UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-16 14:57

Sós Csaba érem közeli szereplést remél Pádártól a felnőtt Eb-n

A nyílt víziek után hétfőtől a medencés úszók veszik át a főszerepet a vizes Európa-bajnokságon, Belgrádban, ahol a magyar csapatban öten képviselik az utánpótlást.

Öt tini honfitárs, köztük három olimpiai A-szintes ugrik vízbe a szerb fővárosban az új héten, amely az utolsó esélyt kínálja a medencés úszóknak a kvalifikációra a párizsi ötkarikás játékokra. A szintidő teljesítésére a belgrádi Eb-n van módjuk utoljára mindazoknak, akik eddig még nem tudták a kijelölt időhatárt átlépni. Az olimpiai kvalifikációs periódus június 23-án zárul, vagyis egy szűk hét maradt kirukkolni a kellő produkcióval, avagy miként Sós Csaba úszókapitány nyilatkozta honlapunknak az elutazás előtt: további szinteseket vár az Eb-n.

„A hét végén le kell zárnom az olimpiai csapatot, úgyhogy nincs mese...” – fogalmazott plasztikusan a szakvezető, aki kérésünkre az öt utánpótláskorúra külön is kitért.

Közülük hárman, a 15 éves Jackl Vivien, továbbá két 18 éves, Pádár Nikolett és Molnár Dóra már megúszták az A-szintet, most még ez a feladat vár Ábrahám Minnára és Komoróczy Lorára is, akik egyéniben adósak a párizsi „határátlépéssel”. Belgrádban nekik is eljöhet az idejük...

Ami az egyéni „bontást” illeti, Sós Csaba leszögezte: Pádár a legjobbak közé kerülhet az Európa-bajnokságon.

„Nem akarok túl nagy terhet rárakni, de hát ő már legutóbb is döntős volt 200 gyorson, amelyben

most érem közeli szereplést remélek tőle. Neki megvan az A-szintje, és bár nyilván az olimpiára időzíti a csúcsformát, már most is ott a helye a legjobbak között

– mondta.

A szintén 2006-os születésű, az elmúlt egy évben Amerikában tanuló és ott készülő Ábrahám Minnától is azt várja, hogy az Eb-n megússza az A-szintet.

„Nagyon közel van hozzá 200 gyorson, és hát ebben a számban ő is rengeteget javult, akár döntőbe is juthat” – jelentette ki a kapitány, aki körültekintően fogalmazott Jackl Vivienről szólva.

Tőle azt várom, hogy első felnőtt-világversenyén helytáll. A ranglista alapján éremesélyesnek tűnik, de majd meglátjuk, mi lesz. Ez az Eb azért felnőttverseny, Vivien erős mezőnyben debütál.

Ők edzőjével, Kocsis Mártával ezt az évet másként számolták, de hát akkorát javult, hogy már ezen az Európa-bajnokságon is bármi lehet...”

Molnár Dóra a legutóbbi Eb-n már érmes volt, 200 háton megvan a szintje, s jelenleg a második legjobb magyarnak számít fő számában, akinek itthonról is erős konkurenciája akad.

Belgrádban már az elődöntőben komoly feladata lesz Molnár Dórának, hogy továbbjusson, akire amúgy a váltóban is számítok.

Ám neki még harcolnia kell, hogy megőrizze az olimpiai rajthelyét 200 háton. A szintén 2006-os Komoróczy Lora 100 háton volt ifi Európa-bajnok, s ahogy Ábrahám, ő sincs messze az olimpiai szinttől. Kíváncsian várom a fellépését, már csak azért is, mert valószínűleg váltóban is szerepelni fog...”

(Kiemelt képen: Ábrahám Minna (balra) és Pádár Nikolett Forrás: MÚSZ/Facebook)