UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-05-29 16:07

Koronglövészet: helytálltak, de nem alkottak maradandót a juniorok az Eb-n

A felkészülés mentális oldalát kell erősíteniük a junior koronglövőinknek a szakágvezető szerint.

Hét magyar fiatal vett részt az olaszországi Lonatóban rendezett junior koronglövő Európa-bajnokságon, egyéniben a döntő közelébe egyikőjük sem jutott.

Hazánkat trapban a korosztályos vb-ötödik Döbörhegyi Bence, Gloch Nimród és Safranka Balázs képviselte. Közülük egyéniben Safranka teljesített a legjobban, aki a maximális 125 korongból 111-et lőve a 17. helyen zárt. Döbörhegyi 106-tal a 37., Gloch 98-cal a 44. helyen fejezte be a megméretést. A fiúk egyéni eredményeinek összesítésével hirdettek sorrendet a csapatversenyben, melyben a magyarok 315 koronggal a 9. helyet érdemelték ki, trióban az ötödik lett az egység.

Skeetben a Ternák Tamás, Renner Bálint, Holecz Zoltán összetételű csapat 327 koronggal a nyolcadik helyen zárt. Egyéniben Ternák 27. volt helye a legjobb magyar eredmény, ezt a 125 korongból 112-t eltalálva érte el. Renner Bálint a 35. (110), Holecz Zoltán a 42. (105), míg Nemes Áron a 47. (103) helyen végzett a selejtezőben. A trió versenyszámban a hatodik hely jutott a fiúknak.

„A skeetesek magukhoz mérten elfogadhatóan szerepeltek, trapban picit többet vártunk – mondja dr. Visnyei Balázs, a korongszakág vezetője. – Az Eb-n rekordlétszámú induló volt, 42 ország 442 sportolója lőtt, a fiataljaink sem szerepeltek még ilyen népes mezőnyben. A visszafogottabb teljesítménynek meg fogjuk keresni az okait. Egyébként elég korai volt az Eb, a szezon elején, májusban még nem szoktak ilyen jelentőségű eseményt rendezni. Kicsit sietettük ezért a felkészülést is. A körülmények nem minden esetben voltak ideálisak, az időjárás sem kedvezett a koronglövőknek.

Ezzel együtt az is látszódott, hogy a fiúknak még sok nemzetközi tapasztalatszerzésre van szükségük.

Azért fellángolásai voltak a magyaroknak. Például a trió versenyszám selejtezőjének második felvonásában egyedül Döbörhegyi maradt hibátlan a teljes mezőnyben, azaz mind a 25 korongot eltalálta (ez a bravúr rajta kívül csupán egy szlovák versenyzőnek sikerült).

Döbörhegyi Bence a trió versenyszámban megcsillogatta a tudását az Eb-n Forrás: MSSZ/Koronglövőszakág

„A koronglövészet nagyon összetett sportág, és rendkívül fontos, hogy a versenyzők fejben is rendben legyenek. A fiataljainknak jó fegyverük, lőszerük van, megfelelők a felkészülési körülményeik és

technikailag is képzettek, de ez még nem elég a kiemelkedő eredményhez.

A fejlődésük érdekében szükség van mentáltréner és dietetikus alkalmazására, valamint Putz István mellett kellennek még olyan edzők, akiknek segítségével el tudnak jutni a világelitbe.”

(Kiemelt képünkön balról: Gloch Nimród, Döbörhegyi Bence, Safranka Balázs Forrás: MSSZ/Koronglövőszakág)