UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-02-18 20:04

Schmidt Ágoston nagyszerűen debütált az U18-as válogatottban

A Finnországban játszó, 16 éves jégkorongozó, Schmidt Ágoston remekül mutatkozott be az eggyel idősebb korosztály, az U18-asok válogatottjában: két gólt és egy gólpasszt jegyzett az olaszországi felkészülési tornán. A kiváló debütálás után a fiatal támadó az áprilisi vb-n is ott szeretne lenni a keretben.

Mint arról beszámoltunk, a Svasznek Bence vezette U18-as jégkorong-válogatott jól teljesített az olaszországi felkészülési tornán. Az áprilisi, dániai divízió I/A-csoportos világbajnokságra hangoló magyar együttes két győzelemmel és egy vereséggel zárt Fondóban. A mieink közül három pontjával – Lobenwein Bálinttal egyetemben – Schmidt Ágoston bizonyult a legeredményesebbnek. A 2006-2007-es születésűek válogatottjába Schmidt fiatalabbként, 2008-asként kapott meghívót kapott, méghozzá első alkalommal, s Fondóban végül a megilletődöttségnek semmi jelét nem mutatta: két gólt és egy gólpasszt jegyzett debütálás gyanánt.

Izgalmas volt belecsöppeni az U18-as válogatottba, tartogatott kihívásokat a bemutatkozás, de nagyon élveztem, csakis pozitív benyomások értek, különösen így, hogy sikerült érvényesülnöm

 – mondta Schmidt az Utánpótlássportnak. – Amikor az összetartást megelőzően megkaptam a meghívót, elsőre kicsit meglepődtem, ugyanakkor úgy voltam vele, igazából mindvégig ezért dolgoztam, hogy az idősebbek válogatottjába beverekedjem magam, szóval a kezdeti örömöt aztán hamar felváltotta a bizonyítási vágy. A pontok terén nem támasztottam magammal szemben konkrét elvárásokat, csak szerettem volna hozzátenni a csapat eredményességéhez Olaszországban, ami szerencsére össze is jött.

A következő célom, hogy a mostani jól sikerülő felkészülési torna után majd kiérdemeljem a helyem a vb-keretben is.

Az újpesti nevelésű Ágoston immár két éve Finnországban játszik. A magyar reménység a Turku városában található TPS (teljes nevén: Turun Palloseura) klubjában ebben az évadban 32 meccsen 42 pontnál jár a finn élvonalbeli U16-os bajnokságban.

Az U18-as válogatottban a sebesség valamivel nagyobb volt, mint amihez hozzászoktam Finnországban, viszont a test a test elleni játék például jóval gyakoribb kint, mint Magyarországon,

így a fizikalitás összességében nem jelent gondot most Olaszországban. Jelenleg már a második évadom töltöm Turkuban, de az első szezon után csapatot váltottam városon belül, erősebb együttesbe igazoltam. A mostani egyesületem, a TPS a felsőházba tartozik az U16-os bajnokságban, pillanatnyilag a rájátszást érő helyekért küzdünk. A play-offban aztán jó lenne lehetőleg érmet nyerni, de a csapattársakkal leginkább a döntőbe jutásra áhítozunk."

(Kiemelt képen (archív): Schmidt Ágoston)