évvel idősebb bátyja, Mészáros Ágoston – aki 2020 és 2022 között két évet töltött a Real Madrid partner akadémiáján, a Zentro Basket Madridnál – a múlt szezonban szintén megfordult a NKA Pécsben, viszont ő tavaly ősszel, idény közben klubot váltott, Körmendre igazolt, és a vasiaknál tavasszal az U18-as és az U20-as bajnokságban is jól teljesítménnyel vétette észre magát. Majd jött a nyári nagy elhatározás, amikor Ágoston és Ágota együtt úgy döntött, hogy mindketten Spanyolországban, a CBI Elche csapatánál folytatják pályafutásukat.

„Voltak más lehetőségeink is a nyáron, többek között megfordult a fejemben az is, hogy visszatérjek a Zentróhoz, és mivel immár két éve leánycsapata is van a klubnak, Ágota akár oda is velem tarthatott volna.

Alapvetően ez vonzó lehetőségnek tűnt Madridban, azonban időközben képbe került az Elche, amelynek vezetői olyan szimpatikus, előremutató projektet vázoltak fel előttünk, hogy végül hosszas gondolkodás után ez tűnt a legjobb opciónak tűnt mindkettőnk számára, így belevágtunk a közös elchei kalandba

 – avatott be Ágoston a közös klubváltás hátterébe. – Amikor a múlt nyáron hazaigazoltam, azt annak a tudatában tettem, hogy majd idén, az utolsó juniorévemben lehetőség szerint szeretnék visszamenni Spanyolországba. Persze a szezon végén az is benne volt a pakliban, hogy netán Körmenden maradok, de miután ilyen külföldi lehetőségek adódtak, különösen az elchei, így nem tudtam nemet mondani erre az izgalmas kihívásra. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy

mivel már a harmadik évadomat töltöm a spanyol utánpótlásban, innentől kezdve hazai nevelésű játékosnak számítok az itteni rendszerben,

vagyis például Somogyi Ádámoz és Maronka Zsomborhoz hasonlóan már én sem foglalok el egy légiós helyet a keretben, és ez mindenképpen nagy előny lesz a továbbiakban, akár felnőttszinten is."

Mészáros Ágoston Fotó: Maxim Esteban/CBI Elche

Kevés fiatal magyar kosárlabdázó mondhatta el magáról az elmúlt időszakban, hogy Spanyolországban – amely a világ második legerősebb nemzete a sportágban az amerikaiak mögött – fejlődhet, de hogy mindezt ráadásul nem egyedül, hanem testvérével együtt teheti meg, csak még különlegesebbé teszi a „kalandot" – vallják Mészárosék.

„Az én esetemben nem volt ilyen egyértelmű a döntés, mint Ágostonnak – vette át a szót Ágota. – A bajnokság végeztével, a nyár elején a szüleimmel (akik közösen vezetik a zalaegerszegi RICSILLA utánpótlás-nevelő egyesületet, a testvérek is ott kezdték pályájukat – A szerk.) elkezdtünk gondolkodni a hogyan továbbról. Majd az elég hamar világossá vált, hogy Ágoston valószínűleg visszatér Spanyolországba, ezért rögtön adta magát:

mi lenne, ha csatlakoznék hozzá, és együtt mennénk? Be kell valljam, egyedül én biztosan nem vágtam volna bele, tartottam volna egy ilyen hatalmas váltástól, viszont így, hogy együtt jöttünk ki, nem is lehetne tökéletesebb.

Nagyon jó testvérek vagyunk, mindig segítjük egymást, és ez tényleg óriási könnyebbség számomra, hogy van kire támaszkodnom Ágoston személyében, aki ismeri a nyelvet, a spanyol kultúrát. Amikor kiérkeztünk Elchébe, igazi sokkhatásként ért minden, persze csak is pozitív értelemben. Az emberek életstílusa és mentalitása teljesen más, mint amihez otthon hozzászoktam. Megdöbbentő volt, hogy milyen szeretettel fogadtak, és igyekeztek az első pillanattól fogva mindenben segíteni, ez nagyon jól esett, ebből a szempontból remekül érzem magam. Sajnos azonban egyelőre igencsak nehezen tudom megértetni magam, mert bár anyanyelvi szinten beszélek angolul, itt csak kevesen beszélnek angolul. Értelemszerűen már elkezdtem tanulni spanyolul, szóval próbálok ilyen módon is minél gyorsabban beilleszkedni." 

Mészáros Ágota Fotó: Maxim Esteban/CBI Elche

A fiatalok 1+1 évre írtak alá a Valencia tartományban lévő városban, és a juniorcsapat mellett mindketten tagjai a klub felnőttcsapatának is.

„Elche egy 250 ezer lakosú város, régen két kosárlabdaklub volt itt, és nagyjából két évvel ezelőtt egyesült a két klub, és jött létre a mostani CBI Elche – magyarázta Ágoston, mikor az egyesület hátteréről kérdeztük őt. – 

Hatalmas klubról beszélünk, az egyik legnagyobb egész Spanyolországban több mint ötven csapatot versenyeztetnek a korosztályos bajnokságokban.

A közelmúltban elindított, ambiciózus projektjük legfőbb célja, hogy az elchei akadémia ténylegesen felkerüljön a térképre, és idővel nemcsak a tartományban, hanem országos szinten is a legjobbak közé tartozzon. Korábban is megkeresett engem már a klub, amikor még Madridban játszottam, de akkor nem volt realitása annak, hogy ide igazoljak, most viszont szerencsére eljött ennek az ideje. Azt tudni kell még, hogy Spanyolországban alapvetően tartományi szinten zajlanak az utánpótlás-bajnokságok, majd a legvégén tartanak országos döntőt.

A valenciai tartományi bajnokság a madridi, a katalóniai és az andalúziai mellett egyértelműen a legerősebbek közé tartozik.

Ágota az U18-as és a felnőttcsapatban szerepel, míg én három együttesben, az U18-as, az U19-es és a nagycsapatban is játszom. A felnőtt férficsapat jelenleg negyedik ligás, viszont a tervek szerint két-három éven belül szeretnének feljutni a másodosztályba, s ennek megfelelően komoly erősítéseket hajtott végre a klub – például korábbi spanyol válogatott is játszik nálunk. Megvan a hosszú távú stratégiai is, tehát tényleg minden adott számunkra itt a fejlődéshez."

(Kiemelt képet készítette: Maxim Esteban/CBI Elche)