UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-17 20:49

Magyar váltóezüst a felnőtt Eb-n tini segédlettel

Háromnegyed részben utánpótláskorú úszóinknak köszönhetően született meg a magyar második hely a belgrádi úszó Eb-n a 4x200 méteres női gyorsváltóknál.

Csaknem tökéletesen kezdődött: Pádár Nikolett, a szintén 18 esztendős Ábrahám Minna és a 17 éves Molnár Dóra hathatós közreműködésével Európa-bajnoki ezüstérmet nyert a mieink kvartettje a hölgyek 4x200 méteres gyorsváltóinak döntőjében a medencés úszók szerbiai kontinensviadalának hétfői nyitónapján.

Lehetne ugyan mondani, hogy több, igen erős staféta is ilyen-olyan okból kihagyja az idei Eb-t, így hiányzott az első váltóversenyből is, de legyen ez az ő bajuk. Mi foglalkozzunk csak lányaink remeklésével, amelyet már hétfő délelőtt megalapoztak. A selejtezőben ugyanis – ahol összesen nyolc négyes állt rajthoz –

a magyar staféta bizonyult a leggyorsabbnak, előrevetítve ezzel az esti finálé medált ígérő végeredményét.

Az egyetlen előfutamban produkált 8:03.82 perces időt aztán alaposan megjavítva a döntőben az izraeli négyes mögött kontinensbajnoki ezüstöt érő 7:52.92-t repesztettek a mieink, megadva egyúttal az alaphangot a vasárnapig tartó Eb derűlátásunkat fokozó folytatásához.

Ám nemcsak a női váltó parádézott a nyitónapon, hanem egyéniben is akadtak kitűnő teljesítmények a csapatban helyet kapott más utánpótláskorú úszóink jóvoltából is. Ott van mindjárt a 18. születésnapját június végén ünneplő Molnár Dóra. A Budafóka kiválósága kedvenc számában, 200 háton kellett, hogy megerősítse pozícióját a párizsi kiküldetésért zajló magyaros külön küzdelemben. Bár már decemberben megúszta az olimpiai A szintet, az Eb-n is bizonyítania kellett, s így is cselekedett. A délelőtti selejtezőből a második legjobb magyar idővel (2:09.92 p) biztosította helyét az esti elődöntőben, ahol futamgyőztesként ő produkálta a teljes mezőny legkiválóbb eredményét az egyéni csúcsához közeli 2:09.67-tel, s

a keddi döntőben már abban a tudatban startolhat el, hogy biztos szereplője lesz ebben a számban a párizsi ötkarikás játékoknak.

A 200 hát másik magyar tinédzser résztvevője, az októberben is még csak 16 éves tatabányai Jackl Vivien az Eb-re való ráhangolódás szándékával indult, merthogy az ő igazi száma, a 400 vegyes – amelyben az áprilisi országos bajnokságon bőségesen megúszta az olimpiai szintet - csak a szerdai programban szerepel. Bemelegítésnek megtette a hétfői „hátazás”: 2:14.21-es idejével összesítésben a 12. lett 26 indulóból.

Ábrahám Minna és Pádár Nikolett a váltó előtt még egyéniben is kipróbálta magát, jelesül a 100 méteres gyorsúszásban. Előbbi a hatodik (55.04 mp), utóbbi a harmadik idővel (54.85) került tovább a selejtezőből az elődöntőbe.

Innen az Amerikában tanuló, UTE-s Ábrahám újabb egyéni csúccsal, 54.90-es – hetedik legjobb - idővel biztosította részvételét a keddi nyolcas döntőben,

míg a szegedi Pádár szintén egyéni rekordot jelentő 54.17-tel, másodikként lett finalista.

(Kiemelt képünkön: A három tini, Molnár Dóra (balra), Pádár Nikolett és Ábrahám Minna oroszlánrészt vállalt 4x200-as női gyorsváltónk Eb-ezüstjéből Forrás: musz.hu)