UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-06-05 20:07

Elekes Enikő elvárások nélkül bizonyíthat a budapesti felnőtt UWW-rangsorversenyen

A női birkózóválogatott legfiatalabb tagjaként az U20-as világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (19) is szőnyegre lép a csütörtökön kezdődő, budapesti felnőtt UWW-rangsorversenyen. A Csepel TC-KIMBA versenyzője elmondta, a fő célja a tapasztalatszerzés lesz a „nagyok" között. Hozzátette, a BOK-csarnokban rendezendő viadal számára elsősorban felkészülési állomásként szolgál a nyári U20-as világversenyekre, amelyeken a címvédést tűzte ki célul.

Csütörtöktől vasárnapig harmincnégy magyar birkózó szerepel a BOK Csarnokban rendezendő Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, amely a párizsi olimpiát megelőző utolsó felnőtt UWW-rangsorverseny. A magyar indulók névsorában több juniorkorú versenyző is helyet kapott, így a kötöttfogásúak között láthatjuk majd Mányik Dávidot (67 kg), Lévai Leventét (77 kg) és László Koppányt (130 kg) is, míg

a női mezőnyben egyedüliként Elekes Enikő (65 kg) képviseli az U20-as korosztályt. 

A korosztályos vb- és Eb-győztes, 19 esztendős Elekes már tavaly is részt vett a rangos viadalon, és akkor két győzelem után végül a negyeddöntőben búcsúzott a 62 kilósok között.

Kifejezetten jó formában érzem magam, azt mondhatom, hogy az elmúlt időszakban minden a tervek szerint haladt, ami a felkészülésemet illeti

– mondta Enikő az Utánpótlássportnak. – Ami annak is köszönhető, hogy a korábbiakkal ellentétben most nem a hatvankét, hanem a hatvanöt kilósok súlycsoportjában fogok indulni a felnőttek között, így a fogyással, vagyis a súlyrendezéssel ezúttal nem igazán kellett foglalkozni, ezáltal nyugodtabban tudok készülni. Az edzőimmel átbeszélve a dolgokat, jobbnak láttuk, hogy most inkább abban a kategóriában versenyezzek, amelyben a saját korosztályomban is szoktam.

A felnőttversenyek előtt alapvetően nem szoktam különösebb elvárásokat támasztani magammal szemben, mert rendkívül erős a mezőny, én pedig még rutintalannak számítok ezen a szinten.

Természetesen, szeretnék meccset nyerni, és menni legalább egy fordulót. Ha ez összejön, akkor én már nem leszek csalódott, viszont az, hogy erre mennyi esélyem lesz, nagyban függ attól, milyen kedvező sorsolást kapok. A legfontosabb a minél több tapasztalatszerzés, hiszen ez kell ahhoz, hogy idővel a felnőttek mezőnyében is jó eredményeket érjek el. Ezt a célt szolgálta az is, hogy idén eddig többet edzettem és versenyeztem az idősebbek között, mint a saját korosztályomban. Egyébként érzem is ennek a pozitív hatását, másfajta ingerek értek, erősebb ellenfelekkel találkoztam, és sokat tudtam fejlődni ennek köszönhetően."

A Csepel TC-KIMBA ígérete tavasszal a Bakuban rendezett olimpiai európai kvalifikációs versenyen is kipróbálhatta magát,.

„Bár az első körben kikaptam az Eb-bronzérmes svéd lánytól, azt mondhatom, hogy értékes tapasztalatokkal tértem haza, igyekszem tanulni ezekből az élményekből. Nem csak az ellenfelek minősége miatt volt különleges ez a verseny, hanem azért is, mert pályafutásom során először fogytam le hatvankét kilóra.(A rangsorversenyekkel ellentétben itt nem volt kétkilós súlyengedmény – A szerk.) Nem volt egyszerű feladat a fogyás, de nem is viselt meg túlságosan. Összességében nem is birkóztam rosszul a svéd lány ellen, szóval nem tehetek szemrehányást magamnak.

Az érződik, hogy technikai tudásban képes vagyok felvenni a versenyt a felnőttekkel, viszont fizikai erőben még jócskán előttem járnak.

Hozzátette, számára a két legfontosabb verseny az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az U20-as Európa-, illetve világbajnokság lesz – előbbit júliusban Szerbiában, utóbbit szeptemberben Spanyolországban rendezik, és mindkettőre címvédőként készülhet.

„Nagyon örülnék, ha sikerülne megismételni a tavalyi eredményeket a junior Eb-n, majd a vébén is.

Tisztában vagyok vele, hogy a múlt évben igencsak magasra raktam a lécet, de úgy állok hozzá: ha egyszer összejött, másodjára is képes vagyok rá.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)