UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2024-05-29 20:33

Rg: látható a fejlődés az utánpótlásban a hazai Eb-szereplés alapján

Koch-Tiringer Tímeával, a junior ritmikus gimnasztika-válogatott szövetségi edzőjével beszélgettünk a magyar fiatalok szerepléséről, illetve a hazai utánpótlás helyzetéről a budapesti Európa-bajnokság után.

Mint arról beszámoltunkVukmir Elena karikával és labdával is finalista volt a Papp László Budapest Sportarénában rendezett junior ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Az MTK Budapest ígérete előbb karikával 27.900 pontot érdemelt ki, ezzel a nyolcadik helyen zárt, majd labdagyakorlatára 29.900 pontot kapott, amely

a hatodik helyet jelentette a nyolcas döntőben.

A korosztályos kontinensviadal másik magyar szereplőjének, Barkóczi Boglárkának nem sikerült kiharcolni a fináléba kerülést, miután szalaggal a 10., buzogánnyal a 12. helyen zárt. A team versenyben hetedik lett a Vukmir, Barkóczi kettős.

„A legutóbbi, két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Tel-Avivban a team versenyben a tizenkettedik helyen végeztünk, míg fináléba jutni akkor egyik versenyzőnknek sem sikerült – kezdte az értékelést visszatekintéssel Koch-Tiringer Tímea, a juniorválogatott szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – Majd most a hazai Eb-n hetedik lett a csapat, illetve Vukmir Elena révén két finálés pozíciót is szereztünk.

Ennek fényében a mostani szereplés mindenképpen jelentős előrelépés.

Nagyon örülünk, hogy Elenának ezúttal sikerült mindkét szerével fináléba jutnia azok után, hogy a tavalyi vébén lemaradt a legjobb nyolcról.

Ez a mostani hatodik és nyolcadik helyezés remek eredmény tőle.

A junior-világbajnoki nyolcadik helyezettünknek, Barkóczi Boglárkának sajnos ezúttal nem jött ki a lépés, becsúsztak pontatlanságok a gyakorlataiba, így a pontszámai nem voltak elegendők a nyolcas döntőbe kerüléshez. Boginak a buzogány kifejezetten erős szere, emiatt azért különösen fájt a szívünk, hogy neki nem jött össze a fináléba jutás. Összességében viszont elmondható, hogy mindkét lány szépen helytállt a hazai közönség előtt. Biztos vagyok benne, hogy a hazai Eb élménye mindenkinek hatalmas lendületet ad a folytatáshoz, a mindennapi munkához."

Hozzátette, előzetesen két finálés szereplésben bíztak, s ez végül meg is valósult, szóval ebből a szempontból pozitívan zárult az Európa-bajnokság. Majd elmondta, hogy Barkóczi a jövő évtől már felnőttkorú versenyzőnek számít, viszont Vukmir még jövőre is az utánpótlást erősíti, így várhatóan az egy év múlva esedékes junior-világbajnokságon is láthatjuk őt.

„Egy pillanatra eltekintve a konkrét helyezésektől, azt gondolom, hogy az elmúlt években a hazai sportági utánpótlás helyzete szemmel láthatóan javult, fejlődtek a versenyzőink. Persze, azt nem szabad elfelejteni, hogy a fiatalok ilyenkor érkeznek majd el a vízválasztó időszakhoz, amikor az utánpótlásból kiöregednek, és a felnőttkorba lépnek át. Azt látni kell, hogy igazából ilyenkor dől el, kiből lehet hosszú távon is eredményes tornász."

(Kiemelt képen: Vukmir Elena Forrás: MATSZ)