UtánpótlásSport
2024. július 6.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius U18-as fiú vízilabda-világbajnokság, Buenos Aires
Keresés:

Sportágak

Vízilabda U16-os fiú vízilabda-világbajnokság

2024-06-17 09:04

Kezdődik az U16-os fiúk máltai világbajnoksága

Máltán szerepel világbajnokságon az U16-os fiú vízilabda-válogatott.

Az U16-os fiúválogatott kedden megkezdi szereplését a máltai világbajnokságon, ezzel elindítja az utánpótláskorú vízilabdázók idei világesemény-sorozatát.

A fiúk a németek ellen nyitják a vb-t, a folytatásban pedig Lengyelország és Szingapúr lesz az ellenfél a C jelű csoportban.

Ez a korosztály Juhász Zsolt szövetségi edző vezetésével tavaly szerepelt először világversenyen, és akkor Podgoricában emlékezetes módon nyert U15-ös Európa-bajnokságot. Az együttes a múlt évben Montenegróban három váratlan vereséggel kezdte a tornát, ám az ott érvényben lévő lebonyolításnak köszönhetően a csoportbeli helyezés csupán rangsorolta a csapatokat, így nyolcaddöntős folytatást jelentett. A magyar fiúk az egyenes kieséses szakaszra megtáltosodtak, és egyre jobb formát mutatva bejutottak a fináléba, amelyben a házigazda montenegróiakat intézték el 10–8-cal, majd emelték magasba az Eb-serleget kalandos útjuk végén.

Juhász Zsolt most 22 pólóssal kezdte meg a felkészülést, a vb-re pedig 15 játékos utazott el.

„A válogatott jelentős mértékben támaszkodik a tavalyi csapatra – mondja a szövetségi tréner, aki szerint az Eb-menetelésből az idén is meríthet az együttese. – A fiatal játékos mindenből tud tanulni, amit megél, és minden tapasztalatnak óriási szerepe van a fejlődésében, a formálódásában. A múltkori Eb lebonyolítási rendszere speciális volt, akkor az összes csapat továbbjutott a csoportunkból. Most nem így lesz, ezért már a csoportmeccsekre is magas hőfokon kell megérkezni. Ezzel együtt a legfontosabb találkozónknak ugyanúgy a negyeddöntőt tekintjük, de szem előtt tartjuk azt is, hogy a végén osztják az érmeket. Ebben a szisztémában hangsúlyt kap a rotáció és a szerepkörök változása. 

Egy magyar vízilabda-válogatottnak a sebesség, az elszántság, a rendszerben való gondolkodás és a csapatdinamika kell, hogy a legfőbb erényei legyenek.

Ezek meglétéhez én is ragaszkodom. Természetesen úgy utaztunk a máltai világbajnokságra, hogy szeretnénk mindenkit legyőzni.”

Az U16-os válogatott Máltára is nyerni ment Forrás: LEN

A tavalyi siker egyik részese, a klubszínekben a KSI kapuját védő Fórián Brúnó így nyilatkozott a vb előtt:

A válogatott egyik legfőbb pozitív tulajdonságunk, hogy nagyon szeretjük egymást és a végsőkig tudunk harcolni a másikért. Nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk a tavalyi Eb-n. Mi is meglepődtünk, hogy három vereséggel nyitottunk, de aztán

mindenki folytatta a kemény munkát és hitt benne, hogyha tovább harcolunk együtt, akkor elérhetjük a célunkat.

A válogatott a felkészülés végén athéni nemzetközi tornán járt, melyen az utolsó helyen végzett Horvátország, Szerbia, Olaszország és Görögország fiataljai mögött. A csapat már Máltán van, Juhász Zsolt az kezdés előtti napokról nyilatkozott a vlv-hu-nak:

„Nagyon rövid, mindössze négyhetes felkészülés előzte meg ezt a világbajnokságot. Úgy gondolom, elvégeztük azt a munkát, amire szükség volt. Görögországban részt vettünk egy felkészülési tornán, itt mindenkit ki tudtam próbálni, ami nagy segítség volt ahhoz, hogy a legjobb csapatot megtaláljam. Ez szerintem sikerült. Tavaly ilyenkor azt nyilatkoztam, hogy zsákbamacska az az Európa-bajnokság, amire akkor utaztunk, most már azért ismerik egymást a résztvevők. Nyugodtan mondhatom, hogy hét hasonló képességű, tudású csapat pályázik a három éremre. A legnagyobb alázattal és szerénységgel készülünk arra, hogy tudásunk legjavát nyújtsuk és ezáltal megszerezzük a háromféle érem egyikét.”

(Kiemelt képünkön: Juhász Zsolt ezúttal U16-os vb-n vezényli a fiúkat Forrás: LEN)