UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U15-ös birkózó Európa-bajnokság, 2024

2024-05-14 19:37

Kezdődik az U15-ös Európa-bajnokság Görögországban

Harmincegy magyar fiatallal a mezőnyben szerdán kezdetét veszi az utánpótláskorú birkózók idei első világversenye, a görögországi U15-ös Európa-bajnokság. A mieink közül többen is éremesélyesként vágnak neki a kontinensviadalnak.

Május 15. és 18. között a görögországi Loutraki városa ad otthont az U15-ös birkózók Európa-bajnokságának. Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét népes magyar kontingens képviselteti magát a serdülőkorosztály legfontosabb nemzetközi megméretésen. A szabad- és a kötöttfogásúak között tíz-tíz, míg a női szakágban tizenegy versenyzőt nevezett a hazai szövetség, vagyis minden súlycsoportban lesz magyar induló (a lányok 46 kilós kategóriájában kettő is). Szerdán elsőként a szabadfogásúak lépnek szőnyegre, majd csütörtökön a lányok, pénteken a kötöttfogásúak küzdelmeivel folytatódik a program.

Ami az éremszerzési esélyeket illeti, elsősorban a lányokban, illetve a kötöttfogásúakban bízhatunk. Előbbieknél

Sillei Janka lehet az első számú várományos, ugyanis egy évvel ezelőtt mindössze 12 évesen (korengedménnyel indulva!) győzni tudott

a 39 kilósok között a kaposvári Eb-n. Most pedig megismételné tavalyi sikerét, de ezúttal már egy súlycsoporttal feljebb, a 42 kilósok mezőnyében. A leánycsapatból Szentpál Vivienre (39 kg), Pusztai Kata (50 kg) és Bereczki Rékára (62 kg) szereplésére is érdemes lesz odafigyelni, miután a múlt évben mindhárman dobósként zártak – Szentpál akkor második, Pusztai és Bereczki egyaránt harmadik lett. 

A kötöttfogású válogatottból Kovács Keve (48 kg) az, aki mindenképpen vérmes reményekkel utazhat Görögországba,

különösen annak a fényében, hogy az elmúlt két évben egyaránt bronzérmesként (38 kg, majd 41 kg) fejezte be az Eb-t, míg idén akár a végső győzelemre is esélyes lehet a válogató-, illetve a nemzetközi versenyeken mutatott teljesítménye alapján. Emellett további három-négy pontszerző helyezés lehet a reális célkitűzés a kötöttfogású együttes felé. A szabadfogásúaktól a tisztes helytállás az elvárható, pontszerző helyre odaérni Láng Vincének (62 kg) és Tugyi Zéténynek (68 kg) van a legnagyobb sansza.

Kovács Keve (pirosban) ismét az éremszerzése pályázhat az U15-ös Eb-n Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre a nemzetközi szövetség (UWW), és az esemény történetében a legsikeresebb magyar szereplést két évvel ezelőtt láthattuk, amikor a mieink 14 érmet nyertek Zágrábban. A legutóbbi kontinensviadalt tavaly – mint már fentebb is írtuk – éppen hazánkban, Kaposváron rendezték, ahol a serdülőválogatott tagjai három arannyal, két ezüsttel és hét bronzzal, tehát összesen 12 dobogós helyezéssel zártak.

A várakozások szerint ezúttal nem remélhetünk hasonló éremtermést, de persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy nemzetközi szinten az U15-ös a belépő korosztály, így ebben a korcsoportban rendkívül nehéz feladat jóslásokba bocsátkozni az erőviszonyokat illetően.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, LOUTRAKI (GÖRÖGORSZÁG)
Szabadfogás
38 kg: Csontos Pál; 41 kg: Pécsi Szebasztián; 44 kg: Fülöp Kristóf; 48 kg: Pusztai Márk; 52 kg: Máté Miklós; 57 kg: Zemen Márk; 62 kg: Láng Vince; 68 kg: Tugyi Zétény; 75 kg: Czabán Olivér; 85 kg: Simon Zsombor.
Női birkózás
33 kg: Valcsák Kira Andrea; 36 kg: Báger Dorina; 39 kg: Szentpál Vivien; 42 kg: Sillei Janka; 46 kg: Szentpál Lilien és Banai Zoé; 50 kg: Pusztai Kata; 54 kg: Jung Zsófia; 58 kg: Balázs Zea; 62 kg: Bereczki Réka; 66 kg: Józsa Kinga
Kötöttfogás
38 kg: Kurdi Dániel; 41 kg: Budai Milán; 44 kg: Ónodi Andrade Olivér; 48 kg: Kovács Keve Vazul; 52 kg: Juhász Imre; 57 kg: Jakab Norbert; 62 kg: Felkai Balázs; 68 kg: Antaly Sándor; 75 kg: Szilágyi Dominik; 85 kg: Soltész Patrik

(Kiemelt képen: Sillei Janka Fotó: Róth Tamás/MBSZ)