UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-06-04 19:46

A korosztályokhoz igazodnak az elvárások

Belák János, a Magyar Öttusa Szövetség utánpótlásért felelős szakmai vezetője a közelgő korosztályos világesemények előtt nyilatkozott honlapunknak.

Június utolsó hetében az egyiptomi Alexandriában vesz részt világbajnokságon a magyar junior öttusa-válogatott. Ez az esemény lesz az, amely elindítjai az idei korosztályos világesemények sorát az évben.

A fiatalok számára itthon az U17-es és az U19-es országos bajnokságot már megrendezték, ezek jó visszajelzést adtak az ígéretek elvégzett munkájáról, ugyanúgy, ahogyan az eddig lebonyolított válogatóversenyek.

A korábbi években a magyar reménységek nagyszerű eredményeket értek el a világversenyeken,

Belák János, a Magyar Öttusa Szövetség utánpótlásért felelős szakmai vezetője szerint az idén is bizakodhatunk, bár az esztendő első fele nem minden versenyző számára alakult szerencsésen.

„Sajnos a válogatási időszakban több olyan fiatal versenyzőnk is lebetegedett vagy megsérült, aki az elmúlt korosztályos világeseményeknek rendszeres résztvevője volt és nagyon szép eredményeket ért el. Ilyen a fiúk között Gáll András és Jassó Zalán, vagy a lányoknál Gyugyi Laura. Az ő kiesésük által viszont a megnőtt a bizonyítási vagy azokban a versenyzőkben, akik a helyeikre pályázhattak. A válogatási versenyek szoros csatákat hoztak, a világeseményeken a fiúknál és a lányoknál is négy-négy egyéni indulónk lesz. A nemenkénti váltók a két egyéni tartalékversenyzőből tevődnek össze, míg a mix váltót a két ranglistaelső alkotja, tehát utóbbi versenyszámban igyekszünk a legerősebb felállásban indulni.”

A korosztályos világbajnok Tamás Botond az idén a juniorok között bizonyíthat Forrás: UIPM

A szakember elmondta, hogy a világversenyekre rendszerint erős mezőnyök gyűlnek össze, és nem elsősorban az éremszerzés jelenti azt, hogy a magyar utánpótlásképzés jó irányba halad.

„Nem feltétlenül kell megijednünk, ha egy nagy nemzetközi versenyen elmarad a dobogós helyezések száma a korábbiaktól, mert mindig szoros küzdelmek döntenek az érmekről.

Úgy gondolom, a magyar utánpótlás továbbra is világélvonalba fog tartozni.

Az elmúlt években olyan, ma már a felnőttek között versenyző kiválóságok szállították a sikereket, mint a kétszeres junior Európa-bajnok Erdős Rita vagy a junior-világbajnok Koleszár Mihály. Az ő eredményességük kiszámíthatóbb volt a juniormezőnyben, mint a jelenlegi ígéreteké, akik közül sokan az első évüket töltik a korosztályban.”

Balzsay Jázmin az U15-ös korosztály kiemelkedő ígérete 

Az idén először az U15-ösök számára is rendeznek Európa-, valamint világbajnokságot. Belák szerint ennek a korosztálynak még a tanulásról kell szóljanak a megméretések.

„Amíg a junioroktól már elvárjuk a jó teljesítményt, addig az U15-ösöknél a tapasztalatszerzés a cél. Nincsenek eredménybeli célkitűzések.

Kerülnünk kell azokat a veszélyforrásokat, hogy az edző túlhajtja, túlterheli a tinédzsert, mert az egy Eb-nek nevezett versenyen méreti meg magát.

Véleményem szerint, nem baj, hogy az U15-ösöknek is lesz világversenyük, hiszen a kezdeményezés beleilleszkedik a nemzetközi versenyrendszerbe, és más sportágban is látunk erre példát. De hangsúlyozom, a cél az, hogy a gyerekek felnőttkorukra válljanak jó öttusázóvá, és ne tizennégy évesen feszegessék a határaikat.”

(Kiemelt képünkön: Zemán Zóra tavaly Eb- és vb-bronzot nyert az U19-esek között Forrás: UIPM)