UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-18 20:30

Molnár Dóra második, Pádár Nikolett harmadik lett az úszó Eb keddi napján

Két érem is magyar tini nyakába került az úszók belgrádi Európa-bajnokságán: Molnár Dóra ezüstöt érdemelt ki 200 háton, Pádár Nikolett teljesítménye pedig bronzot ért 100 gyorson a kontinensviadal második versenynapján.

Számtani megközelítésben: a 35 tagú magyar csapatnak éppen az egyhetedét teszi ki az utánpótláskorúak részlege, s ötük közül négyet is rajthoz szólítottak a szerbiai felnőtt Eb kedd esti programjában. Molnár Dóra a 200 méteres hát, Pádár Nikolett és Ábrahám Minna pedig a 100 gyors fináléjában volt érdekelt, míg Komoróczy Lora az 50 pillangó elődöntőjében jutott szóhoz.

A kvartettből a budafókás Molnár nyújtotta a leghatékonyabb alakítást: kedvenc műfajában és távján, vagyis a 200 méteres hátúszásban az utolsó fordulót követően az élre állt, s már-már győzött is, ám

portugál vetélytársnője valamivel, egészen pontosan hét századdal előbb érintette a falat, s elorozta az aranyat Dóra elől.

A 18. születésnapját június 29-én ünneplő magyar kiválóság korosztályos Eb-t nyert már, felnőtt kontinensviadalon pedig két esztendeje harmadikként végzett, utóbbihoz képest tehát egy pozícióval feljebb lépett. Mindezt ráadásul úgy tette, hogy 2:09.02 perccel, új egyéni csúccsal csapott a célba. Innen pedig további javulást várhatunk tőle, s ő is saját magától világversenyen – legközelebb már a párizsi olimpián...

Ha Molnár Dórának roppant kevés, Pádár Nikolettnek még annál is kevesebb hiányzott ahhoz, hogy a bronz helyett ezüstöt érdemeljen ki a klasszikus sprintszám, a 100 méter döntőjében.

A szegediek 18 éves kitűnősége öt századmásodperccel elmaradva a második helyezettől, 54.22-es idővel lett harmadik,

az elődöntőben úszott egyéni rekordjától (54.17) alig elmaradva. A bronz értékét emeli, hogy Pádárnak – bár volt már ifjúsági világ- és Európa-bajnok - nem ez a fő száma, hanem a 200 gyors, amelynek selejtezőit szerdán rendezik Belgrádban. S mely számban már tavaly teljesítette az olimpiai A szintet, úgyhogy a szerb fővárosban tovább gyarapíthatja medálgyűjteményét...

A 100 női gyors fináléjában Pádár mellett egy további magyar tini is szerepelt Ábrahám Minna személyében. Az UTE amerikai egyetemen tanuló versenyzője a döntőben nyolcadikként ért célba, 55.11-es idővel. Nem mellesleg 18 esztendejével ő és Nikolett volt a nyolcas döntő két legfiatalabb szereplője.

A kedd negyedik magyar utánpótláskorú érdekeltje, a 18 éves Komoróczy Lora volt, aki a selejtezőből 26.86 másodperces egyéni csúccsal lépett tovább. Az esti műsorban a szám elődöntőjében csobbant vízbe, s bár újabb házi rekordot repesztett 26.83-nal, ez is csak a 15. helyhez bizonyult elegendőnek.

(Kiemelt képünkön: Molnár Dóra a 2022-es bronz után 2024-ben Eb-ezüstöt érdemelt ki 200 háton Forrás: musz.hu/Facebook)