UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-05-01 18:11

A 18 éves Bauer Blanka már a világelithez tartozik

A 18 éves öttusázót, Bauer Blankát az edzője szerint már csak kicsi választja el az éremtől a felnőtt nemzetközi viadalokon.

Mint arról beszámoltunk, az UTE 18 éves öttusázója, Bauer Blanka a múlt hét végén az előkelő hatodik helyen végzett a budapesti felnőtt-világkupaverseny döntőjében, ezzel a pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el a vk-sorozatban. Ezt megelőzően az ankarai világkupa-viadalon ért célba a tizenegyedik helyen, így kijelenthető, hogy fiatal kora ellenére már a legjobbak között jegyzik a nevét.

A Blanka felkészülését irányító tréner, Bátonyi Balázs az Utanpotlassport.hu-nak elmondta, hogy a kevésbé eredményes idei első, kairói világkupa után mindenképpen szerettek volna javítani.

„Örülünk, hogy jól sikerült ez a két verseny, mert így nyugodtabban tudunk készülni az ankarai világkupadöntőre és a kínai világbajnokságra – nyilatkozta az edző. –

Blanka már nemcsak beleérett a felnőttmezőnybe, hanem közvetlenül a világ élvonalába tartozik és olimpiai érmeseket, világbajnokokat is képes rendszeresen maga mögé utasítani.

A lovaglása stabilizálódott, a lövészete  sokat fejlődött, és nyomás alatt is kiválóan tud teljesíteni. Ha vívásban még javulna, és néhány tussal többet szerezne a versenyeken, akkor minden egyes alkalommal közel kerülne az éremhez. Tehát már csak pici lépés választja el attól, hogy minden felnőttversenyen a dobogóért küzdhessen.”

Bauer Blanka a párizsi olimpián is bizonyítana Fotó: Török Attila

A sokra hivatott öttusázó kizárólag a felnőttmegméretéseken indul, a korosztályában – amelyben a lovaglás helyett az akadályverseny (OCR) szerepel – nem, ugyanis a célja, hogy ott legyen a párizsi olimpián.

„Szeretnénk kijutni az olimpiára, és ehhez fontos, hogy a világkupadöntőn és a világbajnokságon is jól szerepeljen Blanka. Viszont ha ott leszünk Párizsban, akkor nemcsak élvezni szeretnénk a lehetőséget, hanem az éremszerzés lesz a cél” – zárta Bátonyi.

Bauer Blanka már tavaly is kitűnően versenyzett az idősebbek között. 2023-ban a kairói, a budapesti, majd a szófiai felnőtt-világkupaversenyen is döntőbe jutott, majd ott volt a bath-i olimpiai kvalifikációs felnőtt-világbajnokságon is, melyen csapatban Gulyás Michelle-lel és Barta Lucával bronzérmet érdemelt ki, míg egyéniben a legjobb magyarként a 16. helyen zárt. Nem mellesleg a vb elődöntőjében Blanka 10:38:08 perces világcsúcsot állított fel a kombinált versenyszámban, azaz a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban. A reménység az U19-esek között is a kombinált szám világrekordere (11:33:20).

(Kiemelt képünkön: Bauer Blanka Fotó: Buza Virág)