UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Diáksport

2024-05-24 12:10

Diákolimpia: folyamatosan növekszik a résztvevők száma

A tanév végén a diákolimpiai nevezések száma átlépte a 320 ezret.

A COVID éveiben ugyan bezuhantak a diákolimpia versenyrendszerének nevezései, de kitartó, folyamatos munkával, illetve megemelt költségvetési támogatással a számok idén elérik, sőt, meghaladják a pandémia előtti szintet – olvasható az NSO-n.

„A tanév, vagyis a diákolimpiai szezon végén a nevezések száma átlépte a 320 ezret, a nevezők száma pedig az 150 ezret – számolt be Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke a legnagyobb tanulmányi verseny résztvevői számairól. – Nagyon kemény évek vannak mögöttünk, hiszen a világjárvány a versenysport mellett a tömegsportot is érzékenyen érintette, de

kitartó munkával el tudtuk érni, hogy a gyerekek visszatérjenek a testmozgáshoz és a versenyzéshez, így az elmúlt három évben újra folyamatosan emelkedik a nevezők száma.

Az országos kiterjedésű hálózatunk elképesztő mennyiségű, közel 3100 sporteseményt szervezett az idei tanévben, ők az egyik fontos hátterünk a minél magasabb létszám elérésében, rajtuk kívül pedig a testnevelőtanároknak tartozunk köszönettel, akik iskolai alapfeladataikon kívül, gyakran szabadidejükben, hétvégén kísérik a versenyekre a diákokat. A megemelt költségvetési támogatást jelentős részben az ő elismerésükre fordítottuk: idén már nemcsak országos, hanem vármegyei szinten is díjaztuk a diákolimpián sikeres testnevelőket, így 200 pedagógus kapott a kitüntetésen túl anyagi elismerést is.”

Az MDSZ elnöke elmondta, hogy a diákolimpia rendszerének hosszú távú célja, hogy a versenyzés mellett azokat a gyereket is bevonja a rendszeres iskolai sportba, akiket kevésbé motivál a versenyzés. Ezért a rendszerben új elemként megjelent a diákolimpia junior is, amelynek keretében az alsós korosztálynak élményalapú, multisport fesztivált rendez az MDSZ országos hálózata. Az idei tanévben már 225 ilyen település-szintű esemény zajlik, amelyen összesen kb. 20 ezer résztvevő vesz részt, vagyis az új diákolimpiai rendszerelem ennyivel tudta növelni a résztvevői számot. A szövetség célja, hogy ennek bővítésével tovább szélesítse az eddigi kizárólag versenyalapú rendszert, elérve azokat a gyerekeket is, akik a sportban kevésbé ügyesek, sikeresek, hiszen a plusz testmozgásra és a sportélményekre nekik még nagyobb szükségük van.

 

(Kiemelt kép forrása: MDSZ)