UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-05-27 20:44

Villogott az utánpótlás az NB I/B-ben

Ezüstérmet szereztek a férfi kézilabda NB I/B-ben a veszprémi akadémisták, de a női másodosztályban is bizonyítottak az utánpótláskorúak.

Kiváló terep a felnőttmezőnnyel való ismerkedéshez, a magasabb tempó, fizikálisabb játék, taktikusabb meccsek megszokásához az utánpótláskorú kézilabdázóknak a másodosztály, vagyis az NB I/B terepe. Az adott klubtól függ, hogy kisebb vagy nagyobb feladatot bíz a korosztályos játékosaira; most az utóbbira mutatjuk be a példákat, hiszen több fiatal nemcsak kiegészítőemberként funkcionált a múlt vasárnap befejeződő idényben, hanem kiváló teljesítményt tett le az asztalra, amivel a „nagyok” közül is kiemelkedett.

A Veszprém Handball Academy U21-es csapatában javarészt utánpótláskorú játékosokat vetettek be,

a kevesebb tapasztalat, mondhatni rutintalanság azonban nem igazán érződött az együttesen, amit a második helyezésük bizonyít.

A gárda egy évvel korábban mindössze három ponttal maradt le a dobogóról, ehhez képest tehát sikerült előrelépni a veszprémieknek: hét ponttal végeztek az első, összesen mindössze három pontot veszítő Győr mögött, nyolccal pedig a harmadikként végző Békés előtt – az utolsó fordulókban már nem kellett izgulniuk az akadémistáknak.

Közöttük vezérré lépett elő az eggyel korábbi évadban még a klub U18-as csapatát erősítő Barna Dániel, aki 17 éves létére megnyerte a felnőttélvonal góllövőlistáját, egyedüliként kétszáz gól fölé (207) jutva. A balkezes átlövő a produkciójával kiharcolta az NB I-es bemutatkozást is a Telekom Veszprém színeiben, amely alkalmával hétszer is betalált az ellenfél, vagyis a Budakalász kapujába.

„Óriási öröm volt, hogy felkerültem a nyáron az NB I/B-s csapatunkhoz; erős társaságról van szó, amelyben remek az összhang. Ennek az eredménye, hogy holtversenyben állunk az élen – mondta Barna korábban az Utánpótlássportnak. – 

Fizikálisan óriási a különbség a másodosztály, és a tavalyi, U18-as bajnokság között.

Viszont az edzéseken hamar felvettem a ritmust, és szerencsére már az első meccseimen is volt sikerélményem; ez az önbizalmamra is hatással volt, ami sokat segít az alkalmazkodásban.”

Az ezüstérem alapesetben feljutást érne az NB I-be, ám a csapat nem kvalifikálhat az élvonalba.

A női NB I/B-ben sem tétlenkedtek a korosztályos kézisek,

ha pedig az utánpótláskorúak alkotta együttesekre nézünk, láthatjuk, hogy volt olyan, amely az élmezőnyben végzett: a Ferencváros U19-es gárdája a két feljutó, vagyis a Szombathely és az Esztergom, illetve a bronzérmes Érd és a negyedik Komárom mögött ötödikként zárt. A fővárosiak a 30-ból 18 meccsüket megnyerték, játékosaik közül pedig többen az NB I-ben bajnoki címet szerző első csapatban is lehetőséget kaptak.

A DVSC U19-esei a középmezőnyben, nyolcadikként zártak, emellett a bajnokság egyik legjobb támadóját adták: a 20 esztendős, még juniorkorú Nagy Nóra második lett a góllövőlistán, 182 találat került a neve mellé, ráadásul a rangsor élmezőnyében a legkevesebb meccset, 23-at játszva.

(Kiemelt képünkön: Barna Dániel (labdával) kétszáz gól fölé jutott Fotó: Wolf Attila/VHA)