UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-06-12 19:43

Josepovits Kinga megérett arra, hogy az U18-as Eb-n bizonyítson

Az U16-os leány kosárlabdázók legnagyobb hazai reménysége, Josepovits Kinga idén nyáron nem a saját korosztályában, a hazai rendezésű U16-os Eb-n fog szerepelni, hanem az idősebbek, az U18-asok Európa-bajnokságán. A döntés hátteréről Székely Norbertet, a szövetség (MKOSZ) leányutánpótlásért felelős szakmai koordinátorát kérdeztük.

Mint arról beszámoltunk, a nyári korosztályos Európa-bajnokságra készülő U18-as leány kosárlabda-válogatott négy magabiztos győzelemmel megnyerte a soproni felkészülési tornát. Az esemény legjobb játékosának Josepovits Kingát választották meg. Az NKA Pécs 16 éves magasembere első alkalommal szerepelt a két évvel idősebbek válogatottjában, és rögtön remek teljesítménnyel is vétette észre magát. Mostanra pedig világossá vált, hogy Josepovitsot a nyáron a matosinhosi U18-as Európa-bajnokságon láthatjuk, és a tervek szerint kihagyja a saját korosztályának kontinenstornáját, a miskolci U16-os Eb-t.

„Alapvetően azt valljuk, hogy lehetőleg minden játékos a saját korosztályában szerepeljen az utánpótlás-világversenyeken, hiszen

a lányok ott tudják leginkább kibontakoztatni a képességeiket, és az a legjobb fejlődési terep számukra. Ugyanakkor akadnak különleges esetek

 – mondta Székely Norbert, a hazai szövetség (MKOSZ) leányutánpótlásért felelős szakmai koordinátora az Utánpótlássportnak. – Fontos, hogy akik valóban kiemelkedő képességű tehetségek, azok töretlenül fejlődhessenek, akár olyan módon, hogy ha fizikailag és mentálisan alkalmasak rá, akkor ugranak egy korosztályt felfelé. Ezeket a szempontokat mérlegeltük Josepovits Kinga esetében is, és igyekeztük meghozni a legjobb döntést az ő hosszú távú fejlődését szem előtt tartva."

Kinga két évvel ezelőtt – még serdülőkorúként – szerepelt először U16-os Eb-n, akkor még kiegészítő játékosként, majd tavaly már vezéregyéniségként lehetett ott a második hasonló Európa-bajnokságán.

Ennek fényében úgy éreztük, hogy ő már megugrotta ezt a szintet, és elég érett ahhoz, hogy képes legyen az idősebbek, az U18-asok között is helytállni, és fontos szerepet betölteni.

Nyilván papíron akár játszhatna mindkét korosztályban is, de nem szeretnénk ilyen komoly fizikai terhelésnek kitenni, már csak a fokozott sérülésveszély miatt sem. Mindezek után hamar egyértelművé vált, hogy Kingának az U18-as válogatottban lenne a helye. Mielőtt aztán a végső döntés megszületett volna, természetesen alaposan átbeszéltük a helyzetet a válogatottedzőkkel, a szülőkkel, a pécsi klub képviselőivel, illetve Kingával is."

Székely Norbert hozzátette, a hazai rendezésű U16-os Eb is kiemelt figyelmet övező esemény, ugyanakkor a portugáliai U18-as Európa-bajnokságon való jó szereplés azért is fontos, mert erről a viadalról lehet kvalifikálni a jövő évi U19-es világbajnokságra.

(Kiemelt képen: Josepovits Kinga Fotó: Pados Noel)