UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-03-06 21:27

„Tudtam, hogy meg fogom csinálni” – Kollár Anna a kadét Eb-aranyról

A tőröző Kollár Anna Nápolyban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és kadét Európa-bajnok lett.

A Nápolyban rendezett korosztályos vívó Európa-bajnokságon

az egyetlen egyéni magyar aranyérmet a tőröző Kollár Anna érdemelte ki a kadétok között.

A Törekvésben Beliczay Sándor által edzett ígéret végig elszántan vívott, és szinte minden mozdulatán látszott, hogy csak az aranyéremmel elégszik meg. A 17 éves reménység rutinját mutatta, hogy amikor a fináléban az olasz Mariavittor Berretta 14:13-ra felzárkózott ellene, akkor a magyar lány a jobb csuklóját fájlalva ápolási szünettel törte meg kihívója lendületét, majd az utolsó tust is bevitte, és kadét Európa-bajnok lett. Anna aztán a juniorok között is elindult, és Kalocsai Luca, Polonyi Petra, valamint Wolf Eszter társaságában csapatezüstnek örülhetett.

Kollár Anna az Eb-arannyal Forrás: EFC

„Az Eb-győzelem után többektől kaptam azt a visszajelzést, hogy úgy látták, nagyon magabiztosan mozogtam a páston, és nem volt előttem más opció, csak is az aranyérem –  mondja a kontinensbajnok. – Belülről én is ezt éreztem, mert egész nap jól ment a vívás, bátor voltam és akkor sem ijedtem meg, amikor az ellenfelem felzárkózni kezdett, mert

tudtam, hogy meg fogom csinálni.

Nagyon örülök, hogy sikerült, és ezáltal kifizetődött a rengeteg munka. Az Eb előtt sokan mondták, hogy képes vagyok megnyerni, és én is tisztában voltam ezzel, de ezt igyekeztem nem teherként megélni. Boldog vagyok, hogy magamnak is megmutattam, tényleg képes vagyok. A juniorcsapattal elért ezüstérem pedig külön kedves a szívemnek. Harmadik éve vagyok a juniorválogatott tagja, de eddig még világkupán sem voltunk érmesek, Eb-n pedig nyolcban sem jártunk. Ezért ez az eredmény hatalmas ugrásnak számít, amelyhez kellett, hogy összekovácsolódjunk és elhiggyük, hogy végre ott a helyünk a dobogón.”

Magyar tőröző a leánymezőnyben egyébként a hazai szövetség tájékoztatása szerint tizenegy éve nem nyert kadét Eb-t, Anna tavaly bronzéremig jutott egyéniben. A mostani évad elején Beliczay mester úgy fogalmazott tanítványáról, hogy:

„Kitűnő tanuló, érett gondolkodású, jó értelemben vett fanatikus kislány. Ha valaki, ő mindent megtesz a sikerért, de mivel partner a munkában, a beszélgetésben, alázatos, céltudatos és végtelenül jó gyerek, mindent meg is érdemel. Ha azt mondaná, hogy hajnali négykor iskolázzunk, akkor érte bejönnék a terembe.”

Beliczay Sándor és Európa-bajnok tanítványa, Kollár Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Az Eb-arany után pedig a növendék is méltatta a felkészítőjét.

„Sanyi bácsival nagyon bensőséges a viszonyunk. Az utóbbi időben kettesben is rengeteget dolgoztunk együtt. A vívás végső soron egyéni sportág, és sokszor éreztem, hogy éppen másra van szükségem, mint amit a csoportos edzések nyújtanak. Sanyi bácsi ilyenkor mindenben együttműködő volt és elképesztően sok energiát tett a munkába, amiért igazán hálás vagyok neki.”

Kollár Anna kitörő öröme az Eb-döntő után Forrás: EFC

Az utánpótláskorú vívók következő nagy megméretése áprilisban a rijádi kadét-és junior-világbajnokság lesz. Anna a szaúdi fővárosban is mindkét korosztályban részt vesz az eseményen.

„Bár az ázsiaiak és az amerikaiak is erősek, úgy gondolom,

hogyha úgy vívok, mint az Eb-n, akkor bárkit le tudok győzni.

A vb-t sem fogom túlizgulni, nem teszek magamra terhet, csak szeretném élvezni a vívást. Ugyanúgy készülök, mint eddig, és bízom a legjobbakban.”

(Kiemelt képünkön: Kollár Anna Forrás: EFC)