UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-05-01 18:54

A legjobb junioroknak is okozhat problémát a felnőttek közé való átmenet

Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője szerint a korosztályos sikerek még nem garantálják a felnőttmezőnybe való könnyű és eredményes átmenetet.

Emlékezetes évadot zártak a korosztályos magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók, akik a februári junior-világbajnokságon robbantották a legnagyobbat: Somodi Maja Liu Shaoang 2017-es diadala óta első magyarként szerzett aranyérmet az eseményen, másnap pedig a leányváltó bizonyult megállíthatatlannak, így két első hellyel zárt a küldöttség.

A short track-válogatott szakmai vezetője, Bánhidi Ákos a Nemzeti Sportnak nyilatkozott az mögöttünk és az előttünk álló évad kapcsán, mely során szóba került az utánpótlás is. A szakember elmondta, a felnőttérmek mellett „a két junior világbajnoki arany, a junior világkupa-viadalok érmei, valamint a junior olimpia bronz mégiscsak azt mutatja, hogy élünk, hogy képesek vagyunk érmeket hozni a világversenyekről – várhatóan a jövőben sem hozunk majd annyit, mint Shaolinnal és Shaoanggal a sorainkban, de hozni fogunk.”

Az interjú során a junior- és a felnőttmezőny közötti átmenet is szóba került.

„Nagyon sok melót kell ebbe beletenni, sokat kell dolgozni és versenyezni ahhoz, hogy kialakuljon a legjobbak szintjéhez szükséges tudás és készség. Mondok egy példát: van egy dél-koreai fiatal, aki a juniorok között verhetetlen volt, még csak megközelíteni sem tudták őt a többiek a versenyeken, aztán a hazája felnőttválogatóján egyik távon sem tudott a legjobb húsz közé bekerülni – mondta Bánhidi. –

Kimagasló tehetségek, ha úgy tetszik, Mozartok mindig akadnak, de még velük is előfordul, hogy nem megy könnyen az átmenet.

Nálunk sokat jelenthet, hogy jelenleg is vannak a csapatunkban olyan lányok, akiknek ott van a lábukban a világ máig második legjobb ideje, ketten olimpiai bronzzal rendelkeznek, ennek a tudásnak, ennek a tapasztalatnak az átadása mind-mind előnyt jelenthet a számunkra, és előidézheti, hogy a fiataljaink minél hamarabb megérkezzenek a felnőttmezőnybe.”

(Kiemelt képünkön: Bánhidi Ákos Fotó: Szabó Miklós)